Глава Святослав Шевчук відкриє на Тернопільщині Меморіал пам’яті жертвам псевдособору

Опубліковано:
15 Листопада, 2017

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук 17 листопада в селі Мушкатівка Борщівського району відкриє Меморіал пам’яті жертвам псевдо собору1946 року. Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав відвідає Тернопільщину.

Читайте також

Чудотворна ікона Богородиці у Тернополі зцілює та дає родинний затишок

Нагадаємо, більшовицька влада вважала, що діяльність УГКЦ є небезпечною, адже церква не хотіла коритися комуністичному режиму і розправилася не лише з українською інтелігенцією, громадськими діячами та науковцями, поетами та письменниками, власне, над всім, що уособлювало українську ментальність та культуру, а й Українською Греко-Католицькою Церквою. 8 березня 1946 року на Святоюрській горі у Львові провели так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна,  ліквідували УГКЦ. Псевдособор фактично узаконив утиски греко-католиків, тисячі священиків та вірних відправили на заслання та посадили у тюрми. Церкву ж примусово приєднали до Російської Православної. Священиків Мушкатівської церкви Петра і Павла отців Всеволода Лещишина та Василя Білінського було арештували та засудили за відмову перейти у московське православ’я. А уже в 2016 році у пам’ять про замучених священиків і вірян на території церкви Св. Петра і Павла  Мушкатівці  встановили Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #меморіал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква, #шевчук
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: