В Україні скасовують по-батькові: як громадяни реагують на «нове життя»

Опубліковано:
20 Листопада, 2017

В Україні пропонують скасувати використання батькові, оскільки вважають його рудиментом Радянського Союзу, пише Кактус.

Як стало відомо, все більше людей закликає політиків скасувати використання по-батькові. Таким чином, крім зручності в спілкуванні, Україна нібито стане ближчою до Європи.

Ми відхрестилися від російського впливу, рухаємося в Європу, навіть в Казахстані вводять латиницю, щоб дистанціюватися від Рашки etc. Навіщо ці Івановичі, Христофоровичи? Чому не пан Ігор, або пан Богдан, або пані Катерина? Красиво, сучасно, своєчасно!, – пишуть у соцмережах ініціатори.

На думку кандидата історичних наук Ігоря Чорного, сьогодні по батькові поступово стає рудиментом, без якого можна обійтися. Як це відбувається в більшості європейських країн. Історики стверджують, що в даний час, коли крім прізвища у всіх базах даних даються і дати народження, без по-батькові можна абсолютно спокійно обходитися.

Однак, до тих пір поки по-батькові не буде скасоване на державному рівні, вписувати в паспорт його обов’язково. У паспортному столі розповіли, що людина може змінити ім’я або прізвище, однак відмовитися або змінити по-батькові зараз вона не має права.

Ініціатор законопроекту про скасування по-батькові Валерій Пацкан пояснив, що плутанини, якої багато хто боїться, не виникне.

У нас були прецеденти – іноземці навіть без прізвища приходили, з документами, оформленими за законами своєї країни. Питання лише в тому, щоб не втратити ідентифікацію людини. Якщо людина прийшла і сказала, що вона – Іванов Іван без по-батькові, потрібно переконатися в тому, що Іванов Іван без по-батькові існує в природі і даний громадянин це саме він, – пояснив політик.

Відзначимо, що на сьогоднішній день країни Європи по-батькові не використовують.

А от самі українці таку ініціативу не оцінили. Багатьох вона обурила. Від імені та прізвища теж відмовитися. Відразу надавати ідентифікаційний номер, пан, 3456234512. Взагалі ніяких проблем, – пишуть в мережі.

Також велика кількість користувачів мережі вважає, що наближення до Європи в Україні почали не з того.

«Ви паразити злодії не займайтеся ху*нею, зробіть гідні зарплати, зробіть дороги. Щоб людям було легше жити, а не якусь ху*ню придумуйте», «Економіку потрібно піднімати і красти не потрібно, ось тоді і будемо ближче до Європи», «Дебіли, по-батькові в паспорті заважає. Проблем інших в країні немає?», «Дурдом, вони рівняються до Європи. Ви б краще людям дали гідну заробітну плату, а пенсіонерам пенсії, такі як в Європі. У нас народ бідний і ця убогість вже набридла», «Нефіг робити? Мало у нас проблем? Хочете бути ближче до Європи дайте гідні зарплати. Ліплять всяку Х…», – пишуть в інтернеті.

Але є і ті, кому така ініціатива сподобалася.

«Чому б і ні…. Мені подобається пані Марина…. Особливо в певному віці, коли необхідність використання по-батькові починає лякати жінок», «Я не знаю що дає по батькові в паспорті… Володимир син Юрія і онук Євгена… для чого ця інформація в паспорті? Не родовід же, врешті-решт… документ, що засвідчує особу… громадянство… і потім, непотрібна пафосність в офіційному документі… кому цікаво чий ти син або дочка на пошті, в аеропорту, в банку?», «Чому б ні? Є дуже хороші українські звернення пан Василь, пані Наталя. А батька треба пам’ятати в серці…», – відзначають користувачі соцмереж.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #обговорення, #побатькові, #поспорт
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: