Бережімо здоров’я – найдорожчу приватну власність

18.11.2017 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Зоряна Замкова

Саме так, здоров’ я - найдорожча приватна власність кожного, скарб, дарований та частенько непоцінований вчасно. Згадуємо про нього, коли воно починає накульгувати. Коли доводиться працювати, як кажуть, на аптеку. Коли, перефразовуючи Ірину Вільде, дізнаємося особисто, що  тисячі речей необхідні здоровому, і тільки одна хворому – це здоров’я. 

Тому усі  зусилля людини, яка думає про завтрашній день,  мають  бути  спрямовані  не  на лікування   свого  організму,  не на «латання» його, як  старого  човна,  а  на  те,  щоб  він якомога  менше виходив би з ладу. Отож, варто задуматися про попередження захворювань, особливо наближаючись до холодної пори року.

Напевне, майбутнє належить медицині профілактичній. Начальник відділу експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Любов Береза впевнена, що коли людина сама стежить за своїм здоров’ям, то й до лікарів звертається рідше, адже здоров’я напряму залежить від наших звичок і харчування, від нескладних заходів профілактики захворювань, які допомагають уникати важких і хронічних хвороб.

- Спеціалісти управління ведуть щотижневий моніторинг видачі листків непрацездатності у кожному медичному закладі, його дані аналізуються, в тому числі тривалість перебування людей на так званому лікарняному. Як правило, листки непрацездатності при простудних захворюваннях видаються в лікарських амбулаторіях і їх термін при перебігу хвороби без ускладнень не перевищує 8 днів.

З кожним роком людей з ослабленим імунітетом стає все більше. В першу чергу це проявляється у підвищеній чутливості організму до зміни пір року. Навіть не найрізкіші перепади температури, вологості і атмосферного тиску супроводжуються бурхливою реакцією систем і органів. З жовтня по квітень існує підвищений ризик розвитку застуди. Крім профілактичного прийому медикаментозних засобів, існують не менш ефективні способи запобігти сезонним захворюванням, викликаними вірусами та іншими хвороботворними мікроорганізмами. Ми вже звикли сприймати простуду як постійну супутницю холодної пори року. Але виявляється її можна уникнути – головне добре підготуватись.

Як свідчить аналіз кількості виданих листків непрацездатності, в так звані перехідні періоди кількість виданих листків непрацездатності різко збільшується. Наприклад, в березні амбулаторіями області видається за тиждень до 400 листків непрацездатності із середньою  тривалістю до 7 днів кожен, тоді коли взимку – до 250 листків, а в періоди стабільного потепління погоди – лише до 100 листків по 8 днів. Аналогічна ситуація із лікарняними по догляду за хворими дітьми - в так звані перехідні періоди їх кількість сягає 160 -180 за тиждень, а при  потеплінні – до 50 листків непрацездатності.

За перший тиждень вересня, коли погіршились погодні умови, цифра сягнула 128 листків непрацездатності, що заставляє потурбуватися про убезпечення  від дії холоду, особливо на роботі в приміщеннях, де людина перебуває з мінімальною фізичною активністю.

Варто врегульовувати умови праці та відпочинку, не допускати надмірних фізичних та психологічних навантажень, достатньо часу виділяти на сон, прогулянки на свіжому повітрі. Виходячи на вулицю, вдягатися відповідно до погоди, уникати переохолодження, протягів, промокання ніг.  Стежити за собою необхідно  не тільки «в сезон», а постійно. В кожного є свої перевірені рецепти підвищення імунітету.

Слід зауважити, що крім простудних захворювань органів дихання при нещільно зачиненому вікні чи постійних протягах, при низькій температурі в приміщенні можна «заробити» неврологічні хвороби, які підлягають тривалому та недешевому лікуванню – такі як міозити, неврити, радикуліти, а також захворювання суглобів (артрити).

Варто нагадати керівникам підприємств, установ та організацій про необхідність створення відповідних умов праці, які допоможуть вберегти працівників від сезонних хвороб, підвищити опірність організму. Не так важко, зате важливо утеплити, відрегулювати вікна та двері, дотримуватись норм температурного режиму на робочих місцях. Роботодавці мають зрозуміти, що профілактика захворювань повертається сторицею.

Працівники відділу експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області постійно працюють з Департаментом охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, із заступниками головних лікарів з експертизи, головами ЛКК в напрямку попередження  захворювань застрахованих осіб, скорочення термінів непрацездатності та відновлення здоров’я в санаторіях за путівками, придбаними за кошти Фонду.

Напевне,  крім заходів, спрямованих на поліпшення фізичного, працездатного стану, необхідно вплинути на власний настрій. Хоч кажуть: в здоровому тілі – здоровий дух, часто буває, що здоровий дух лікує тіло. Ніякі лікарі та науковці, ніякі спеціалісти не допоможуть зберегти вам здоров’я, якщо ви самі про нього не подбаєте. Бо, чого гріха таїти, всі ми звикли чинити, як  марнотратні  спадкоємці,  не  знаючи  правдивої  ціни здоров’ю,  яке  отримуємо  в  спадок.  І  тільки  тоді   у  нас  з’являється  бажання  його  зберегти,  коли  ми  із  здорових перетворюємося у хворих.  

Як твердив академік Микола Амосов, щоб бути  здоровим,  потрібні  власні  зусилля,  постійні  й  значні.  Замінити  їх не можна нічим.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі