Хто і як налаштував ауру нашого міста до приходу вселенського свята

13.12.2017 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Того дня у виставковій світлиці обласного краєзнавчого музею панував особливий святочний дух. Її стіни, обрамлені розкішним прадавнім вишиттям, підсилювали загальний настрій всіх, хто завітав на етнографічний концерт «Ой радуйся, земле, Син Божий народився!». Юні артисти, а ними були студенти ММ-12 факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, помітно хвилювалися. Серед них студентська молодь – Володимир Халупа, Уляна Дишкант, Назарій Кріль, Дана Кравчук, Анастасія Решнюк, Ірина Клепач, Андрій Величко, Руслан Сокальський, Василь Гончарук, Василь Галабурда, Тетяна Виклюк, Степан Буранич.

null
Фото: Валентина Семеняк

Одночасно презентувалась виставка із фондових матеріалів музею: «Різдвяний дух, Коза і Дідух…». Переплетення і поєднання правічних традицій українського люду несе в собі надважливу історичну інформацію про те, наскільки важливо пам’ятати і ревно берегти їх, як зіницю ока: від покоління до покоління. Адже  «Бог Предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь і утішився…».  Це не просто пісенний рядок, це Божественне сакральне послання кожному із нас, яке маємо сприйняти  душею і серцем, а ще усвідомити справдешню глибину, що стоїть за цими словами.

null
Фото: Валентина Семеняк

Про історію становлення та розвиток українських колядок і щедрівок, про дохристиянські вірування праукраїнців детально і дохідливо розповів Олег Смоляк, професор ТНПУ, доктор мистецтвознавства, безпосередній організатор передріздвяного концерту. Віртуальну подорож у давні часи здійснили разом із верховним богом Сварогом – втіленням Світла, Вогню, Ефіру та його дружиною Колядою (за деякими джерелами). Репертуар концерту був щедрим на колядки та щедрівки. Серед них славнозвісна щедрівка «Щедрик». А ось «Щедрик, щедрик, щедрівочку» під власний акомпанемент гітари виконав Василь Гончарук.  Також був представлений цикл церковних колядок : «Прилетіли янголята» (в аранжуванні для двох скрипок і баяна Оксани Довгань), «В глибокій долині» (Дана Кравчук), «Возвеселімся всі купно нині» – в аранжуванні для інструментального тріо Оксани Довгань. На завершення прозвучала відома коляда «Добрий вечір тобі, пане господарю», яку натхненно і піднесено виконали студенти ММ-12 факультету мистецтв. Особисто у мене це дійство викликало асоціацію із камертоном. Всі знають, що це специфічний прилад для відтворення звуку еталонної висоти, який застосовується для настроювання музичних інструментів та при співі. У мене ж було таке відчуття, що цей передріздвяний еталонний спів невидимо налаштував ауру нашого міста до приходу вселенського свята, свята віри, надії, любові і світла, які дарує нам новонароджене Боже Дитя.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі