Поради тернополянам: як не переїдати за святковим столом

Опубліковано:
8 Січня, 2018
Різдвяні свята – час, коли усі жителі Тернопілля збератимуться у родинному колі, аби разом відзначити появу на світ Ісуса Христа. Це чи не найкращий і, на жаль, один з небагатьох днів у році, коли до батьківської хати з’їжджаються діти з далеких міст, а то і з-закордону. Столи гнуться від наїдків, а організм… дає збої. А все тому, що правильно їсти ми так і не навчилися, – пишуть Тернополяни.

У цьому матеріалі ми зібрали найдієвіші корисні поради про те, як вести себе на застіллі, щоб і поїсти, і не перевантажити шлунок.  Цікаво, що лікар Мак-Кей з Корнельського університету у своєму досліді над щурами вдвічі скоротив їм кількість їжі і.. вони прожили вдвічі довше за своїх побратимів. Висновки очевидні і вони підтверджуються іншими дослідами, що багато їсти – шкідливо для життя. Однак про це найменше думаєш під час свят. Тим паче, коли знаєш,що буде не лише весело, а й смачно.

Чому переїдання небезпечне

Читайте також

Вчені розповіли про дивовижні властивості куті

Коли ви їсте більше, ніж потребуєте біологічно, ваш шлунок може збільшуватися у шість разів, хоча нормою для нього є навантаження їжі, як ваш кулак.

Коли якийсь орган збільшується – сердце починає також працювати більше, адже йому треба перекачувати більше крові до вашого збільшеного органа. А печінка у цей час взагалі знаходиться у напівпритомному стані, адже вона ледь здатна розщеплювати всі жири, що ви з’їли.

І це – лише невелика частинка того, як ваш організм почувається, коли ви не можете себе обмежити. Що вже казати про зайві кілограми. Коли таке переїдання буває раз на півроку – це півбіди. Але коли протягом семи вихідних ви переїдаєте – готуйтеся, що на вагах стрілка заколивається у більший бік.

Як їсти-пити і не переїсти

1. Їсти, як це не дивно. Але, до застілля. Адже зазвичай буває так: на вечір запланована святкова вечеря, весь день до цього у вас справи-справи, встигаєте лише водиці крапельку, зелений листочок і каву випити. І ось він вечір, ви сідаєте за стіл і…. їсте, їсте, їсте.. Ви ж такі голодні! Зізнаюся, я також з такої когорти людей. Тому тепер перед святом я їм. Не обов’язково перше, друге і компот, але щось таке, щоб не відчувати тотальний голод, а мати витримку сісти за стіл, роздивитися все і вибрати найсмачніше. Краще – кефір, йогурт чи домашній сир.

2. Роздивіться страви на столі і не ставте собі за мету перепробувати все. Намагайтеся виділити, що для вас буде найсмачнішим і, бажано (хоча так важко втриматися) найкориснішим. Краще їсти м’ясо і овочі, ніж салати і бутерброди. А хліб краще виключити взагалі, адже калорій у вас за свято і так набереться достатньо.

3. Пити чи не пити. Воду – так, перед їжею, якщо вдасться. Алкоголь… якщо без нього не обійтися, тоді, краще, сухі вина, адже вони сприяють кращому травленню. Проте, не більше трьох бокалів. А от міцні напої, навпаки, “відключають” мозок і ви не відчуєте момент, коли справді наїлися. Якщо ж і без них не обійтися – запивайте їх соком чи негазованою мінералкою.

4. Виберіть меншу тарілку. Дослідження, які проводилися, доводять, що якою б величиною тарілку людина не вибрала, вона намагатиметься всю її закласти їжею. Тож, взявши меншу тарілочку, ви й покладете менше і з’їсте менше.

5. Темп. І на цю тему ще одне дослідження. Американські дослідники з Каліфорнійського університету протягом п’яти років вивчали питання переїдання серед дітей від 6 до 17 років. Для цього дітей розділили на три групи. У першій групі діти їли в спокійній обстановці і повільно, ретельно пережовуючи їжу. Добровольцям другої групи давали на прийом їжі обмежену кількість часу, тому їм доводилося їсти поспіхом. Третя група була контрольною для порівняння результатів. Кількість і якість їжі були приблизно однаковими у всіх дітей.

Підводячи підсумки, вчені визначили, що діти з першої групи, які їли повільно і в спокійній обстановці, схудли на 2-5,7%, а за рік їх вага знизилася на 3,4-4,8%. У другій групі вага дітей збільшилася на 4,4-5% за півроку і 8,3-12,6% через рік після старту експерименту.

Завдяки цьому дослідженню фахівці визначили, що інтервал між укусами в 30 секунд дозволяє організму зрозуміти, наскільки він ситий і чи слід продовжувати вживати їжу або пора зупинитися. При швидкому поглинанні їжі почуття насичення відбувається пізніше, хоча за фактом організм вже не вимагає їжі, але людина все одно продовжує їсти. Це і є основною причиною переїдання і набуття зайвої ваги.

Тож – не поспішайте! Їжте повільно, гарно пережовуючи їжу.

6. Жуйте. Краще – жувальну гумку. Одразу, як відчули, що наїлися – беріть її і жуйте. Користь подвійна: і зубам добре, і ви з гумкою у роті нічого іншого туди не покладете.

7. Ні! Треба вміти сказати це бабусям-тітонькам-свекрухам, які ж так багато і так смачно всього наготували саме для вас, а ви навіть не спробуєте! Це – ваша лінія комфорту. Можна ж не лише їсти, а й розмовляти, похвалити за таку гостинність. В кінці-кінців, взяти додому, якщо спробувати треба обов’язково

Якщо все-таки переїли

Ну не втрималися. Забули про все на світі, така смакота була, що годі й казати. Тоді, розвантажуємося!

Порухайтеся вправо-вліво, аби їжа почала рухатися у шлунку і краще перетравлювалася. Головне, не намагайтеся взагалі перестати їсти. Уявіть, який це стрес для організму, коли вчора у нього всього було в надлишку, а сьогодні – на голодному пайку.

Знежирені сирочки, легкі страви, супчики – ваші помічники. Сечогінні чаї покажуть вам, як багато води ваш організм тримає в собі з солоною та жирною їжею. Фізичні вправи, чи, принаймні, хоча б прогулянки, дадуть організму додаткову порцію кисню, спалять частину надлишкових калорій.

І, головне, якщо вчора ви переїли, а завтра вам знову у гості – прочитайте все спочатку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дієта, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #продукти, #страва, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: