Анна Романова

Анна Романова

голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Верховної Ради

Як секс-туризм вбиває імідж України

16.11.2017 14:53   Джерело: НВ
Автор : Анна Романова

Нещодавно біля чоловічого туалету Харківського міжнародного аеропорту з'явився величезний банер "Beautiful Ukrainian Ladies" (Гарні Українські Жінки), - пише НВ.

Із зображенням звабливої жінки та адресою сайту куди звертатися. Після того, як неоднозначну рекламу сфотографувала відома австрійська журналістка та написала про пропаганду секс-туризму в Україні, банер зняли. Але, як-то кажуть: "з пісні слів не викинеш"...

Я провела простий експеримент: ввела у пошукову стрічку "Tours to Ukraine" (Тури в Україну), і ось що видало: "Тури за українськими жінками", "Тури за побаченнями в Україну", "Романтичні тури..." і все в такому дусі. І хоч ця інформація з'явилася вже багато років тому, але за кількістю переглядів та популярністю – ці запити залишаються на перших позиціях у контексті туристичної привабливості України. За нашими жінками приїзжають більше, аніж за українським історико-архітектурним надбанням, курортами та борщем із салом...

Маємо констатувати, що через відсутність правильного туристичного брендингу України відбулося стихійне формування специфічної туристичної привабливості. І ця стихійна репутація в своїй основі несе подорожі за красивими і невимогливими (якщо не сказати легкодоступними) жінками...

Турецька експансія

Майже чверть мільйона турків побувало торік в Україні. Щоденно у шість міст – Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Херсон – прибувають авіарейси з Туреччини. При цьому потік турецьких візитерів все більше і більше зростає. Здається, треба радіти такому небувалому напливу туристів з Туреччини... Але не все так райдужно і безневинно.

Думаю, якщо ви літали коли-небудь в п'ятницю вечірнім рейсом "Стамбул-Київ" – ви би все зрозуміли. Я одного разу потрапила на такий рейс. І коли пройшла до салону літака, зрозуміла, що я – одна жінка-пасажир на борту (окрім бортпровідниць). Близько сотні турецьких чоловіків – здебільшого 28-48 років – прямували до столиці України на уїк-енд. Одяг: смарт-кежуал, без краваток, явно не для ділових перемовин летіли.

За словами одного знайомого власника турецького туристичного оператора: 75% поїздок турків в Україну – це подорожі за "нічним життям". Іншими словами, більше сотні тисяч турків приїзжають в Україну щороку з метою секс-туризму. Або вдало поєднують робочі справи з нічними розвагами. У Туреччині навіть з'явилися турагенції, які пропонують "поїздки за українськими дівчатами".

З цього літа до України і Туреччини можна літати лише по внутрішньому цифровому паспорту (ID). Враховуючи те, що всі турки вже перейшли на електронні внутрішні паспорти – турецький потік в Україну "на вихідні" ще більше посилився. Але лише подивіться, як красномовно виглядала новина про відміну закордонних паспортів для візитів до України на турецьких сайтах: купа оголених дівчат і заголовок "Відтепер без паспорту!".

Хто ж їде до України порозважатися? Як правило, це небагаті іноземці. Часто – обслуговуючий персонал (продавці, водії, кур'єри, робітники). Мінімальна зарплатня в Туреччині становить 400$, навіть цього вистачить, щоб раз на місяць дозволити собі приїхати на уїк-енд в Україну. Мінімалка у європейців ще вища, при цьому авіарейси з Європи можна знайти ще дешевші, ніж з Туреччини. Або приїхати машиною, які теж в Європі вартують недорого. Іноді з'їздити в Україну на уїк-енд – обійдеться дешевше, аніж залишитись на вихідні у своїй країні.

Не завжди шукачі жіночої ласки їдуть за платними інтимними послугами, які попри закон, надаються в Україні під виглядом "масажів" та "стриптизів". Дуже часто з українськими дівчатами знайомляться попередньо в Інтернеті, не обов'язково навіть на сайті знайомств. Зазвичай іноземці пишуть просто у соцмережах дівчині, яка сподобалась. Ну а потім використовують дуже дієві слова-паролі: "кохаю", "одружуся", "виходь за мене"! Звісно, що безліч щирих і немеркантильних українських дівчат легко піддаються таким трюкам. Вони ладні навіть поселити у себе іноземного кавалера, годувати та пестити його за можливість сімейних стосунків.

Крім того, іноземці (здебільшого мешканці арабських країн), в яких проблеми із законом на батьківщині, приїжджають до України, бо в Європу їх теж не пускають. І всіма способами намагаються легалізуватися тут. А один з найлегших шляхів – швидше одружитися, а ще краще – з мамою-одиначкою та всиновити її дітей. Звісно, в хід ідуть компліменти, обіцянки, запевняння у вічному коханні. Все те, на що іноді скупі наші українські чоловіки. І вуаля – українська дівчина тане! Але потім, дуже часто, все не втішно. Непоодинокі випадки, коли іноземець, отримавши українське громадянство, робить тест ДНК дитини і розлучається. Залишаючи дівчину із зіпсованою долею, розбитим серцем, а іноді навіть – з пустим гаманцем. Я не кажу, що всі подібні шлюби закінчуються погано, я знаю деяких жінок, які абсолютно щасливі, навіть не зважаючи на зміну віри. Але ризики завжди треба розуміти.

Репутація країни як зони дешевого (безкоштовного) "секс-туризму" – шкодить туристичній індустрії, іміджу України та українок. Адже імідж дешевої дестинації легкодоступних жінок – приваблює відповідний контингент. Як сніжний ком. Що далі, то важче буде позбутися такого ярлику.

Так, якось я познайомилася у Стамбулі з дуже гарною та розумною вінничанкою. Не дивлячись на те, що вона виросла у Туреччині, отримала хорошу освіту в Стамбулі, бездоганно володіє турецькою та англійською, дуже вихована і чемна – з нею розлучився чоловік, заможний турок, після року подружнього життя. Її не сприйняли його рідні та оточення. Лише тому, що українка. А це останнім часом "моветон" у благородних турецьких колах... Наша землячка тоді мені сказала: "Я дуже люблю свою Батьківщину, але засуджую своїх співвітчизниць, які так знецінюють імідж української жінки. Мені тут дуже важко постійно боротися зі стереотипами".

До чого я все це написала? Повірте, я не ханжа і не шовіністка. Поважаю всі національності, щиро прагну зробити Україну туристичною країною. Але не в такий цинічний та вульгарний спосіб... Доки ми не сформуємо сильний бренд "Україна", що грунтується на нашій історії, духовності та традиціях – доти ми будемо сировинним придатком. Де сировина не тільки ліс, бурштин і чернозем, а ще й жінки...


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: НВ  

Коментарі