На Тернопільщині гучна кримінальна справа поволі набирає анекдотичних відтінків

23.11.2017 21:43   Джерело: Свобода
Опубліковано : Новини Тернопілля

Дивні метаморфози відбуваються навколо уже призабутої, але свого часу дуже резонансної справи щодо колишнього начальника обласного управління захисту прав споживачів Олега Федорціва. Наприкінці 2015-го чиновника засудили за хабарництво аж до дев’яти років позбавлення волі. Це було безпрецедентне як для посадовця за суворістю покарання. Втім, на початку 2017-го апеляційний суд області пом’якшив покарання Федорціву, зменшивши строк до п’яти років. Але екс-посадовець так і не потрапив до колонії, більше того – сьогодні він через суд вимагає виплатити йому понад сто тисяч гривень зарплати за час відсторонення від посади!

Як таке може бути і, власне, чому не виконується судове рішення? Загальновідомо, що у кримінальному праві після розгляду в апеляційній інстанції судове рішення набуває законної сили, незалежно від того, чи оскаржує його зацікавлена сторона у касаційної інстанції. У випадку Олега Федорціва усе склалося інакше – Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, отримавши від засудженого касаційну скаргу і клопотання про зупинення виконання вироку і ухвали апеляційного суду, пішов йому назустріч: засудженого залишили на волі до часу розгляду касаційної скарги, що буває дуже нечасто, - пише Свобода.

Уже на завершенні 2017, тобто спливло два роки відтоді, як у стінах Тернопільського міськрайонного суду пролунав вирок для екс-начальника, а Феміда досі не сказала остаточного слова. Час «ікс» мав настати 7 листопада – саме на цю дату був запланований розгляд касаційної скарги у столичному суді. Але адвокат і засуджений внесли зміни до касаційної скарги, відтак засідання перенесли на 12 грудня. Хоча, з огляду на попередню тяганину, можна припустити, що і до кінця року «кіна не буде».

Варто нагадати, за що Олега Федорціва притягнули до криміналу. Просто кажучи, за системне хабарництво, нібито й не дуже вражаюче за розмірами, але систематичне. Його засудили за те, що разом зі своїм підлеглим він налагодив просту схему вимагання  – 2 тисячі гривень за неперевірку магазину чи ресторану або ж перевірку з мінімальним штрафом – 170 гривень. Управління захисту прав споживачів було доволі обмежене у  позапланових перевірках – треба було, щоб хтось поскаржився, відтак заяву скеровували аж до Києва – до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів – для  погодження на проведення позапланової перевірки. І цю перепону обходили, «організовуючи» скарги.

З огляду на такі викриття, чи можна вважати Олега Федорціва «злим генієм»? Навряд чи – він абсолютно вписувався у діючу систему: посади купували, затрачене «відбивали», з «прибутками» ділилися по вертикалі. Так воно і продовжується у часі. «Воїнів світла» серед раті держпосадовців не так уже й багато.

За що він «попав під роздачу» – кажуть по-різному. Колишній міліціонер (у званні підполковника чи полковника) став начальником управління захисту прав споживачів у 2011-му. СБУ почала його «документувати» у 2014-му, що і вилилося у гучне кримінальне переслідування.

Тепер, видається, Олег Федорців розпочав реванш. По-перше, йому вдалося повернути заставу – 400 тисяч гривень, внесену, аби уникнути перебування під вартою. У червні цього року апеляційний суд області виніс дуже спірне за правовою природою рішення про повернення цих коштів заставодавцю. Причому, одна суддя, не погоджуючись, виклала окрему думку. Вона обгрунтувала свою незгоду так: ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрито касаційне провадження, а виконання вироку Тернопільського міськрайонного суду та ухвали апеляційного суду Тернопільської області щодо Олега Федорціва на час розгляду касаційної скарги зупинено. Отже, є неможливим повернення застави, внесеної за засудженого, оскільки виконання вироку, яким ця застава визначена, зупинено.

Наступний крок, який можна розцінювати як неабияке зухвальство – Олег Федорців вимагає виплати зарплати за час відсторонення від посади! З таким позовом він звернувся до Тернопільського міськрайонного суду. Відповідач: Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 106385,66 грн, за вирахуванням податків та зборів, що стягуються відповідно до законодавства, – стільки хоче відсудити колишній начальник. Він вважає, що відсторонення від посади не має бути перешкодою для нарахування та виплати заробітної плати. Законом України «Про державну службу» визначено, що відсторонення від виконання обов’язків державного службовця без збереження заробітної плати відбувається лише у разі відсторонення в межах дисциплінарного провадження. А ось те, що його відсторонили ухвалами суду у рамках кримінального провадження, на думку позивача, багато не важить, бо в цих ухвалах не передбачено відсторонення від виконання обов’язків без збереження заробітної плати.

Втім, ці аргументи наразі не спрацювали – Тернопільський міськрайонний суд відмовив Олегу Федорціву у позовних вимогах у повному обсязі. Але він не здається – подав апеляційну скаргу.

Отже, попереду у справі екс-начальника багато вирішальних баталій. Хто і що візьме гору – покаже час, можливо, дуже і дуже віддалений…

Ольга КУШНЕРИК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Свобода  

Коментарі