Листи, яким 500 років – професор з Оксфорду досліджує переписку Яна Тарновського з Жаном Кальвіном

Опубліковано:
22 Листопада, 2017

Упродовж трьох днів у Тернополі перебував доктор наук Оксфордського університету Брюс Андерсон. Він зустрівся зі студентами економічного, педагогічного, медичного і технічного університетів. Науковець читав лекції на теми «Соціальна та політична теологія Реформації», «Концепція «благородної людини», «Історія виникнення та розвитку університету». Брюс Андерсон – доктор філософії Оксфордського університету, фахівець у галузі державної політики, магістр теології, засновник і президент інституту Реформації штату Вірджинія. Нещодавно у нашому місті пройшли урочистості присвячені 500-річчю Реформації. Ця тема близька професору, який досліджує вплив реформаторів Західної Європи на розвиток суспільства країн Східної Європи. Релігійні лідери реформації у свій час активно налагоджували зв’язки з країнами Східної Європи. Намагались вступати у діалог з монархами, королями, аристократами, політичними діячами того часу. Серед найвідоміших церковних діячів Мартін Лютер, Ульріх Цвінгл, Мартін Буцер та Жан Кальвін (реформатор церкви, засновник кальвінізму). У свій час Жан Кальвін пропонував королю Сигізмунду II Августу стати на чолі реформації, листувався з англійським герцогом Сомерсетом – регентом і вихователем Едуарда VI, а також особисто писав листи прихильникам реформації Великого князівства Литовського і Польщі – з князю Радзивілу і краківському воєводі Яну Амору Тарновському, майбутньому засновнику міста Тернополя. Відомо близько 1300 його листів на найрізноманітніші теми. Його перше звернення до каштеляна краківського Яна Тарновського було таким: “Вельмишановний, відомий своїми добрими справами… не знаю чи відомо Вам моє ім’я…”. Тема листів служіння та суспільство. Хоча чоловіків розділяли тисячі кілометрів, листування велось активно. Із Женеви (Швейцарія) написані на латині листи доставлялись каштеляну краківському де б він не був у той час.

Керівник оргкомітету з відзначення 500-річчя Реформації при облдержадміністрації Олег Саган відзначив:

“У рамках своєї поїздки Брюс Андерсон читає лекції у різних університетах України. Його рекомендувало Міністерство освіти і науки України, як фахівця у галузі Реформації. Сподіваємося, що його лекції будуть корисними та пізнавальними для українських студентів. Брюс Андерсон – пастор з 16-річним досвідом, керівник Міжнародного Богословського Навчального Центру Євангельської Пресвітеріанської Церкви. Брюс і його дружина Елі батьки чотирьох дітей, вже мають і онуків, живуть в м. Суффолк, штат Вірджинія, США.”Лекції науковця могли відвідати всі охочі.

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лист, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #переписка, #тарнавський, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: