Тернопільських батьків попередили щодо дитячих іграшок

Опубліковано:
18 Грудня, 2017

Новорічні свята уже близько. Багато батьків перебувають у пошуках гарних дарунків для своїх дітей і знайомих. Зазвичай, батьки купують іграшки, які уже давно вподобали малята, переважно, це герої улюблених мультфільмів, конструктори, машинки, – пише Наш день.

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області просить батьків звернути увагу не лише зовнішній вигляд іграшки чи її функціональність, а й на якість. Будьте обережні, тому що за красивою іграшкою можуть ховатися неприємності та навіть небезпека, повідомляють у прес-службі відомства.

Всі іграшки (м’які, металеві, дерев’яні, з полімерних матеріалів) повинні мати висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, який засвідчує їх якість і безпеку. Перед тим, як іграшка чи будь-який предмет дитячого вжитку (вітчизняного чи імпортного виробництва) потрапляє на полиці магазинів, кіосків, лотків товар проходить декілька експертиз. Головна – санітарно-епідеміологічна. При цьому фахівці досліджують, чи матеріали з яких виготовлена дитяча іграшка, не містить токсичних речовин і чи не виділяє небезпечних випарів. Наприклад, такі токсичні речовини, як стирол, свинець, кадмій, хром здатні викликати у дитини алергії, дерматити, подразнення слизових оболонок. Свинець, зокрема, може спричиняти захворювання крові, порушення обмінних процесів.

Товари для дітей вітчизняного виробництва проходять експертизу ще в процесі виготовлення, а іграшки, які завозять до нас із-за кордону, проходять санітарно-епідеміологічну експертизу в Україні, і тільки після цього допускаються в продаж.

Санітарний нагляд встановлюється над виробництвом та продажем іграшок, особливо тих, що призначені для дітей дошкільного віку та малюків.

Санітарно-гігієнічні вимоги пред’являються до матеріалу, з якого виготовлена іграшка,  до її форми, маси, розмірів, оздоблення, забарвлення.

Для виробництва іграшок мають використовуватись лише нешкідливі матеріали, які не містять отруйних речовин і легко піддаються миттю та дезинфекції.

При виборі іграшки батьки повинні звернути увагу на її розмір, який має відповідати віку дитини, розміру її рук, а форма та зміст бути такими, щоб виключити можливість поранень і травм. Максимальна вага іграшок для дітей дошкільного віку – 400 г і для учнів молодшого шкільного віку (1-4 класів) – 800 г. Для дітей до 3 років рекомендуються іграшки з пластмаси та гуми – їх легко мити, дезінфікувати. Найменші елементи іграшок, які складаються з кількох частин (піраміди, кульки, м’ячі тощо), повинні бути не менше 30 мм в діаметрі при мінімальній висоті 12 мм. У якості наповнення брязкалець дозволяється використовувати пластмасові та металеві кульки, діаметром не менше 5 мм.

Багато іграшок фарбують у яскраві кольори клеєвими та масляними фарбами, а зверху покриваються 2-3 шарами міцного лаку або натуральної оліфи до утворення плівки, яка не піддається розчиненню. Фарба або лак не повинні змиватися гарячою водою з милом та дезинфікуючим засобом. Міцність фіксації перевіряється також шляхом занурення іграшок на 2 хв в 1-відсотковий розчин хлористоводневої кислоти, лугу і гідрокарбонату натрію.

Дерев’яні іграшки повинні виготовлятись з деревини, яка при обробці не дає тріщин, в яких може накопичуватись бруд і мікроби. Поверхня дерев’яних іграшок має бути шліфована й покрита стійкими фарбами чи лаками, як до дії слини так і поту.

Колір іграшок також досить важливий. Психологи довели, що діти люблять яскраві кольори: яскраво-червоний, рожевий, жовтий і блакитний. Чорний, сірий і темно-коричневий кольори – це кольори, які найменше подобаються дітям та викликають в них негативні емоції (страх, огиду).

Іграшки виготовляються також з металу, який попередньо піддається механічній обробці, після якої поверхня металу стає гладкою, готові іграшки покриваються фарбою.
Губні гармошки, дудки, «свистунці» в тій частині, яка прикладається до губ, обов’язково повинні виготовлятись з металу, який легко піддається дезінфекції та не всмоктує вологу.
М’які іграшки найменш гігієнічні: вони погано піддаються миттю і знезараженню. Їх потрібно частіше виносити на свіже повітря, чистити щітками, дезінфікувати, лялькам, наприклад, слід міняти одяг.

Іграшки з поролону не рекомендується для ігор дітям, від них часто відриваються маленькі шматочки. Крім того, з часом фізико-хімічні властивості поролону змінюються. А також під впливом світла, температури, води тощо.

Оптичні іграшки (фільмоскопи, калейдоскопи, іграшкові телескопи та ін.) повинні виготовлятися таким чином, щоб не викликати напруги зору.

В іграшках «пістолет», «пушка» та інших заборонено використовувати в якості набоїв гострі предмети чи вибухові речовини. Ці деталі повинні виготовлятись із гуми або інших м’яких матеріалів.

Окрім цього, необхідно звертати увагу на відсутність неприємного різкого запаху від виробів і на рівень звуку, що створюється іграшкою (грою), призначеною для гри в приміщенні.

Спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують батькам перед покупкою іграшки вимагати від продавців висновок санітарно-епідеміологічної експертизи. І відмовитися від покупки іграшок, які не мають відповідних документів, та якість яких викликає сумніви.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дитина, #іграшка, #небезпека, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: