ГЕС на руслі древнього Дністра: крок вперед чи шлях в нікуди?

Опубліковано:
30 Грудня, 2017

Щоб навести лад в загальній картині, потрібно змінювати деталі. Україна потерпає від багатьох проблем, тож варто спочатку визначити ключові проблеми областей, проаналізувати та знайти шляхи їх подолання. Без такої дорожньої карти, хапаючись то тут, то там, системно проблеми не вирішити. Рух В. Наливайченка «Справедливість» більше року спілкуючись з українцями зі всіх регіонів України, допомагаючи та підтримуючи кожного, хто звернувся до юристів та волонтерів партії, перечитавши офіційні паспорти регіонів, міст, сіл та районів, проаналізувавши інформацію, що подають регіональних медіа, склав так звану «Мапу біди».

Аби озвучити найболючіші проблеми регіонів, причини та їхні наслідки і шляхи їх вирішення, журналісти-волонтери Руху підготували ряд статтей. Сьогодні наш матеріал – про ГЕС на Тернопіллі.

Жителі Борщівського та Заліщицького районів, що на Тернопільщині, волонтери, громадські активісти, правозахисники і захисники природи забили на сполох, коли в пресі почали анонсувати кампанію по спорудженню гідроелектростанцій на руслі древнього Дністра.

Унаслідок таких необдуманих дій, загроза затоплення нависне над багатьма селами, що розташовані поблизу річки. Їх може спіткати сумна доля затопленої Бакоти – села у Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області. Тоді радянська влада, не питаючи думки людей, практично насильно виселила їх із домівок і затопила древнє місто, столицю Пониззя ще княжих часів, збудувавши там ГЕС.

І ось тепер, уже в незалежній державі, наші урядовці-керманичі наступають на ті ж самі граблі, ніби вже й забули про трагедію Бакоти і її корінних жителів. Причина таких необдуманих кроків – бажання наживи, відмивання державних мільйонів, які урядовці і пропагандисти побудови ГЕС на Дністрі спокійно зможуть покласти собі в кишеню. На знищенні річки планують заробити 155 мільйонів гривень.

Людей вкотре хочуть обдурити, вводять в оману сільських голів придністровських сіл, розповідаючи байки про нібито великі перспективи і вигоду у розвитку сіл в разі побудови ГЕС.

Чомусь ніхто не згадав, що розвивати села можна елементарно – не красти і виводити гроші в офшори, соромлячись на весь світ, як президент і його близьке політичне оточення, знову опинившись в центрі чергового офшорного — “райського” – скандалу, а витративши їх на розвиток інфраструктури. Адже ця місцина, якби мала нормальні дороги, здравниці та трохи креативу від керманичів, могла би стати перлиною зеленого туризму. Натомість, щоб набити свої кишені, лобісти ГЕС готові буквально втопити ці неймовірно гарні місця.

Українці – народ розумний, тому люди, послухавши байки, сказали своє категоричне «Ні!» побудові ГЕС. Їх підтримали і більшість депутатів Тернопільської обласної ради на одній із сесій. Проте розмови точаться і надалі.

Зрозумівши, що з людьми мову знайти не вдасться, агітатори побудови намагаються впливати на очільників владних структур. І це у них, на жаль, вдало виходить.

Побудова каскаду ГЕС на Дністрі стане згубним фактором для флори і фауни цієї заповідної зони, якою є Дністровський каньйон, говорять екологи. Він має статус Національного природнього заповідника. І лише через це таке будівництво тут неможливе. Проте урядовці у теплих кабінетах думають, що закон – не для них писаний.

Рух «Справедливість» заявив свою чітку позицію щодо цього важливого для Тернопілля питання. Обласна організація Руху Наливайченка публічно засудила наміри побудувати ГЕС на руслі Дністра. «Ми підтримуємо людей і природоохоронців у їхніх намірах не допустити будівництва ГЕС на Дністрі і захистити унікальне природнє середовище. Це є одне із головних і актуальних питань на сьогодні для регіону», — йдеться в оприлюдненій Рухом заяві.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гес, #дністер, #наливайченко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: