У лікарнях Тернополя користуються приладами, за винахід яких вчені отримали Нобелівські премії (Фото)

Опубліковано:
10 Грудня, 2017

Сьогодні у Стокгольмі (Швеція) відбувається урочиста церемонія вручення Нобелівської премії 2017 року. Нагороди отримають лауреати Нобелівських премій з медицини, фізики, хімії, літератури, економіки, а також буде вручена премія миру. Серед номінантів цього року жодного українця.

Читайте також

У Стокгольмі сьогодні вручатимуть Нобелівську премію

У 1908 році одесит Ілля Мечников отимав Нобелівську премію за наукові дослідження в області імунології. Подія, хоча здається далекою від нас, такі впливає на якість нашого життя. Особливо дослідження в області медицини та фізіології. Цікаво, що тернополяни у наших лікарнях та поліклініках отримують медичну допомогу саме з приладами, за винахід яких у свій час отримали Нобелевські премії їх дослідники. У 1924 році таку премію отримав  голандець Віллем Ейнтговен за відкриття механізму електрокардіограми. Сьогодні покази приладів електрокардіографів – електрокардіограми дають чітку уяву про роботу та проблеми серця. У 1979 році  Аллан Кормак (США) отримав премію за розробку комп’ютерної томографії. А в 2003 році Пол Лотербур (США) та Пітер Менсфілд, Годфрі Гаунсфілд (Велика Британія) були премійовані за відкриття методу магнітно-резонансної томографії. 

Церемонію нагородження традиційно проводять 10 грудня, в річницю смерті Нобеля.

Грошова частина кожної премії становить 1,1 млн доларів (9 млн шведських крон).

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

Заповіт Альфреда Нобеля.

“Я, що підписався нижче, Альфред Бернхардт Нобель, обміркувавши та вирішивши, цим самим оголошую свій заповіт з приводу майна, що набуто мною до моменту смерті.

Усе майно, що лишається після мене та може бути реалізованим, необхідно розподілити таким чином: мої довірені особи повинні перевести наявний капітал у цінні папери і створити фонд, проценти з якого будуть видаватися у вигляді премій тим особам, які протягом попереднього року принесли найбільше добро людству. Зазначені проценти слід розділити на п’ять рівних частин, що призначаються: перша частина — тому, хто зробив найбільш важливе відкриття або винахід у галузі фізики, друга — тому, хто здійснив вагоме відкриття або вдосконалення в галузі хімії, третя — тому, хто досяг видатних успіхів у галузі фізіології або медицини, четверта — тому, хто створив найвидатніше художнє полотно, п’ята — тому, хто зробив суттєвий внесок у справу єднання народів, знищення рабства, зменшення чисельності існуючих армій та сприяння мирної домовленості. Премії в галузях фізики та хімії повинні присуджуватися Шведською Королівською академією наук, з фізіології та медицини — Королівським Каролінським інститутом в Стокгольмі, з літератури — Шведською академією в Стокгольмі, премія миру — комітетом з п’яти осіб, що обираються норвезьким стортингом. Моє особливе бажання полягає в тому, щоб на присудження премій не впливала національність кандидата, щоб премії отримували найбільш гідні, незалежно від того, чи є вони скандинавами, чи ні.

Цей заповіт є останнім та остаточним, він має законну силу і відміняє всі мої попередні заповіти, якщо такі будуть виявлені після моєї смерті.

Нарешті, остання моя обов’язкова вимога полягає в тому, щоб після моєї смерті компетентний лікар однозначно засвідчив факт смерті, і лише після цього моє тіло слід піддати спаленню.”

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #нобель, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #премія, #прилади, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: