Перший музей ретро-автомобілів відкрили у Тернополі (Фото)

25.05.2016 16:53   Джерело: TeNews
Опубліковано : Яніна Чайківська

Родзинкою Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина invest 2016» і прикладом капіталовкладення у розвиток туристичної галузі стало відкриття першого у Західній Україні музею ретро-автомобілів. Ініціатором створення такого закладу є відомий бізнесмен, віце-президент з питань регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура. У відкритті музею взяли участь заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Вонс, директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі Іван Ліптуга, генеральний секретар Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Михайлов, начальник відділу туризму Тернопільської облдержадміністрації Назар Яворський, військові капелани та воїни АТО.

 

 

Окрім того, під час роботи форуму виставку відвідали сотні гостей цього заходу, серед яких такі шановані особи, як представник Адміністрації Президента України Ярослав Сидорович, Президент Американської торгівельної палати в Україні Андрій Гундер, голова Української координаційної ради Михайло Ратушний, голова Європейського Конгресу українців Ярослава Хортяні, голова Світового конгресу українських молодіжних організацій Мирослав Гочак та інші.

 

 

Звичайно, що такої події не змогли пропустити партнери з організації ретро-фестивалю і команда шанувальників старожитніх авто зі Львова, зокрема представники клубу «Львів-ЗАЗ-Козак», які прибули на відкриття на своїх ретрокарах на чолі з президентом Володимиром Кулиничем.

 

 

До реалізації своєї мрії Тарас Володимирович йшов майже 20 років. Вперше він захопився колекціонуванням старовинних авто під час свого чергового перебування за кордоном. Саме тоді у нього виникла ідея збереження кращих взірців автопрому для нащадків.

 

 

«Частина цих авто будуть їздити замками області, містом тощо. У такий спосіб ми хочемо розвивати туристичну галузь. У музеї фактично зібрані всі екземпляри, які не вивезли з України. Ми їх зберегли, щоб показувати дітям. Найстарший автомобіль датується 1933-м роком. В експозиції є і військова техніка. Саме вона буде цікавою для членів клубу військово-патріотичного виховання «Підкова». А ми і далі продовжуємо працювати над тим, щоб унікальні раритети відновлювати і зберігати», - розповів Тарас Демкура.

 

 

Під час відкриття музею заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Ігор Вонс наголосив на тому, що така подія стала «живим» прикладом того, як потрібно дбати про розвиток тієї чи іншої галузі. Він побажав організаторам закладу, аби музей був не тільки осередком відпочинку тернополян, а й знаковим місцем, куди би приїжджали гості зі всієї України.

 

 

Директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі Іван Ліптуга зазначив: «Я бачив подібні музеї у Женеві і це місто завдяки таким закладам організувало відомий Женевський автосалон. На сьогодні це провідний захід, який збирає всіх виробників автомобілів. Якщо Тернопіль матиме ще пару подібних ексклюзивних закладів, то місто може стати Меккою туризму».

 

 

Генеральний секретар міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Михайлов підкреслив, що в музеї старожитніх автомобілів вдалося поєднати красу, пам’ять про історію автопрому, бойовий дух і спадкоємність поколінь.

 

 

На думку, начальника відділу туризму Тернопільської ОДА Назара Яворського заклад буде хорошим магнітом для гостей Тернопільщини, своєрідна візитівка. Його діяльність ще й підкріплена тим, що вже другий рік поспіль у вересні в нас відбуватиметься фестиваль ретро-автомобілів.

 

 

До уваги відвідувачів представлено понад 20 старовинних ретроавтомобілів. Деякі з них не мають аналогів в світі і мають цікаву історію. Зокрема це стосується автомобілю «Ягуар», який належав президенту США Річарду Ніксону, а також «Майбах» зі ставки Гітлера «Вервольф», яка під час ІІ світової війни розташовувалася за 8 км на північ від Вінниці біля селища Стрижавка. Тут також є відреставровані мотоцикли, стара радіотехніка, колекція міні-автомобілів з  різних куточків світу, яку зібрав Тарас Демкура, також - старі світлини про розвиток та становлення автотехніки. Колекція мініатюрних авто буде цікавою для наймолодших відвідувачів музею, адже «все починається з маленької мрії», — зазначив меценат. Правда, усі п’ятсот екземплярів не змогли поміститися через обмеженість площі. Музей діятиме на постійній основі.

 

 

Важливо і те, що при музеї створено Центр національно-патріотичного виховання «Підкова», де школярі та підлітки зможуть спілкуватися із українськими патріотами - військовослужбовцями, учасниками АТО, тими, хто може доступно розповісти про історію військової техніки, зрештою, навчити основним елементам поводження із зброєю. Передбачається, що у рамках діяльності музею, працюватимуть і реставраційні майстерні, де автолюбителі старої техніки могли б ремонтувати і реставрувати ті чи інші деталі.

 

 

Нагадаємо, що один з автомобілів з колекції «Ретро-Кортеж» вже два роки служить на Сході України в 44-й бригаді. Анатолій Калінчук подякував Тарасу Володимировичу за переданого вірного залізного коня, який виручає у скрутну хвилину.

 

 

Також під час відкриття музею від командування військової частини Анатолій Калінчук передав Тарасу Демкурі подяку та винагороду за допомогу, а військовий капелан В’ячеслав Кізілов нагородив його медаллю за постійну підтримку і всебічне сприяння волонтерської діяльності.

 

 

У музеї будуть проводити щоденну екскурсійну діяльність. Окрім того, кожен бажаючий зможе провести незабутні хвилини в стилі  «ретро» під час:

 

- краєзнавчих подорожей історичними місцями Тернополя та області на ретрокарах;

- автомобільних прогулянок містом для дітей та дорослих у вихідні та святкові дні;

- організації святкових маршрутів та подорожей для ювілярів («золоте» і «срібне» весілля), святкування весіль, освідчень, днів народжень, випускних;

- відео та фотозйомки в стилі ретроелеганції;

- прогулянок для закоханих вечірнім містом!!!

 

 

Музей працює щоденно з 10.00 до 19.00.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі