Голови ОТГ влаштовують політичні ігрища замість вирішення проблеми садочків — тернопільський депутат

01.12.2017 18:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Голови довколишніх  ОТГ маніпулюють людьми у питанні влаштування дітей зі своїх сіл у садочки Тернополя, замість того, щоб вирішувати проблему. Таку думку озвучив депутат міської ради Володимир Гринда під час позачергової сесії у четвер.

Депутат звернув увагу на той факт, що окремі керівники довколишніх ОТГ відмовлялися від об’єднання з Тернополем мотивуючи це тим, що матимуть кращі умови для влаштування дітей у садок при об’єднанні з іншими громадами. Тепер же, коли виникла проблема з фінансуванням садочків, свідомо влаштовують “політичні ігрища” замість вирішення проблеми.

“На минулій сесії міськради ми бачили цього самого голову сільської ради з Гаїв Шевченківських, який дуже переконував нас, що його громада проголосувала, що не хоче Тернополя, а хоче приєднуватися до Байківець. Тому що там є гарна школа, там є гарний садок. А сьогодні ми чуємо від нього зовсім протилежне: “Тернопіль плати за наших дітей!” Шановні, це насправді є політичні ігри ваших голів сільрад і територіальних громад. Кошти за кожну дитину є оплачені, тільки питання де вони є? Ваші діти вчаться в Тернополі – значить ці кошти мають прийти в Тернопіль. Якщо ваші діти вчаться в районі – значить ті кошти лишаються в районі”, – сказав він.

Читайте також

Міська рада Тернополя знову звернеться до керівництва району щодо відшкодування вартості навчання іногородніх дітей у дитсадках міста

Нагадаємо, свого часу голова сільської ради Гаї Шевченківські відмовився від об’єднання з Тернополем. Якщо б таке об’єднання відбулося, то перебування усіх дітей з цього населеного пункту у дитячих садочках мало б відбуватися за рахунок міського бюджету Тернополя.  

У четвер під час позачергової сесії міської ради відбулися бурхливі обговорення питання фінансування садочків. Адже згідно змін до бюджетного законодавства у зв’язку з процесом децентралізації, садочки повністю фінансуються за рахунок місцевого бюджету. Для цього у місцеві бюджети передали 60% податку на доходи фізичних осіб, акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання підакцизних товарів, податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, єдиний податок, податок на майно (включно на землю, нерухомість, транспорт), 25% екологічного податку. Однак, Тернопіль змушений виплачувати близько 15 млн грн для оплати перебування у дитячих садочках дітей з інших населених пунктів. 

В ідеалі, громади мали укладати угоди про взаєморозрахунки, коли до місцевого бюджету Тернополя перераховується оплата за дітей, які проживають у іншій громаді. Такий варіант Тернопільською міською радою був запропонований ще у липні цього року, але його проігнорували, як голови новостворених ОТГ, так і районні чиновники. Тернопільська міська рада двічі зверталася до відповідних ОТГ, голови РДА Тернопільського району та голови Тернопільської райради, проте не отримала відповіді. Районні чиновники і голови ОТГ ігнорують проблеми своїх мешканців і спрямовують невдоволення людей проти Тернопільської міськради. Натомість мали б укласти угоду і перерахувати з власних бюджетів кошти для того, щоб забезпечити конституційні права свого населення.

За підсумками четвергової сесії Тернопільська міська рада прийняла рішення у найкоротший термін ще раз звернутися до голови РДА і районної ради та запросити їх на спільне обговорення з депутатами ТМР та громадськістю щодо порушеного питання для того, щоб забезпечити безкоштовне надання освітніх послуг мешканцям їх населених пунктів.

Міський голова Тернополя Сергій Надал закликав депутатів міськради повпливати на своїх колег в радах ОТГ, а також у районній раді, щоб ті прийняли рішення про виділення коштів на дітей і почали вирішувати проблему спільно з ТМР, а не перекладали її на плечі батьків. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі