П'ять унікальних фактів про містечко на Тернопільщині

29.10.2017 21:13   Джерело: chortkiv.online
Опубліковано : Новини Тернопілля

Чортків – тихе провінційне містечко, що тільки починає заявляти про своє багатство на всю Україну, чи й весь світ.

Надзвичайно красива архітектура, старовинні пам`ятки, зовнішній вигляд міста – ось що завжди приваблює туристів та любителів прекрасного. Ми маємо неоціненний скарб-спадщину від предків, яку ми повинні берегти та підтримувати на найвищому рівні, пише chortkiv.online.

Хочеться показати Вам, яке ж місце Чортків займає у країні, наскільки красивим його вважають дослідники та туристи. У цій статті ви знайдете своєрідний рейтинг нашого міста та дізнаєтесь, що, все-таки, Чортків у ТОПі.

Факт №1. Костел святого Станіслава входить у число 10-ти найкращих і наймальовничіших костелів України.

Він вважається однією з найкрасивіших культових споруд з самобутньою історією, ювелірною архітектурою та унікальною атмосферою. Компанію у рейтингу нашому костелу склали споруди з обласних центрів України, наприклад, Львова.

Факт №2. Назву міста Чорткова обговорюють навіть на широтах інтернету.

Такої популярності зазнало ще місто Сатанів, теж з чудернацькою назвою.  Через такі найменування, цим двом містам сміло надали статусу «найзагадковіших» поселень Західної України.

Факт №3. Чортків лідирує за кількістю святинь на своїй території, до того ж, у місті є дві єврейські синагоги. У Тернопільській області Чортків називають місцем зародження «десятків церков».

Факт №4. У Чорткові налічується 162 вулиці та 5 провулків, таке число є одним з найбільших  серед міст Тернопільської області. А тепер задумайтесь, чи побували ви на усіх вулицях Чорткова? Якщо ні, то гайда пізнавати місто разом!

Факт №5. Чортків вважають містом мовних особливостей. Подейкують, що саме на нашій території виникли такі слова як :

босаки (босоніжки),

жидик (птах, який перед дощем квилить),

закоп’янки (вид чобіт),

кобрак (тепла безрукавка),

тирба (суп із кукурудзяного борошна),

шмір (мазут),

ябчанка, ябчєнка (суп з яблук),

ягодянка (суп із ягід).

А ви це знали? Використовуєте ці слова сьогодні?

Як бачимо, манить Чортків своїм колоритом, вражає історією та дивує різноманітністю. Про інші факти та досягнення міста, читайте далі. Захоплюйтесь Чортковом, гордіться рідним містом, повірте, він того вартий!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: chortkiv.online  

Коментарі