Михайло Тимошик: «Найголовніше – зберегти історію Тернопільщини»

02.09.2016 22:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Інтерес до національної спадщини останнім часом в Україні досить популярний. Але для одних – це внутрішня потреба, а для інших – лише данина моді. І, на жаль, таких «модників» більшість. Проте, ще все ж таки є люди, яким колекціонування приносить душевне задоволення.


Про своє захоплення фалеристикою читачам розповів Михайло Тимошик – голова ТГО клубу «Нумізмат», автор каталогу «Медалі Тернопільщини», директор ТОВ «Маркетингові технології ПБС», депутат Тернопільської обласної ради, голова комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та громадянського суспільства.

 

- Я, як колекціонер, який вже декілька років цікавиться історією рідного краю, – каже пан Михайло – займаючись боністикою – наукою про паперові гроші, стикнувся із фактом, що по боністиці вже частково опрацьовано інформацію по Тернопільщині і є вже каталоги з інформацією щодо них, а по фалеристиці – науці про значки, медалі, нагороди, на жаль, нічого схожого не було зроблено за всю історію Тернополя.

 

І справді, якщо поцікавитись – то знаходиш підтвердження, що подібних видань у нашому місті не існує, і саме у Михайла з колегами із клубу «Нумізмат» першими виникла думка не лише зібрати колекцію, але й видати каталог.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині видали книгу про медалі, аналогу якій немає в Україні (Фото)

 

 

Колекціонер додає, що у цій науці його приваблює історична цінність: «Ми вивчаємо і досліджуємо минуле нашого краю, це прекрасна можливість передати і продемонструвати наступним поколінням цю історичну пам’ять».

 

- То як довго Ви займаєтеся колекціонуванням? – цікавлюся.
- Взагалі, я почав активно колекціонувати значки близько двох років тому. Саме тоді розпочав збирати інформацію, що безпосередньо стосувалась фалеристики за допомогою Інтернету, серед знайомих, а також друзів, які розділяють моє захоплення. Моя колекція складається лише із значків та медалей, що мають стосунок до Тернопільщини. Передбачаючи наступне питання, одразу даю відповідь – я хочу все ж таки закарбувати матеріальну пам’ять нашого міста, це прекрасний спосіб представити місцеву історію від радянських часів і аж по сьогоднішній день. Проте, хочеться зазначити, що колекціонування – це не просто накопичення матеріалів, а ціла наука.

- Напевне не лише Ви один маєте таке захоплення у нашому місті,а як шукаєте однодумців?

- Повторюся, що колекціонуванням як таким, я займаюся давно, а фалеристика одна з тих наук, яка зараз мене цікавить найбільше. Вона менш досліджена в порівнянні із боністикою. Отож, однодумцями стали ті самі знайомі колекціонери,які розділили моє бажання створити каталог медалей Тернопільщини, це зокрема Олександр Смик, Олег Соколовський, Мирослав Гнатишин та Ігор Доля.

 

Не можу не оминути питання щодо конкуренції у такій справі, бо ж деякі екземпляри справді бувають рідкісними, на що Михайло відверто відповідає:

- Із власного досвіду скажу, що конкуренції по фалеристиці у Тернополі як такої практично немає. У нас із колегами діє така собі «презентна» система, маючи по декілька екземплярів значків одного виду – ми стараємось обмінюватися між собою, звісно, кожен має якусь свою унікальну колекцію, проте такого, щоб в одного було все, а в іншого нічого – немає.


- Мене як і всіх читачів особливо зацікавив сам процес пошуку матеріалів і на скільки це складно?
- Складність пошуку полягає у часі та коштах. які на це виділяються, звісно наявність грошей полегшує процес, можна купувати дорожчі значки, можна викупити раритети, у старших колекціонерів, за більші ціни, проте загалом найперше місце пошуку – це інтернет аукціони.

 

- Спостерігаючи із яким натхненням Ви розповідаєте про улюблене заняття стало цікаво чи ваші рідні розділяють це захоплення?
- Звісно – впевнено погоджується колекціонер – мої рідні повністю підтримують мене у моїх починаннях і при нагоді долучаються до пошуку, наприклад, розпитуючи при цьому своїх знайомих та колег, які теж не залишаються до цього байдужими.

 

- Нещодавно у Тернополі відбулася презентація каталогу виданого Вами, поділіться, як довго Ви плекали в собі цю ідею і що вас до цього спонукало?
- Близько двох місяців ми з колегами із клубу «Нумізмат» обговорювали саму концепцію,формат, вигляд, і рік часу ми займалися пошуком матеріалів та створенням фотографій цих знахідок.
Спонукало – бажання зберегти історію Тернопільщини на прикладі значків та медалей, випустити перший друкований каталог де кожен бажаючий зможе побачити наше історичне минуле. Хочу додати, що каталог побачив світ завдяки фінансової підтримки Тернопільської обласної адміністрації, Тернопільської обласної ради та Тернопільської міської ради, тому висловлюю їм щиру подяку.
Вважаю, що колекціонер повинен відкрито демонструвати свої надбання, – додає автор – бо лише тоді вони становлять собою матеріальну та історичну цінність, а не безтолково припадають пилом десь у шухляді.

- Гадаю, що після такого успішного виходу першого видання можна сміливо говорити про продовження, яким Ви його бачите?

– Ви праві як ніколи – сміється мій співрозмовник – ми вже розпочали роботу над продовженням цього проекту. Друге видання на 70 відсотків складатиметься із демонстрації значків, які присвячені заходам, що проходили у нашому регіон або сільськогосподарським виставкам, або із зображенням пам’ятних знаків чи будівель. Таких на даний момент вже є приблизно 1000 екземплярів.
Можливо, воно ще буде доповнене фото медалей, які не увійшли до першого видання».

 

Ледь не забувши додає своє головне прохання: « Також хочу звернутися до усіх небайдужих, істориків краєзнавців допомогти нам у формуванні наповнення другого видання, оскільки дуже важко це робити не маючи повної бази всіх таких предметів».

 

- Пригадую, що Ви озвучували бажання створити музей фалеристики у Тернополі, коли ми зможемо чекати втілення цього задуму?
- Зараз головне питання полягає в коштах і людях. Ми шукаємо меценатів для яких теж було б важливо закарбувати ці історичні трансформації та історичний плин Тернопільщини. Також просимо нам допомогти фотографіями, інформацією та медалями для формування музею фалеристики Тернополя.

 

 

 

 

 

image-0-02-01-a3e8df5f2b3e88468532138e924f3ab874d5ce50de9bffdff9008e89bf39fe10-V

 

Нагадаю, що за пророблену роботу автор та упорядник каталогу був нагороджений відзнакою міської ради. Хочеться вірити, що щирі заклики пана Михайла про збереження нашої історичної пам’яті саме у такому виді науки, знайдуть свій відгомін у серцях місцевих мешканців.

 

Юлія Нагорна


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі