Тернополяни хочуть, щоб їх місто стало потужним центром розвитку ІТ-індустрії

22.01.2018 14:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

«Перетворити Тернопіль на потужний центр розвитку ІТ-індустрії», - таку петицію подали на сайт Тернопільської міської ради.

«Розвиток ІТ-індустрії та сектору креативної економіки в цілому – це запоруку стрімкого економічного розвитку, підвищення добробуту громадян та високої трудової зайнятості населення. 

Успішними в епоху інформаційних технологій є лише ті міста та регіони, які створюють привабливі умови для розвитку талановитих та креативних людей. Важливо забезпечити роботою та відповідною інфраструктурою громадян, які створюють інтелектуальний продукт, заробляють на життя своєю винахідливістю та розумовими здібностями. 

За результатами авторитетних досліджень одне робоче місце у сфері ІТ-технологій створює близько чотирьох робочих місць у суміжних галузях (менеджери, бухгалтери, юристи, НR та інші). 

Розвиток сфери передових технологій суттєво підвищує інвестиційну та туристичну привабливість міста, сприяє зростанню темпів будівництва та розвитку сфери рітейлу. Місто, яке створило сприятливі умови для розвитку ІТ-індустрії, отримує безумовні переваги у розвитку, залученні інвестицій та талановитих фахівців, що безумовно можна простежити на прикладі міста Львова. 

На жаль, стратегічні напрямки розвитку міста Тернополя досі обмежуються насамперед створенням сировинних або низько інноваційних переробних підприємств, які фактично не створюють доданої вартості. Внаслідок цього місто та регіон покидають талановиті та креативні люди, які не бачать можливостей розвинути свій потенціал в умовах сировинно орієнтованої локальної економіки, в якій цінується лише низькоінтелектуальна виснажлива фізична праця. 

Зосередження на розвитку сільського господарства та сировинних підприємств відкидає Тернопіль у минуле, поглиблює його провінційних характер, призводить до відтоку прогресивної та освіченої молоді, яка своєю працею здатна принести велику користь місту та відкрити нові колосальні можливості для економічного розвитку. 

Разом з тим, у Тернополі є усі необхідні умови для розвитку ІТ-індустрії: потужні технічні вищі навчальні заклади, велика кількість молодих та перспективних спеціалістів у сфері інформаційних технологій, зручне транспортне сполучення з іншими містами України та Європи, великий вибір комерційних (офісних) приміщень за помірною ціною, європейський менталітет городян та насичене культурно-фестивальне життя. 

Тому пропоную Тернопільській міській раді розпочати активну роботу із розвитку міського ІТ-середовища, зокрема: 
- звернутися до провідних ІТ-компаній України та зарубіжжя із публічною пропозицію про розміщення офісів та дослідницьких центрів у місті; 
- надавати консультаційну та регуляторну підтримку перспективним технологічним стартапам; 
- визначити розвиток сфери інформаційних технологій основним напрямком стратегічного розвитку міста; 
- налагодити співпрацю із фіскальними та іншими контролюючими органами з метою запобігання неправомірному тиску на ІТ-сектор; 
- запровадити сучасні навчальні програми з інтелектуальних технологій у школах та вузах міста; 
- сприяти проведенню у Тернополі різноманітних ІТ-заходів та технологічних конференцій»,  - зазначає автор петиції Роман Качановський.

Нагадаємо, щоб цю петицію розглянули у міській раді – за 30 днів вона має зібрати 300 підписів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі