Степан Барна: У боротьбі за національне визволення наш народ утверджував власну державність (Фото)

23.01.2018 08:13   Джерело: Тернопільська ОДА
Опубліковано : Новини Тернопілля

Ми раді вітати громаду Хмельниччини, яка приїхала до нас на Тернопільщину відзначити величну подію, що мала місце 99 років тому, коли два береги Збруча об’єдналися в одну Українську Державу. Адже саме ті уроки дозволили нам сформувати традицію боротьби і відродження нашої країни. На цьому наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час урочистостей з нагоди Дня соборності, які цього року відбулися в Гусятині і проводилися в рамках відзначення 100-річчя української революції.

Акція єднання і громадської злагоди на мості між Чемеровецьким та Гусятинським районами зібрала близько трьох тисяч учасників. Делегації з Тернопільської та Хмельницької областей з’єднали український прапор, який зшили за розмірами 10 метрів у довжину та три метри в ширину кожне із полотен – синє та жовте, спеціально до свята. Після цього на центральній площі Гусятина відбувся молебень за Україну. А з головної сцени – лунали патріотичні пісні, колядки, щедрівки та вітання з цим знаковим для кожного українця днем.

Звертаючись до історичних подій, очільник краю Степан Барна наголосив, що тоді були різні погляди на те, якою має бути українська історія. «Грушевський вважав, що не потрібна армія, Винниченко хотів будувати соціалістичну Україну. Була й ідея війни і конфліктів між Скоропадським та Директорією, бо один бачив демократичний розвиток країни, а інші – монархічний. Саме тому, зважаючи на ці історичні уроки, сьогодні ні для кого не має бути сумнівом, що нам потрібно будувати державу на основі єдності довкола українського державного прапора», – акцентував Степан Барна.

Водночас, він підкреслив, що у кожного з нас має бути розуміння: захистити нашу державу спроможна лише українська армія!

«Сьогодні понад 250 тисяч військових захищають нашу землю від російського окупанта. І тому ми як ніколи маємо усвідомлювати, що ідеологія нашої держави – це Україна від Сяну до Дону, від Закарпаття до Криму, від Донецька і Луганська до Львова. Це все – наша велика держава і тому ми зібралися всі разом засвідчити свою позицію: ми хочемо об’єднати нашу державу, бо українці повинні жити у своїй великій, єдиній, соборній та неподільній Україні», – наголосив голова ОДА.

У свою чергу голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук привітав громади Тернопільщини та Хмельниччини від себе особисто та від всього депутатського корпусу з цим важливим святом!

«99 років тому українці піднялися з колін і проголосили акт Злуки та єдності Західноукраїнської народної республіки з Українською народною республікою. На жаль, сьогодні ми знову маємо повторення історії, коли російський агресор посягає на нашу землю, знову хоче її розділити. Тільки йому варто нарешті зрозуміти, що за своє ми будемо стояти до кінця! Тому сьогодні ми також маємо пам’ятати та шанувати всіх хлопців, які віддали свої життя за нашу державу і які сьогодні тримають оборону на східному фронті. Бо тільки в єдності наша сила», – звернувся до громадськості Віктор Овчарук.

З Днем Соборності України привітали усіх присутніх також голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, заступник голови Хмельницької ОДА Валерій Олійник, народні депутати України Василь Амельченко та Микола Люшняк.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Тернопільська ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільська ОДА  

Коментарі