Попри протести, на Дністрі все ж таки побудують ГЕС?

Опубліковано:
11 Грудня, 2017

Експерти вирішити оцінити вплив на довкілля будівництва каскаду з 6 ГЕС на Дністрі, на навіть виділили з держбюджету на це гроші. Екологи кажуть, що це звичайне «замилювання очей», адже гроші по суті виділили саме на будівництво гідроелектростанцій, – пише БезТабу.

Як пише ЕПЛ, вже два роки йде жорстока боротьба та протистояння між громадськістю, які проти будівництва ГЕС та державою, яка чомусь «лобіює» знищення природи.

За словами еколога ЕПЛ Петра Тєстова, на його журналістський запит щодо можливості будівництва ГЕС на Дністрі – керівництво держави відповіло ствердно.


Більше того, на сьогодні уже виділено із державного бюджету значні суми грошей проектним компанія та інститутам для виконання вишукувань, необхідних для проведення оцінки стану довкілля та прогнозу впливу планованої діяльності будівництва каскаду верхньодністровських гідроелектростанцій з метою підготовки повідомлення про плановану діяльність ПАТ «Укргідроенерго» щодо будівництва ГЕС на Дністрі».

Так компанія ТОВ «Проектно-дослідницький інститут «Енергоінжпроект» отримала вже 10,5 мільйона гривень. Інститут археології Національної Академії наук України отримав 377 тисяч гривень, Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка Національної Академії наук України – 198 тисяч гривень і так далі.

Натомість, для чого витрачати стільки бюджетних коштів, якщо уже є висновок дослідження Інституту екології Карпат НАН України, який чітко показує, що будувати ГЕС на Дністрі не можна. Такої ж думки науковці національних природних парків «Галицький», «Дністровський каньйон», «Хотинський», «Подільські Товтри».

Проти будівництва ГЕС виступає уся громадськість, селяни, чиї землі лежать в притоках Дністра, туристи, екологи, а також чиновники –  Тернопільська та Івано-Франківська обласні ради та декілька інших органів місцевого самоврядування. Івано-Франківська ОДА навіть звернулася з аналогічним проханням до Гройсмана.

То ж сьогодні, усі небайдужі закликають ПАТ «Укргідроенерго» та Мінпаливенерго, а також керівництво країни – не виділяти гроші на сумнівні проекти та не допустити будівництва каскаду з 6 ГЕС на території Дністровського каньйону. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гес, #дністер, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: