Ірина Мадзій

Ірина Мадзій

власкор газети "Вільне життя", журналіст, кореспондент

Улюблений парк баронеси

28.11.2017 20:13   Джерело: TeNews
Автор : Ірина Мадзій

Заліщицький парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення, давно уже втратив свою колишню велич.  А старожили пам’ятають, яким доглянутим і пишним він був  у першій третині ХХ століття, коли його  заклали спочатку власники маєтку Бруніцькі, а пізніше удосконалила і окультурила баронеса Стелла фон Турнау.

Саме баронеса Турнау, яка разом із чоловіком отримала у спадок маєток Бруніцьких, захопилася розбудовою парку. Вона настільки любила це місце, що не жалкувала ні часу, ні грошей на його ренесанс. Аристократка вправно господарювала у величезному маєтку, вміло вела господарські справи і вкладала гроші у розбудову парку.

У книзі Михайла Сопилюка і Миколи Бачинського «Заліщики: роки, події, люди» знаходиться цікава інформація на цю тему.

Для догляду за своїм улюбленим місцем відпочинку баронеса запросила спеціаліста з Німеччини – огородника Душинського, який здобув освіту біолога у Відні. Вона також наймала інших спеціалістів, зокрема таких, які зналися на садівництві і насадженні парків. Їх стараннями парк був гарно облаштований і доглянутий. Територію прикрасили красивими алеями, клумбами, на яких зростали квіти від ранньої весни до пізньої осені. Тож парк був гарний будь-якої пори. Спеціалістами-агрономами було закладено стаціонарні теплиці, де висаджували саджанці дерев, кущів,  проводили схрещування  і займалися виведенням нових сортів троянд.

Відомо, що і попередні власники маєтку намагалися зробити парк незвичним, адже замовляли з-за кордону рідкісні дерева-екзоти. Проте лише деякі із завезених сюди цінних дерев акліматизувалися і збереглися до наших днів. Немало дерев і кущів було знищено у воєнні роки, а також великою повінню 1941 року.

У наш час парк, що розкинувся на п’яти гектарах,  є пам’яткою садово-паркового мистецтва  місцевого значення. Тут зростає 45 видів, форм гібридів дерев, кущів, ліан, у тому числі – 25 екзотичних порід.

Якщо ви приїдете до Заліщиків і попросите місцевих краєзнавців  розповісти  про унікальну флору міського парку, то найперше вам покажуть унікальне дерево – гінкго дволаптеве віком понад сто років. Гінкго – одне з найстаріших дерев нашої планети, справжнє ботанічне чудо, яке, з’явившись ще наприкінці палеозойської ери (понад 300 мільйонів років тому), майже без змін дійшло до нашого часу. Два заліщицьких гінкго (у парку і на подвір’ї середньої школи №2), стовбури яких у діаметрі до одного метра, - найбільші з тих, що ростуть на території країн колишнього СРСР.

Ще один представник третинної флори – тюльпанове дерево, яке зростає у Заліщицькому парку уже понад 90 років. Це – родич магнолії; має чудові пахучі квіти жовтого кольору  й оригінальну ліроподібну форму листків. Через це його ще часто називають ліродендрон – дерево-ліра.  Цінними є й інші види – фундук канадський, софора японська звичайна і плакучої форми, каркас південний, дуб червоний і великоплідний, сосна австрійська.

Баронеса Турнау дуже піклувалася про свій парк, любила прогулюватися липовою алеєю, сидіти з подругами у красивих альтанках, від яких сьогодні залишились лише сходи, спускатися квітковою алеєю до Дністра і слухати притишений плеск річкової течії. Біля старезного дуба, крона якого ніби сягає самого неба, вона часто зупинялася і думала про щось своє, сокровенне.

Цей парк пережив війни, повені, численні зміни влади. Після того, як не стало його господині, він почав занепадати, а в пізніші часи його вбивала людська байдужість. Заросли алеї, зникли рідкісні види троянд і кущів.

Мальовничий парк у Заліщиках потребує ренесансу, уваги. Треба лише всім гуртом докласти рук до цієї благородної справи.

null
Дерево Гінкго дволаптеве

 

null
Чудернацький стовбур Софори японської

 

null
Старий дуб

Фото автора


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі