Перемоги починаються із наполегливості

Опубліковано:
26 Жовтня, 2017

Любителі шахів із Борщева і Чорткова підказали імена двох героїв цієї розповіді: юних шахістів Діану Скорохід та Валентина Гульку. В обох цих містах, здається, з’явилися талановиті діти, які за належного ставлення до древньої гри мають непогані шанси вирости в непересічних майстрів.  Діти є відмінниками навчання у школі, відвідують різноманітні гуртки, мають ще багато різних хобі, але шахи – це головна справа усього життя, тому  майбутні чемпіони віддають їм увесь свій вільний час.

Майстер-клас від другокласниці

Діаночці Скорохід із Борщева лише сім років, проте уже два роки вона грає у шахи і дивує тренера своїми результатами. Дівчинка є вихованкою районного шахово-шашкового клубу «Королівська фортеця», яку очолює досвідчений тренер і наставник молоді  Ігор Багрій.

Свій перший сеанс гри в шахи Діанка розіграла з батьком: у вільний час чоловік показував ходи фігур, розповідав про їх розташування на дошці, все було у формі гри. Піддавався, щоб дитина не плакала, і дівчинка щиро раділа своїй перемозі. А коли побачив зацікавлення донечки, почав займатися більш серйозно. У першому класі Діанка почала відвідувати гурток із шахів і так захопилася грою, що весь свій вільний час проводила у ньому. А коли він розпався, мама привела її у клуб «Королівська фортеця», де здібну дитину запримітив тренер Ігор Багрій.

– Працювати з такими дітьми як Діана, – одне задоволення, – коментує Ігор Остапович. – Вона дуже трудолюбива, має чудову пам’ять, запам’ятовує всі ходи і розуміє завдання з першого разу. У неї дуже особлива стратегія гри, за якою цікаво спостерігати. Пригадую нашу першу зустріч. Тоді вона, першокласниця, твердо сказала мені, що хоче бути чемпіоном. От до цієї мети і йдемо. У мене є багато сильних дітей, але наполегливості і амбітності Діаночки я просто дивуюся і щиро вірю в її майбутні великі перемоги.

Дівчинка розв’язує по 20 шахових задач щодня, а всього розв’язала уже понад 1000 таких завдань. У клубі Діанка займається по 10 годин на тиждень, включно із неділями. Коли діти влітку відпочивали, вона наполегливо працювала, брала участь у численних турнірах. Перемогла, скажімо, в дитячій першості міста. А у Львові на турнірі «Шахова лялька», зарекомендувала себе ще й безкомпромісною шахісткою. Вигравши в змаганнях за швейцарською системою три партії з дев’яти, виборола друге місце серед дівчаток 2010—2011 років народження.

Відомі шахісти міста були вражені грою дитини, яка у сеансі одночасної гри, що пройшов нещодавно під час одного турніру, здобула одинадцять  впевнених перемог у всіх одинадцяти суперників. Сеанс одночасної гри – неабияке випробування для будь-якого шахіста, та й проводять його, зазвичай, найдосвідченіші, титуловані професіонали шахової справи. Тому саме їй було доручено провести сеанс одночасної шахової гри для дітей. Щоб зіграти одночасно 11 партій (а суперників було саме 11), маленькій Діанці довелось активізувати всю увагу, логічне мислення, запам’ятати позиції фігур на усіх 11 шахівницях та обдумати власну стратегію проти кожного суперника. Результат виявився приголомшливим: 11 впевнених перемог і жодної поразки! Справжній майстер-клас!

А ще Ігор Багрій пригадує, як Діана під час однієї гри тримала рівну позицію до двадцятого ходу із досвідченим ветераном шахового спорту і як той довго думав, щоб не програти. Цього разу дівчинка ветерана не обіграла, бо досвід таки взяв своє, але похвилюватися суперника  змусила.

Діаночка Скорохід – всебічно розвинута дитина. Їй легко даються і точні, і гуманітарні предмети. Найулюбленішими є для неї уроки музики і образотворчого мистецтва. Діанка також відвідує класи народного і бального танцю у школі мистецтв, є вихованкою театрального відділу, вивчає англійську мову і займається спортом. І попри це знаходить час  для професійної гри в шахи. «Чи не важко?»,- запитую дівчинку? Вона лише усміхається: «Мені всім цікаво займатись, але найголовніше для мене – шахи».

Дівчинка небагатослівна, про неї більше розповідає мама., Тетяна Скорохід.  Каже, Діана хвилювалася перед першим  у своєму житті інтерв’ю, запитувала, що має казати. А я думаю, що варто хвилюватись мені, адже хто знає, може я стану першою, хто розповість на сторінках газети про майбутню шахову чемпіонку і буду цим гордитися? Переконана, що Діана Скорохід досягне високих результатів у шахах. Для цього у неї є все: талант, інтелект, наполегливість і велике-велике бажання стати чемпіоном.

Любов до шахів прищепив дідусь

Порівняно з Діаною Скорохід дванадцятирічного Валентина Гульку з Чорткова вже можна вважати ветераном.  Для хлопчика  шахи стали не лише захопленням, але й змістовним життям. Постійна участь у турнірах місцевого і всеукраїнського масштабів, досвід  гри із сильними суперниками, безсумнівно, відбиваються  на якості життя дитини: високий рівень комунікації і постійні розумові навантаження дозволяють йому краще розуміти людей і ефективно вирішувати різні ситуації.

Любов до шахів Валентину прищепив дідусь Михайло, з яким хлопчик любив проводити свій вільний час. Саме він навчив його першим крокам, зумів зацікавити так, що захотілося глибше дізнатися про цю захоплюючу гру. До слова, сьогодні уже покійний дідусь Михайло Зенчак, теж брав участь у районних змаганнях з шахів.  Отож Валентин мав у кого перейняти інтелектуальне захоплення. Минулої весни мама хлопця Ірина Гулька  дізналася про шаховий клуб «Тріумф» і запропонувала йому студіювати шахи. Так просте захоплення переросло у бажання займатися шахами на більш професійному рівні.

З першого дня Валентин захопився здобуттям нових знань, а професійний тренер Володимир Люба, який двічі на тиждень приїжджає з Тернополя до своїх вихованців,  став не просто вчителем для Валентина, а справжнім наставником, другом. Все літо хлопчик знайомився і вивчав теорію і практику гри,  удосконалював шахову майстерність. Графік у дитини досить напружений: чи не кожних вихідних  – турнір.  Після завершення більшості з них повертався додому з нагородами. В активі Валентина — перемоги в трьох домашніх турнірах, у чвертьфіналі чоловічої першості Тернополя, двох турнірах у Борщеві та ще одному — в Хоросткові тощо. Але найважливішим досягненням юнака, який уже демонструє гру на рівні другого дорослого розряду, є третє місце в чемпіонаті області серед дітей віком до дванадцяти років.

Окрім численних турнірів, відвідав шаховий табір у місті Славському, де Валентин зіграв у нічию з майстром спорту, а ще – удосконалив свої уміння та познайомився з однодумцями – шахістами з усіх куточків України. Як і усі діти, Валентин має кумира – Левона Ароняна, вірменського шахіста, гросмейстера.

– Я пам’ятаю, як у березні 2016  Валентин вперше прийшов до мене на заняття. Із вогником в очах, спраглий до знань, він схоплював все на льоту. У вересні цього ж року Валентин зайняв ІІІ місце в чемпіонаті області… Перший вагомий успіх! Хоча результат закономірний, майже все літо ми займались шахами. А дальше – було багато перемог і я впевнений – найголовніші попереду! – розповідає про свого вихованця тренер Володимир Люба.

11 жовтня Валентину виповнилось 12 років і він просив маму про неординарний подарунок: організувати поїздку на шаховий турнір до Львова, де лекцію читатиме Василь Іванчук – міжнародний гросмейстер, чемпіон світу з швидких шахів. Дитяча мрія збулася – і участь в турнірі, і лекція відомого шахіста, і фото з автографом напам’ять стали реальністю.

Валентин Гулька, як і Діанка Скорохід, теж хоче здобути висот у шахах. Про своє захоплення каже так: «Шахи для мене – це усе. Мрію стати чемпіоном світу!» Тож хай збуваються мрії юного шахіста з Чорткова!

null

Другокласниця з Борщева Діанка Скорохід із тренером Ігорем Багрієм

 

null

Кубок, грамота і медаль за перше місце у турнірі – у Валентина Гульки із Чорткова

фото авторки та Ірини Гульки (м. Чортків)

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #змагання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #скорохід, #тернопіль, #тернопільські новини, #шахи
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: