Деруни – це смачна, ситна і навіть корисна страва (якщо знати міру). Та це лише один з найбільш відомих кулінарних здобутків України. У даній статті Концепту все про деруни.

Походження дерунів досі має кілька версій. Існують рецепти, які включають понад 10 інгредієнтів. Аналоги Дерунів існують навіть в Швейцарії та Америці. Це все про український дерун – не просто терту смажену картоплю, а страву з багатою історією.

Картопляний слід в історії Європи

Історія походження дерунів на українській території досі викликає дискусії в народознавців. Одні кажуть, мовби страва була запозичена в білорусів, які картоплю не додають хіба що… А хто їх зна, куди, – може й нема таких страв?

З іншого боку кажуть, що щирі українці з їх тягою до картопляних та перетертих страв докумекали готувати дерунці самі, ще й задовго до сусідів. Тут варто згадати, що в українській кухні є ще картопляники, тобто печені картопляні пиріжки з начинкою, а є оладки з перетертих кабачків та інших овочів. Так би мовити, родичі дерунів з двох боків.

Де б не з’явились перші деруни, їх шлях виявився далекий та широкий. Картопляний делікатес занесло в Польщу, Чехію, Словаччину, Литву, Германію, Швецію, Швейцарію. Навіть американці та ірландці визнали, що картоплю смачно готувати не лише скибочками та соломкою. Витвір картопляного мистецтва охрестили «терчаником», «тертюхом», «драником» та «картопляними пляцками», «драчанками» і «кремзликами», і безліччю інших імен, залежно від натхнення і локації кулінара.

Особливості української дерунної історії

В Україні дерунець завоював найбільшу популярність в західних та північних регіонах. Місцеві картопляні науковці вивели сорти пісних дерунів, з начинкою, дрібного та крупного тертя, та інші. А потім ще вигадали купу заправок, піджарок та соусів, аби догодити навіть останньому гурману.

Так виникли деруни з яйцем, з м’ясом (м’ясоїди), зі сметаною, ряжанкою, грибами, сиром, шкварками та смаженою цибулею. Залежно від розміру терки та типу помелу деруни змінювали свій колір, консистенцію і навіть аромат. Готову страву подавали в тарілці після смаження, чи в горщику після додаткового випікання.

Так на свято Благовіщення пісні деруни стали одним з головним елементом застілля. Традиційні деруни без начинки готувались переважно у неділю. Пухкі картопляні оладки з начинкою та заправкою годились до будь-якого святкового столу.

Вплив деруна на сучасну українську культуру

Свою повагу до деруна демонструють не лише українські господині на кухнях. Картопляний млинець зваблював своїми формами письменників, поетів і скульпторів. В 2009 році в місті Коростень на Житомирщині встановили справжній пам’ятник деруну.

Скульптурну композицію прикрашає такий вірш на честь страви:

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.

Вам так личить сметана і м’ясо
І олія з цибулею теж,
А підлива грибна запашная
Неодмінно Вам чару додасть.

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духм’яні, смачні,
Ви окраса поліського столу,
Страва на день і цілі віки!

В тому самому місті котрий рік поспіль влаштовують Фестиваль Деруна з масовими гуляннями, випіканням величезних картопляних пляцок і майстер-класами від провідних «деруньє».

Деруни з ароматом Заходу

Існує безліч рецептів дерунів, які не обов’язково виписувати, адже перелік інгредієнтів (окрім самої картоплі) часто залежить від настрою господині та поточного вмісту холодильника. Та одним рецептом західної кухні таки поділюся, аби було над чим пофантазувати на вечерю.

Інгредієнти:

  • картопля 10 шт.
  • часник 1 зубчик
  • яйце куряче 1 шт.
  • борошно 5-6 столових ложок
  • молоко ¼ склянки
  • шинка 100 грам
  • сир твердий 100 грам
  • манна крупа 5 столових ложок
  • базилік (сушений) 1 чайна ложка
  • карі ½ чайної ложки
  • соняшникова олія для смаження
  • сіль, перець чорний мелений за смаком

Чищену картоплю перекручують з часником на м’ясорубці та віджимають зайвий сік. Вмішують яйце, молоко, 3-4 ст.л. борошна і сіль-перець. Формують з картопляного тіста невеликі коржики, в які кладуть по шматочку шинки та сиру, після чого заліплюють, формуючи таку собі котлету.

Сирий дерун вивалюють в паніровці (манка, борошно, базилік і карі) та обсмажують в олії з обох боків до золотої скоринки.

А далі воля ваша: поливайте сметаною, смаженою цибулею чи соусом. Головне, не баріться їсти, аби не захололи.

Олеся Лаба

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #деруни, #картопля, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: