Тільки справжні поціновувачі поетичного слова могли назвати так образно і поетично зустріч у тернопільській бібліотеці №5 для дорослих: «Зорепад поезії Богдана Лепкого «До мови серцем доторкнись», яку приурочили до 145 річниці з дня народження відомого українського поета Богдана Лепкого.

Гостей було чимало. Серед них залюблені в чарівливу красу рідної мови та українського мистецтва бібліотекарка Оксана Лехіцька (бібліотека-музей «Літературне Тернопілля»); тернопільська поетеса Люба Малецька (НСПУ, авторка проникливих п’яти поетичних збірок); студенти Тернопільського музичного училища ім. Соломії Крушельницької Дарина Вербіцька та Оксана Гіжовська. Дівчата майстерно виконували музичні мініатюри. Пані Оксана професійно і пізнавально презентувала артбук «Богдан Лепкий – велет українського духу».

Справжній «зорепад» справжньої поезії торкнувся чола (розуму) і серця кожного, хто завітав на це вишукано-інтелектуальне свято. До слова. Мабуть поет не сподівався, що його журавлиний вірш стане колись народною журавлиною піснею. Згадайте кілька рядків.

Видиш, брате мій,
Товаришу мій,
Відлітають сірим шнурком
Журавлі у вирій.
Чути: кру! кру! кру!
В чужині умру,
Заки море перелечу,
Крилонька зітру.

(«Журавлі», 1910)

І як тут не погодитись із міркуваннями відомої тернопільської дослідниці творчості Богдана Лепкого, Надії Білик про те, що: «Богдан  Лепкий займає вагоме місце в європейській культурі, насамперед, як один із найвизначніших українських митців слова доби українського національного відродження XX століття. В особі Лепкого перед нами постає українець цілком новітнього типу – справжній патріот-соборник, що мав перед собою виразний ідеал розбудування української культури й піднесення української національної свідомості». Нам, краянам Лепкого, залишається й надалі ревно берегти пам’ять про світоча поетично-вершинної досконалості.

null

Фото із сайту бібліотеки

 

null

Фото із сайту бібліотеки

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #лепкий, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: