Як українська Диканька переїхала на Кольський півостров в селище 13-й кілометр

Опубліковано:
9 Січня, 2018

Цікаво, що фільм “Вечори на хуторі біля Диканьки” у якому усі неймовірні події стаються у Р іздвяну ніч, вийшов на великі екрани кінотеатрів Радянського Союзу 8 січня 1962 року саме на Різдво. І це дивовижна подія для країни, у якій свято Різдва 70 років старанно викорінювалось зі свідомості людей. Навіть різдвяну ялинку з 30 – х років минулого століття офіційно приписали до святкування Нового Року. Так святкування Нового Року стало основним зимовим святом країни. І , раптом , екранізація повісті Миколи Гоголя “Вечори на хуторі біля Диканьки”, яка знов повернула людям відчуття очікування різдвяного дива. Майстерно зіграні традиційні різдвяні розваги – колядування, ворожіння,  архітектура та романтика українського села засипаного снігом, яскраві характери головних і не головних персонажів . Український одяг, взуття, стрічки, прикраси, елементи побуту – фільм режисера Олександра Роу не втратив своєї привабливості і сьогодні. А 55 років тому це була містична, фентезійна, яскрава, етнографічна і просто мега сучасна казкова кінострічка. Адже Олександр Роу відомий режисер екранізації саме чудових казок.

Читайте також

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці
Протоієрей Євген Заплетнюк: “Богородиця показала ідеальне смирення і всяко приховувала себе від гаміру цього світу”
Тернополян 24 січня запрошують на фестиваль «Різдво у Серці»

Цікаво, що фільм планували знімати у селі Диканька на Полтавщині, але у березні місяці, тоді , коли на Україну зазвичай приходить весна, зняти там різдвяну морозяну снігову історію було мало шансів. Але справжню зиму знімальна група такі знайшла на Кольському півострові, селище “13-й кілометр”, неподалік від міста Кіровськ Мурманської області. Там зима панує до травня. Працювали дуже швидко, адже фільм-казка мав бути відзнятий у стислі терміни. Як за велінням чарівної палиці виросло українське село з невеличкою церквою, хатами, тинами. Кольорову юрбу в українських кожухах, що мала ходити вулицями Диканьки, із задоволенням виконали мешканці Кіровська. А довгі темні полярні ночі тільки сприяли роботі. Саме по нічному натуральному небі пролітає чорт у виконанні Георгія Мілляра. 58 річний актор мусив сам виконати трюки на висоті – його дублер акробат цирку, на жаль, отримав травму. Улюбленець Роу нечиста сила «Мосфільму» Мілляр не тільки літав по небу, але і пірнав у справжню ополонку при температурі -30! Окрасою фільму стали справжні українські різдвяні колядки. Шкода, що досі немає україномовного варіанту “Вечор ів на хуторі біля Диканьки” .

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гоголь, #диканька, #кіно, #різдво
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: