Силіконова фігура «кіборга» з Тернополя Андрія Шараскіна встановлена в музеї історичних постатей (Фото)

12.11.2017 23:13   Джерело: Дія
Опубліковано : Новини Тернопілля

У Києві відбулась презентація унікальної виставки, аналогії якої не існує. На вул. Десятинній,12 презентували галерею-музей «Історія становлення української нації, - пише Дія.

Поруч з Великими історичними постатями важливе місце в музеї займають герої сьогодення – захисники України воїни-добровольці. Серед фігур впізнаємо командувача Української добровольчої армії Дмитра Яроша, «кіборга» Богему – Андрія Шараскіна, який зараз очолює ГО «Державницька ініціатива Яроша», Валерія Красняна «Барса» - командира другої штурмової роти та Павла Чайку – відомого «кіборга».

Ідейний натхненник проекту, бізнесмен, галерист і суспільний діяч Валерій Галан. Основною метою створення інтерактивного музею називає виховання нового свідомого покоління українських громадян на позитивних прикладах із минулого. На його думку, постійне відставання України від Європи можна пояснити одним фактором — відсутністю в українців самоповаги. А немає її тому, що пересічному українцю нічим особливо пишатися, він не пам’ятає своєї історії, не знає, що його предки захищали Європу, що в нас були власні науковці, власні художники, мислителі. Потрібно змінити свідомість людей, прищепити їм самоповагу, а зробити це можна тільки через позитивні, героїчні сюжети.

Автори проекту не претендують на універсальну історичну правду, в основі все-таки лежить ідеологія. Саме вона повинна об’єднати націю, яку поки що об’єднують тільки вареники й борщі. На його думку, неприпустимо, що в кожному регіоні країни власні герої.

Якщо ж говорити про технічну сторону проекту, то В. Галан описує його, як один із найпрогресивніших: технології випереджають середній світовий рівень на 5-6 років. Музейна експозиція містить близько 130 фігур, об’єднаних в 35 сюжетів. Фігури ці виконані із силікону, і є настільки високоякісними що при відповідному освітленні складно відрізнити їх від людей. Всі фігури органічно вписуються в облаштовані діорами і панорами.

Під час презентації проекту автори біля кожної експозиції влаштували невеличкі сценки – розповіді. Гостей вразила презентація біля воїнів Української добровольчої армії, коли серед п’яти фігур, одна раптом ожила. Таким чином Дмитро Тубольцев – відомий український актор та доброволець – розповів присутнім історію кожного воїна, відтвореного в експозиції. Приємним подарунком для гостей стала поява біля своїх силіконових копій двох добровольців – Андрія Шараскіна «Богеми» та Валерія Красняна «Барса».

Автори проекту запрошують до співпраці всіх, кому не байдужа доля та майбутнє нашої держави. Тих, хто хоче, щоб про нас знали в інших країнах, а наші діти зростали з любов’ю до України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Дія  

Коментарі