На Тернопільщині свавілля кредиторів робить людей безхатьками

Чортківська виконавча служба розпочала протизаконне виселення

24.07.2015 23:38   Джерело: БезТабу
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Сім’ю жительки Чорткова вигнали з власного будинку вкладники неіснуючої кредитної спілки. Юристи кажуть – незаконно.

 

Із 2009 року триває судова тяганина у Ярослави Стоянової. Жінка взяла позику у кредитній спілці, не прочитавши уважно договір. Виявилось, що їй там «намалювали» захмарні відсотки. Договір у жінки був іпотечним, себто у разі непогашення боргу кредиторам належав будинок.

 

– На розвиток бізнесу сина нам було потрібно 120 тисяч гривень. Я мала з чого віддати їх, справа йшла добре. Заплатила перший, другий, третій внесок, а тоді вирішила перечитати договір. У ньому замість 120 тисяч вони вказали 235 тисяч, які я мала їм заплатити, – бідкається чортківчанка.

 

Ярослава Стоянова подала до суду, однак поки тривали слухання кредитна спілка почала розвалюватись.

 

– Було рішення суду про те, що мій борг слід реструктуризувати на 4 роки. Зняли з мене 23 тис. за юридичні послуги. Кредитна спілка з рішенням не погодилась, подала зустрічний позов. Адвокат мені не сказав платити нічого, поки не буде рішення суду, – розповідає пані Ярослава.

 

Тим часом відсотки кредиту пані Ярослави росли у геометричній прогресії. Аби звести кінці з кінцями пенсіонерка пішла на роботу. Поки тривала судова тяганина кредитну спілку ліквідували і право вимоги боргу передала чотирьом вкладникам спілки.

 

– Вчора мене не було вдома. Телефонує мені невістка з двома малими дітьми на руках. Приїхало на наше подвір’я 11 людей. Перелізли через паркан, зривали замок у дверях. Невістка була в хаті на той час.  Дитина почала заїкатися від страху. Вимагачі вигнали усіх на вулицю, опечатали дім, вимкнули світло і газ, тому навіть у літній кухні жити неможливо, – скаржиться жінка.

 

Вимагачами виявились група вкладників спілки, яким передали право вимоги боргу. Жінка звернулась у опікунську раду, яка мала б подбати, аби неповнолітні внуки пані Ярослави не залишились на вулиці, однак там розвели руками.

 

– Кредитна спілка – це неприбуткова організація, тобто вона не сплачує податки до бюджету. Це підтверджується позицією Конституційного суду України: кредитна спілка в жодному випадку не має права передавати право вимоги зобов’язання. Правонаступників кредитної спілки бути не могло, оскільки вона на сьогоднішній день уже ліквідована, – коментує юрист громадсько-соціального інформаційного агентства «Ваша Надія» Василь Вербіцький.

 

В 2013 році рішення суду про правонаступництво було скасовано адвокатами пані Ярослави. Попри те, що справа перебуває на розгляді суду, чортківська виконавча служба розпочала протизаконне виселення. За словами Василя Вербіцького їхня юридична асоціація тепер позиватиметься і на виконавчу службу, і писатиме заяву щодо ухвалення завідомо протизаконного рішення Чортківським судом.

 

Юлія Швець


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: БезТабу  

Коментарі