У Тернополі допрем’єрний показ фільму «Міф» про Василя Сліпака пройшов з аншлагом

Опубліковано:
6 Лютого, 2018

«Серед зібраних нами матеріалів є відео, коли Василя після концерту викликають на біс, він виходить у своєму сценічному вбрані та образі і… обгорнутий державним прапором України. Це мене вразило, адже, зазвичай з державним прапором виходять олімпійські чемпіони, коли здобувають перемогу на світовому рівні. Василь на цьому відео виходить аналогічно – як переможець», – розповів на допрем’єрному показі  в Тернополі режисер фільму «Міф» Іван Ясній, – пише День.

«Після загибелі Василя Сліпака до нас підійшли хлопці. Запитали, чи відзнімемо фільм про Василя Сліпака. Для нас найбільшим шоком було те, що ми до дня смерті Василя нічого не знали про нього. Це був перший такий поштовх, щоб відзняти про нього фільм», – каже Іван Ясній.

Мефістофель – це улюблена роль Василя Сліпака. Оперний співак виконував арію Мефістофеля із “Фауста”. А коли бойові побратими запитали у Василя, яке псевдо хотів обрати, він відповів: «Міф». Це скорочена форма «Мефістофеля». Звідси і пішла назва документального фільму про реальне життя Василя Сліпака – про його подвиги, боротьбу, відданість і жертовність в ім’я своєї країни.

Фронт, Львів, Париж – знімали у місцях, де пройшли різні етапи життя Василя Сліпака. Матеріали збирали із моменту виникнення ідеї. Збирали у всьому світі, по краплинці, по шматочках, по фотографіях, аби скласти справжній портрет героя.

«У відборі матеріалів дуже допомагав брат Василя – Орест, він рекомендував, підказував. До створення кожного фільму підходимо як до зброї, адже кіно – це інструмент, особливо у час війни. Тому збирали довкола себе людей, які об’єдналися навколо ідеї», – наголошує режисер фільму Іван Ясній. 

Архівні матеріали надходили поступово, тому практично до останнього часу тривали роботи над фільмом. Кожне відео відкривало перед знімальною групою різні відтінки внутрішнього світу Василя Сліпака і кожен з них був надзвичайно цінним для творення «Міфу». Тому вже практично завершену кінострічку режисери корегували відповідно до матеріалу. Переробляли фільм близько 10 разів.

Режисери вирішили поєднати кілька сюжетних ліній і жанрів – документалістику і анімацію. До роботи у знімальній групі запросили відомого художника, аніматора Юрія Журавля.

«Чи вдалося авторам відтворити Василя таким, яким він був? Я можу сказати, що так! – відповідає брат Василя Сліпака – Орест. – Це була найбільша моя боязнь, що намалюють якогось героя, а люди не будуть розуміти, хто це. Хлопцям вдалося це досягнути і за допомогою анімації, і за допомогою різних художніх прийомів. У фільмі немає жодної сцени, з чим я не був би згоден. Ми одразу домовилися із Іваном і Леонідом, що я не буду вносити корективи, це їхнє право, яка буде фінальна версія. Фільм вдався і я дуже радий».

Фільм «Міф» незабаром буде подорожувати цілим світом. Для цього готують субтитри різними мовами. Документальну стрічку про Василя Сліпака планують представити на понад 150 кінофестивалях світу. На банері фільму «Міф» подається на роздуми запитання «За що загинув Василь Сліпак?». До пошуку відповіді на це запитання дає поштовх кінцева частина фільму.

«Василь був першим добровольцем, якого нагородили. До цього добровольців не визнавали. Після загибелі Василя були прийняті законодавчі акти по визнанню добровольців», – зазначив Орест Сліпак після допрем’єрного показу фільму у Тернополі. Василь Сліпак є кавалером ордена «За мужність» І ступеня, Героя України, кавалером ордена «Золота Зірка».

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кіно, #міф, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сліпак, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: