Підприємництво на селі: Одноосібники з Максимівки

27.11.2017 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

На Збаражчинні обмаль фермерських господарств, сільських підприємців, одноосібників, що замаються овочівництвом. Переважно основа їхньої виробничничої діяльності- рослинництво, а конкретніше вирощування зернових і технічних культур, зрідка відгодівля ВРХ та свиней.

Ранні овочі картоплю, зелену цибуля, качани молодої капусти, моркви та кабачків на маленьких площах можна побачити у мешканців Черниховець,Івашківців.Охримівців, Лісків.Жителі цих сіл і торгують на тернопільському ринку « Оріон», щоб мати хоч якусь копійку до скудного сімейного бюджету. Овочівництво- стало серйозним агробізнесом для сім’ї Василя і Марії Шуликів із Максимівки.

-Коли на початку 90-х років почалася ліквідація колективних господарств,колгоспникам, ветеранам праці, а згодом і працівникам соціальної сфери на селі виділили земельні наділи. неоднаковий був розмір земельної частки у Максимівці, Горах Стрийовецьких,- каже колишній керівник ФГ» Ластівка»,а сьогодні одноосібник Василь Шулик. Ми мали чотири земельні наділи загальною площею 10 гектарів. Землю наділи на хуторах аж під селом Богданівкою Підволочиського району. Дружина у мене агроном , фахову освіту здобула  в Бучацькому радгоспі технікумі, а син Василь дуже любить землю у всьому перший мій помічник. На сімейній раді дійшли до спільного висновку вирощувати овочі , зокрема, моркву, капусту, столовий буряк, сидимо щороку 3 гектари картоплі ранніх та середніх  сортів вітчизняних та імпортних сортів .Звісно зеленину петрушку, кріп, селеру, цибулю, часник,квасолю,зелений горошок та інші  приправи до борщу, супів, консервацій. В будинку, в полі головне і вирішальне слово за дружиною Марією. Вона добре знає на якій площі сіяти ту чи іншу овочеву культуру, скільки необхідно мінеральних добрив. Заправляємо бідні на гумус ґрунти й органікою чергуючи ділянки,- доповнює Василь Степанович.

Чверть віку  відколи сім’я Шуликів господарює на своїх паях. Вони значно розширили матеріально- технічну базу, закупили два німецьких зернозбиральних комбайни»  KLASS», два білоруських трактори марки «МТЗ-82»,грунтообробну малогабаритну посівну техніку, обприскувачі та інше сільгоспзнаряддя. Збудували сучасне і компактне овочесховище.

-З реалізацією вирощених овочів щороку маємо клопіт,- каже Марія Володимирівна. Торгуємо у Львові, Тернополі, Збаражі та інших містах,дещо даємо під реалізацію. Ми з із великим задоволенням постачали овочами з Максимівки в асортименті дитячі садки, школи. лікарні та інші їдальні та заклади харчування .Деяким категоріям населення допомагаємо продукцією безкоштовно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі