Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Підсумки сезону цукроваріння на Тернопільщині

15.01.2018 09:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

В Україні практично завершився сезон цукроваріння. Майже 40 підприємств переробної харчової галузі країни виробили 2 млн.300 тисяч тонн цукру-піску, що на 15 відсотків більше, ніж торік. Буряководи Тернопільщини, що входять у п’ятірку  найбільших у державі регіонів, де вирощують цю прибуткову, харчову й технічну культуру потрудилися на славу. З кожним роком відновлюється солодка галузь. У 2017 році цукрові буряки вирощували на 30 тисячах гектарах. То декілька років тому сільгоспвиробники краю засівали площі лише на 18-18,5 тисячі гектарів. Майже на 180-200 цнт з га зросла урожайність з гектара цукристих.

Головні складові успіху- нові європейські технології, сорти та гібриди закордонних та вітчизняних селекції, якісна і своєчасна глибока оранка ґрунту, догляд за станом посівів. Технологи поля навчилися доцільному й раціональному внесенню під урожай мінеральних та органічних добрив, препаратів захисту у боротьбі з хворобами та шкідниками рослин. Значну поправку було зроблено на кліматичні умови. вологи у ґрунті, використання іноземної оприскувальної техніки та всього набору механізмів на протязі усього циклу. Майже на25-35 відсотків збільшилася  в приватних агроформуваннях, фермерських господарствах, агрокомпаніях кількість імпортної бурякозбиральної техніки, потужних багатонних одиниць вантажувальних і транспортних засобів. Сприяла вереснева і жовтнева погода у самий розгар сезону бурякозбирання, взаємодія з партнерами- переробниками. На чотирьох цукрових заводах Тернопільщини. які входять у ТОВ «Радехів- цукор» із засіяних наявних солодких плантацій перероблено 1 млн.930 тис. тонн цукрових буряків. Наварено 283,5 тисяч тонн цукру- піску. Найбільше солодкого продукту виробили на гіганті переробної промисловості області філії «Чортків- цукор»-123 тисяч тонн. Вони  першим із споріднених підприємств краю розпочав  виробничий сезон. Із значним запізненням включилися у переробний процес після довготривалої реконструкції та модернізації цукровари Хоросткова, Збаража і Козови.На цих заводах виробничники виробили відповідно: Хоростків-74 тис. тонн,Збараж-46 тис. тонн, Козова- 41 тис. тонн. Доречі, трудова доля останнього  була невідома й оновлений завод,й колектив козівських виробничників розпочали сезон лише на свято Св. Покрови, 14 жовтня 2017 року. Але як кажуть у народі. краще пізно, ніж ніколи. З добрих півтора сотні місцевих жителів отримали й постійну й сезонну роботу, гідну оплату праці і цілий пакет соціальних і правових гарантів на дальшу співпрацю з німецькими інвесторами. Значні грошові надходження  й податки різних рівнів надійшли у місцеву казну. Загалом, цукристість солодких коренів сягнула 17,7відсотка, а вихід цукру- 14,7 процента, торік ці показники були відповідно-18,2  та 15 %.

В цілому сезон бурякозбирання в області пройшов у штатному режимі. стабільний сільськогосподарський рік, правда на місяць з пуском об’єктів  підвели переробники. були транспортні проблеми і неув’язки,- зазначив в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА  Володимир Стахів. Прикро, що з господарської карти області зникають дві цукроварні у Бучачі та Ланівцях, Борщові. Перший вже вирізають  на метал, обладнання застаріле ще 70- х років минулого століття, доля двох до кінця ще неясна. Аграріїв держава вкотре кидає, не буде відшкодування за кредитами.ПДВ  не відшкодовують, усі податки кинули у загальну систему оподаткування. Аграрники підтримують фінансово усю соціальну сферу на селі. Лише у цьому році пайовики земельних паїв за оренду отримали майже мільярд гривень у натуральному та грошовому виразі»

Із слів головного аграрника області Володимира Стахова стало відомо, що значний поступ вперед у буряківництві. як в усій рослинницькій галузі триватиме. Практично вже підготовлені і виорані площі під глибокий зяб наступного року під цукрові буряки  та завершено оранку під інші польові культури. Процес удосконалення прогресивних технологій, придбання нової техніки, насінницького матеріалу  триває успішно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі