Кременецький ботанічний сад у небезпеці

10.02.2016 20:53   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Найстаріший ботанічний сад, перлина міста Кременця у небезпеці. Працівники парку у мережі ФБ повідомили невтішну інформацію - на території, де ростуть рідкісні види рослин керівництво парку планує будівництво офісних приміщень. Ніхто з колективом та науково-технічною радою не радився.



"Відродження чи знищення? Колекції природної флори Кременецького ботанічного саду формувалися 15 років. Зараз нараховують близько 560 видів (140 рідкісних). На місці колекційного фонду дирекція планує будівництво. Насолоджуйтеся востаннє красою наших колекцій. Рішенням дирекції на місці колекційного фонду рослин природної флори та нових культур буде будівництво контори. Обговорення вибору місця під контору у колективі чи на науково-технічній раді не було. Забирають найкращу ділянку з виробленими полями, гумусними землями (фактично сільськогосподарські угіддя), а колекції переносять під ліс (далеко, без поливу, важкі грунти, невироблені поля) - це кінець для наших рослин, особливо для рідкісних, без колекцій кінець ботанічному саду як установі. Але гроші вже проплачені (про оборудки переможців тендерів писали на ФБ)."



Заснований ботанічний сад у 1806 році - нескладно порахувати, що у 2016 році мав би святкувати поважну дату 210 років від того часу, як  ірландець Діонісій МакКлер посадив на території саду перші рослини.Нагадаю, що Кременецький ботанічний сад — загальнодержавного значення, пам'ятка садово-паркового мистецтва, а ще науково-дослідна установа. Чи мають право так вести себе з перлинами Тернопільщини керівники унікальної установи? Що би на це сказав Віллібальд Бессер - директор саду з 1809 року? Уявіть, що у 1823 році колекція саду налічувала 23 тисячі видів рослин. Сад вже багато разів опинявся під загрозою знищення. Вперше у 1832 році, коли унікальна колекція рослин була вивезена до Києва, де стала основою Київського ботанічного саду імені Фоміна. Сьогодні сад має площу 200 гектарів. Буки, ясени, клени, явори – ровесники саду. Навесні сюди можно приїзжати милуватися квітучими магноліями.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі