Створено поштову марку, щоб привернути увагу до порятунку культової споруди в Підгайцях на Тернопільщинні (Фото)

16.12.2017 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Щоб привернути увагу до порятунку унікальної Великої синагоги (божниці) в Підгайцях, створено марку, - пише Григорій Жибак‎ в соціальній мережі.

null
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1741197189277442&set=gm.1956778151315323&type=3&theater

З ВікіпедіЇ: Синаго́га у Підга́йцях – культова споруда в місті Підгайці Тернопільської області. Мурована, час спорудження відносять до кінця XVI — поч. XVII століття. Розташована на вул. Лесі Українки. Одна з найстаріших будівель міста, яку ще називають божницею. Пам'ятка архітектури національного значення. Уперше про синагогу в Підгайцях є непряма згадка 1552 року. Сучасна будівля зведена, очевидно, наприкінці XVI ст., за даними документів, вже існувала 1627 року. Приміщення синагоги, розташоване близько Галицької брами, в час облог слугувало для оборонних цілей. 

В інтер'єрі збереглися рослинні орнаменти. Будівля з пісковика, прямокутна в плані. Пласкі стіни прорізані вузькими стрільчастими вікнами, східний фасад укріплений контрфорсами. Перекриття не збереглися. Частково збереглася верхня частина головного порталу в ренесансному стилі з різьбленим написом і рослинними мотивами над архівольтом. В інтер'єрі — залишки різьблення та ліпнини. Двері, через які можна було потрапити на хори, на початку 1920-х були замуровані.

Над головним входом напис івритом: «Це ворота Господа — праведні ввійдуть через них» (Псалом 118).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі