У «Літературному Тернопіллі» дивились «Спадок нації» і провели перший кастинг

Опубліковано:
18 Грудня, 2017

У залі бібліотеки “ЛітературнеТернопілля” повнометражний документальний фільм про вишиванки “Спадок нації” Лесі Воронюк із захватом дивились глядачі, по домашньому вмостившись на стільцях та лавах. Фільм “Спадок нації” зібрав десятки свідчень про вишиті сорочки та їх місце у житті людей. За кожною сорочкою, за кожною людиною своя історія. Протягом фільму тривають зустрічі з власниками сорочок у різних куточках України. Кожна зустріч особлива. Наша українська сорочка супроводжувала людей протягом усіх гараздів і негараздів, давала розраду та рятувала від голоду. Так одна з героїнь фільму свідок страшних часів голодомору 1946-47 років дякує мешканцям сусідніх западних областей, у тому числі і Тернопільщині, за допомогу під час голодомору. Цікава історія буковинської сорочки заквітчаної бісерними квітами, схеми до якої розробили вже у ХХ столітті – її вік ще не подолав відмітку у 50 років, а самі сорочки стали дуже популярними серед українок. Є люди, які відновлюють технології ткацтва полотна для сорочок, є, які зберігають та перешивають старі взори. Є сорочки, які були заборонені через свастики-сварги. Є люди, яких у ХХІ столітті за фото у сорочці посадили за грати. Леся Воронюк також анонсувала та показала фрагмент фільму, присвяченого український мові, це була актуальна розмова про те, як за часів радянського союзу русифікували українські призвіща. На зустріч з глядачами молода жінка, яка розпочала всесвітній рух “День вишиванки”, приїхала зі своєю донечкою. Подивитися фільм прийшли люди різного віку, серед них багато молоді та підлітків. 

Завдяки роботі, яку проробила протягом року Тернопільська кінокомісія, наше місто стає більш популярним в українських кінематографістів, тому актуальні і кастинги, які розпочали свою роботу у неділю 17 грудня. За словами Наталії Гоца-Васірук, заявки на кастинг подали 165 осіб. 105 тернополян прийшли у “Літературне Тернопілля” на прослуховування відразу після закінчення перегляду документального фільму “Спадок нації”. Проводити кастинг допомагали студентки-волонтери. Ще один кастинг у бібліотеці проведе кастинг-директорка Алла Самойленко 19 грудня. Кастинг триватиме від 10:00 ранку до 15:00.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Мудра

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кастинг, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фільм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: