Дерматолог з Тернополя розповіла, що найбільше шкодить шкірі

18.11.2017 18:43   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

Найпоширеніші захворювання шкіри серед тернополян – алергодерматози. Лікар-дерматолог, кандидат медичних наук Олена Кулянда пояснює, що це таке і чому жителі міста вразливі до цієї та інших хвороб шкіри.

– Дуже часто до мене звертаються батьки, яких мають дітей до 3-5 років. – розповідає Олена Олегівна. – Як правило, у дитини реакція організму на цукерки, де є барвники. Особливо – льодяники. Також фарбовані напої – лимонад або кока-кола. Часто трапляються алергії на цитрусові. Для того, щоби цитрусові мали естетичний вигляд, їх обробляють хімічними середниками. У зв’язку з цим дуже багато звернень. Причому висипка не лише на обличчі і руках, а й по всьому тілу. Алергічний дерматит переходить в токсикодермію. Вона може супроводжуватися ознобом, підвищенням температури і ця висипка зі шкіри сходить дуже довго.

Алергічні хвороби є як в дитячому віці, так і в підлітковому та дорослому. Щодо підлітків – неконтрольоване користування косметикою. Дерматит проявляється на обличчі, шиї і зоні декольте. Дівчата багато використовують тонального крему. Причому важкого тонального крему, який створює гарний косметичний ефект, але насправді дуже старить і шкодить шкірі. З цього приводу багато алергічних дерматитів. Це через тіні, помади. Конкретного виробника не можу назвати, вони різні. От буквально в цьому році було п’ять випадків з хейлітом – запаленням червоної кайми губ. Від використання блиску і помади.

Багато алергії від використання миючих засобів. Рідин до миття посуду, пральних порошків. Реакція є навіть на ті порошки, що є дорогими. Це – контактний  дерматит рук. Також в багатьох реакція на запах прального порошку. Часто спостерігається підвищена чутливість до таких подразників. Людина може реагувати на ті запахи, на які інші не реагують.

Було в мене кілька пацієнтів, які мали реакцію на засоби для ремонту – на шпаклівку, клеї, фарби. Починалося все з кашлю, нежитю, а потім закінчувалося висипкою по всьому тілу з температурою. Тобто розвивалася токсикодермія.

– Алергія може переходити в астму?

– В моїй практиці такого не було. Як правило, астма може бути ізольована, але не має алергічних проявів на шкірі.

Були у мене випадки, коли яскраво виражена висипка, яка навіть дуже важко піддавалася лікуванню. Чому так? Тому що не всі пацієнти є дисциплінованими. Перш за все для таких пацієнтів головне – дієта, вживання гіпоалергенних продуктів, виключення фруктів червоних сортів, якщо їсти фрукти, то бажано зелених сортів. Якщо компот, то це може бути тільки зварений свіжо, а не закручений в банках, бо це вже консервант.

Наша молодь їсть багато чіпсів, сухариків. Там дуже багато всяких хімічних добавок, які теж дають реакцію. Тобто людина є лінивою і вона не хоче дотримуватись цієї дієти, продовжує їсти те, що любить. З таких причин висипка сходить дуже повільно. Є категорія пацієнтів, які чітко виконують рекомендації. П’ють багато рідини, до двох літрів на добу. Не вживають кольорового, не вживають консервантів і це вдячне лікування. Є такий вислів серед лікарів – вдячне лікування, бо людина швидко позбавилась висипки, вона задоволена і лікарю приємно.

Була в моїй практиці реакції в дитини на матрац з трав. Батьки звернулися в поліклініку з висипкою по всьому тілу і причому вона постійно підсипала. Дитина жила в гарних умовах,  в харчуванні теж не було погрішностей. Але правильно, детально зібраний анамнез дозволив виявити, що матрацик використовували з травами і очевидно, на це організм дав реакцію, або якісь комахи завелися в самому матрацику. Батьки матрац викинули і за тиждень висипка щезла. Дуже важливо гарно опитати хворого, можливо він сам не зауважує, на що саме виникла алергічна реакція.

Багато випадків алергії після забав – день народження, весілля, де є різноманіття продуктів харчування. Людина хоче скуштувати все і на другий день є висипка. Продукти змішалися, можливо теж були якісь консерванти добавлені. Особливо в тістечках з фарбованим кремом їх багато. Зараз дуже модно, щоб торт був кольоровий, гарний. Насправді треба дуже обережно до цього ставитися. А ще кольорові газовані напої – вони теж викликають алергічну реакцію.

– Хтось їсть чіпси і не має алергії, а хтось має. Чому так?

– Це залежить від імунної системи організму. Як зреагує імунна система. Хоча ще десять років тому можна було з’їсти продукт з консервантом і у тебе не буде алергії. Тут накладається не тільки чіпси, які ми з’їли, а й вода, яку ми п’ємо, інші харчі, які ми вживаємо, фрукти і овочі, які купуємо на ринку, але вони є оброблені хімією. Тобто сумація всіх цих факторів викликає алергічні прояви. Їх дуже багато. За числом звернень пацієнтів – на першому місці звернення з алергічними проявами.

– Які хвороби шкіри можуть загострюватися восени?

– Восени може бути загострення себореї. Часто буває суха себорея. Осінній авітаміноз, недосипання, можливо, стресова робота. Це все відбивається на шкірі.

Дуже часто при зниженні температури навколишнього середовища спостерігається рожевий лишай. Це поширена висипка на тулубі. Як правило, пацієнти, коли їх опитую, кажуть: «Я cкупалася і вибігла на балкон повісити білизну». Тобто зміна температури, середовища і організм зреагував.  Ще й приєднуються катаральні явища. Ця висипка тримається довго – три-чотири тижні. До того ж, коли є рожевий лишай, не можна митися три тижні. Водні процедури підсилюють яскравість висипки, підсилюють свербіж, дискомфорт. А ще така шкіра алергічно реагує на шерсть і на синтетику.

Є захворювання, яке найчастіше мають заробітчани. Оперізуючий лишай. Це патологія більше невропатологів, але оскільки на перший план виступає висипка, а тоді вже виражений больовий синдром, вони звертаються до дерматолога.

– Чому серед заробітчан?

– Тому що вони працюють на холоді, на протягах. Несприятливі умови зовнішнього середовища, перемерзання. Плюс, можливо, знижений імунітет, тому що вони постійно працюють в стресі. Або це чужа країна, або вони працюють на висоті. Це захворювання пов’язане з постійним стресом і переохолодженням. У цій ситуації теж не можна митися, треба уникати водних процедур та переохолодження. Якщо людина приїхала на заробітки, вона не може собі цього дозволити, тому що хоче заробити гроші і хвороба ускладнюється. Перетворюється з вазикульозної форми, де є дрібненькі пухирці, в бульозну форму – великі пухирі з больовим синдромом. Висипка на шкірі може зникнути, а больовий синдром може тривати до двох місяців. І це викликає дискомфорт, не дає людині повноцінно виконувати якусь роботу.

– Що людям робити?

– Якщо праця фізична, на будові, слід тепло одягатися, уникати протягів. Це дуже важливо. Коли їдемо в автомобілі, також уникати протягів. Вікна повинні бути зачиненими. Особливо якщо їдемо в таксі, варто просити водія, щоб зачинив вікно, бо на задньому сидінні протяг. Через це дуже часто з’являється оперізуючий лишай.

Взимку потрібно вживати багато вітамінних напоїв. Це можуть бути соки домашнього приготування. Треба їсти багато лимонів. Там багато вітаміну С. Це універсальний детоксикант. Тобто старатися максимально себе вітамінізувати, щоб не допустити хвороб. І слідкувати за нашим харчуванням. Якщо знаємо, що у нас вже був прояв алергічної реакції, значить потрібно утриматися від того, що дуже любимо. Треба дати організму велику кількість рідини, щоб допомогти йому самому впоратися і виключити все червоне, оранжеве. Це нескладно зробити.

– Чого не бажано давати дітям чи взагалі категорично не давати?

– Я постійно наголошую батькам – кольорові цукерки та газовані напої. Діти дуже люблять льодяники, Чупа-чупси. Не давати цього. Дуже обережно бути з фруктами червоних сортів. У моїй практиці була студентка, якій мама прислала мандарини з Іспанії. У дівчини була висипка по всьому тілу, вона з’їла всі 2 кілограми цих фруктів. Я жартувала, що треба було поділитися з групою і не було б таких проблем.  Слід давати дітям багато пити води, може бути ще звичайний чай, вода, компот із сухофруктів, але не надто солодкий.

Наталія ЛАЗУКА, Про Те


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі