Відкриту полеміку започаткував краєзнавець Олександр Столяров, відомий своїми історичними розвідками про Тернопіль. Нещодавно до рук дослідника потрапила світлина, яка заслуговує на те, щоби вважатися найдавнішою у Тернополі. Такий висновок пан Олександр зробив, порівнявши зафіксовані на фото споруди з давньою картографією. Основним об’єктом, що спонукав його до таких роздумів, були залишки так званої Львівської брами, які проглядаються на цьому фото. Крізь призму дослідження, зображеного на ньому, виявилась певна прогалина в історії Тернополя, – пише Тижневик “Номер один”.

Загальний вигляд Тернополя з Петриківського горба (нині – масив «Дружба»)

 

Унікальне фото, ймовірно, надійшло із Польщі

– Пане Олександре, як Вам вдається знаходити різні унікальні давні світлини з історії Тернополя?

– У моєму архіві майже 6 тисяч фотографій. Вони стягувались зі всього світу. І через знайомих, і зі старих альбомів і, звісно ж, з інтернету. Ми працюємо разом у цьому напрямку з Тарасом Циклиняком. Чимало світлин до мене потрапили і від нього. Не дивлячись на складність і велику вартість отримання зображень на початках розвитку фотографії, до нашого часу дійшло немало світлин старовинного Тарнополя. Важко навіть припустити, коли і від кого те чи інше фото потрапило до мене.

– Як e Вас з’явилася ця унікальна світлина, яка може створити сенсацію як в історії Тернополя, так і в історії фотосправи?

– Я цікавлюся давніми світлинами про наше місто і в мережі інтернет. Тому вже маю чимало зацікавлених серед пошуковців із різних куточків нашої держави і навіть країн світу. Щодо цього фото, то воно, швидше за все, попало до Тараса Циклиняка з якогось із польських архівів.

– Бачу, що друга світлина подана у кольорі, але ж насправді вона не є кольоровим фото?

– Так, це звичайне чорно-біле фото. Мабуть, із часом зображені на ньому будинки і дерева розмалювали відповідними до природніх кольорами. Такі речі практикувалися у нас.

 

Проглядаються рештки Львівської брами

– На своїй сторінці у «Фейсбук» Ви подаєте широкому загалу дві світлини, які претендують на те, щоби називатися найдавнішими фото нашого міста. Коли, на Вашу думку, вони були зроблені?

– На фото №1 нема Нового замку, який Франциск Коритовський збудував у 1810 році. Але є вже Домініканський костел, збудований у 1749 році Юзефом Потоцьким. Тобто це фото могло бути зроблене у цей проміжок часу. Дивує, що світлина збереглася для нас ще з тих часів і головне, що вона є настільки якісною. Але є ще фото №2. І коли я його побачив, воно здалося мені найстарішим.

– На чому ґрунтуються Ваші аргументи, адже світлини майже ідентичні і зафіксовані фотооб’єктивом, по суті, з однієї точки?

– При уважному розгляді мої підозри повністю підтвердилось. Хоч на другій світлині також присутній Домініканський костел і відсутній Новий замок. Але вдалося помітити, що обидві світлини зроблені приблизно з однієї точки – Петриківського горба (зараз там масив «Дружба»). Погляд об’єктива невідомих фотомайстрів на Надставну церкву знаходиться під однаковим кутом. При збільшенні зображень Надставної церкви вже видно їхню відмінність.

–  У чому полягають ці відмінності?

–Мене зацікавили фото №3 і 4, які я вам представив, зроблені з наближенням вигляду Надставної церкви. І саме на них я побачив згадувані відмінності. На четвертому фото нижче перед церквою присутня якась будова, схожа на ворота. Якщо це зображення збільшити до максимуму, то при пильному розгляді ця споруда виглядає напівзруйнованою. Тому я припускаю, що це можуть бути рештки так званої Львівської брами.

– А скільки було в Тернополі таких воріт і чи справді вони стояли на цьому місці?

– Таких воріт у нас було двоє – Львівські і Кам’янець-Подільські. Перші були коло Надставної церкви, а інші – біля середньої церкви. Саме це їхнє місце розташування і підтверджує картографія XVIII століття.

– Які аргументи є переконливими, що на тій світлині зображено саме рештки Львівської брами, а не чогось іншого?

– На карті Фон Міга 1780 року, представленій на фото №5, показано Львівську та Кам’янецьку брами і безпосередньо біля замку позначено рештки його цитаделі. Мене здивувало те, що такий винахід людства, як фотографія, з’явився пізніше, а на світлині, про яку йде мова, є зображення воріт. А вже на мапі Пасареллі 1797 року, поданій на фото №6, ознак цієї брами немає.

«Сумнівів не виникає, що це найдавніше зображення Тарнополя, але…»

– Тобто це є найвагомішим доказом того, що світлина, яку ми позначили номером 2, є найдавнішим фото Тернополя? Коли ж його тоді могли зробити?

– Оскільки ознак цієї брами нема на фото №1, то вже сумнівів не виникає, що найдавніше зображення Тарнополя – на світлині під номером два. Якщо зіставити роки створення двох карт, про які вже йшлося, то цю світлину могли б зробити в сімнадцятирічному проміжку – між 1780 і 1797 роками.

– Але ж тоді ще не було фотосправи як такої?

– Справді, відомо, що першу в світі чорно-білу фотографію зробив у 1822 році французький винахідник Ньєпс. Це беззаперечний факт, який ставить усі нові гіпотези про Львівську браму під сумнів. Чи могли ці світлини, на диво, з’явитися до відкриття самої практичної фотографії? Звичайно, могли, якщо якийсь наш співвітчизник, наприклад, вчитель І. Пулюя, зробив відкриття раніше Ньєпса. Навіть можемо сказати коли – в час із 1780 по 1797 роки. Якщо так, то обговорювані нами обидві світлини могли би стати світовою сенсацією!

 

«Я чітко усвідомлюю, що десь криється помилка»

– Хоч нібито аргументи говорять самі за себе, Ви самі в появу фотографії у Тернополі ще у 80-90-х роках XVIII століття вірите?

– У таку гіпотезу й сам мало вірю, але і не можу цих розбіжностей пояснити. Хоча чітко усвідомлюю, що десь криється помилка. Закликаю усіх, хто цікавиться дослідженням історії рідного міста, разом долучитися до її пошуку. Лише так можна буде знайти відповідь на це запитання.

– Щоб цю історичну помилку знайти (якщо вона вкралася), в якому, на Вашу думку, напрямку треба розпочинати пошукові дії?

– З пошуків різної додаткової інформації про місце, де колись була Львівська брама. Ми маємо єдине фото з її зображенням. Сподіваюся, що фото №2, якому ми найбільше приділили уваги в нашій бесіді, може служити хоч і незначним, та все-таки суттєвим орієнтиром для проведення запланованих на майбутнє археологічних розкопок, які у цьому місці поки що знаходяться у стадії підготовки. А може, вони й підтвердять мої думки? Тим не менше, незважаючи на те, в якому році зняли цю світлину, саме вона є найдавнішим зображенням Тернополя! Тим не менше, незважаючи на те, в якому році зняли цю світлину, саме вона є, швидше за все, найдавнішим зображенням Тернополя!

Олесь Миколайчук


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #світлини, #столяров, #тернопіль, #тернопільські новини, #фото
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: