Аграрна Тернопільщина: Хліборобські висоти «Аркадії»

Опубліковано:
10 Грудня, 2017

Знайомтесь мій співрозмовник: відома людина, талановитий організатор, знаний аграрій не лише у Гусятинському районі, але на Тернопільщині й Україні. Микола Пилипів – директор приватного агропромислового багатогалузевого підприємства  «Аркадія», заслужений працівник сільського господарства України, голова  Ради  сільськогосподарських виробників  Тернопільщини, депутат Тернопільської обласної ради.

Миколо Івановичу, відриваємо останні листки грудня календарного 2017 року. що скоро вже стане історією. Є  що згадати, підсумувати   зроблене, накреслити орієнтири на рік прийдешній. Та  й вагомий привід  для розмови. 15 років як ви організували « Аркадію». Згодом вже мешканці сіл Оленівка, Клювинці, Товсте, Буцики, смт Гримайлова  у відчаї, але з впевненою і твердою надією на Вас, управлінський та організаторський хист. талан умудреного хлібороба всі як один віддали вам в оренду земельні паї. Хоча трудно на той час було так їх назвати. Запущені поля  , що по декілька літ не бачили плуга, поросли берізками. розібрані й до останнього каменю та листка шиферу практично знищені тваринницькі ферми, свинарники, кормоцехи, токові господарства. Й фінансові борги по коротко і довготермінових кредитах. а найприкріше безнадія в очах вчорашніх успішних ратаях землі. Що  для вас «Аркадія», яку ви народили у страшних муках фінансової та економічної розрухи. масового селянського безробіття?

– ПАП «Аркадія»- для мене – це все, і сім’я, дружина Наталія Іванівна, дочка Люда та син Іван  в якій вони тепер трудиться. І велика родина сумлінних і чесних трудівників вірних землі й хліборобському  поклику. На початках приватної господарки  нових економічних відносинах, були скептики, мовляв не зрушить він з місця такий громіский пласт. Але моє коріння із чесного хліборобського роду Пилипових, і як кажуть у народі «Взявся за гуж не говори, що не дуж». У перші роки становлення 2002-2004рр. виорали усі поля, старенькою вітчизняною технікою. повернулися із згуртувалися нелегку щоденну роботу  деякі механізатори, водії, комбайнери, досвідчені спеціалісти. Побачивши перші конкретні результати в колектив ПАП прийшла і молодь нас сьогодні працює 140 чоловік- кожній третій молодий виробничник. Це надія і впевнений й поступ агроформування у завтрашній день. У нас немає кадрових проблем, середня щомісячна зарплата 9  тис. грн. Якщо оптимізуємо кількість робочих місць то можемо вийти на європейський рівень.

– Є для цього  й технічні та фінансові ресурси, сприятливий мікроклімат у колективі.

– Так хоч рослинництво у нас вирішальна галузь виробничої діяльності. Впродовж багатьох років вона рентабельна і дає більше 30 відсотків чистих прибутків. Крім землеробства займаємося свинарством. На даний час утримуємо 3 тисячі свиней м’ясного поголів’я-бекон, здали в експлуатацію компактний свинарник,    дотримуючись усіх правил екобезпеки. У виробничий процес  скороспілої галузі буде стовідсотково задіяно два репродуктори, три відгодівельні приміщення, закупили племінних свиноматок закордонної високопродуктивної породи. Отже, є усі передумови збільшити м’ясне поголів’я свиней у 2-2,5 рази. Маємо укомплектований штат зооветспеціалістів. операторів та доглядачів. механізаторів, електриків. Крім того думаємо серйозно зайнятися молочним скотарством. Підготували технічний проект будівництва молочного багато ступеневого комплексу на 500 корів.У нього вкладаємо вільні обігові кошти. надіємося на суттєву державну підтримку. Мені прикро, що у сільгосгосподарствах Гусятинського району уже поспіль багато літ не  утримують жодної корови, нетеля, забули керівники запах молока. А колись Гусятинщина була один із лідерів виробництва молока, яловичини, свинини, не кажучи про стабільні і високі врожаї колоскових і технічних культур, маючи одні з найкращих в області чорноземи. Як кажуть. що стара слава-нову любить.

 – Миколо Івановичу, бачу, що ви цілому роком , що минає  задоволені і як керівник свого дітища ПАП «Аркадії», так і як голова Ради сільгоспвиробників Тернопільщини. як депутат обласної ради, як сім’янин для кого  сім’я-це святий оберіг де здавна –  панують міцні християнські звичаї. З вас  беруть приклад молоді аграрники, фермери. земляки, колеги по хліборобському цеху. Своєю активною громадською і життєвою позицією ви утверджуєте підвалини ще молодої незалежної української держави. Дбаєте про продовольчу безпеку країни її територіальну цілісність з оптимізмом дивитесь у завтрашній день. «За особливі заслуги перед українським народом» вас не так давно нагородили Почесною грамотою Верховної Ради та нагрудним знаком. З чим вас  вітаємо!

– Дякую за добрі слова.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #аркадія, #гримайлів, #гусятин, #микола пилипів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: