Тернопільські лікарі: які продукти корисно їсти для підтримки щитовидної залози?

Опубліковано:
24 Жовтня, 2017

Від стану щитовидної залози значною мірою залежить стан здоров’я людини. Тому дуже  важливо берегти її від захворювань, – зазначають лікарі. Якщо ж захворювання уже є – то треба обов’язково зважати на харчування, саме воно може допомогти припинити їх розвиток. 

«Які продукти особливо корисні для підтримки здоров’я щитовидної залози? 

Морська капуста. Цей корисний продукт здатний не тільки поліпшити роботу щитовидної залози і стабілізувати обмін речовин, але і допомагає привести в норму тиск і рівень гемоглобіну. А ще морська капуста всіляко сприяє розвитку розумових здібностей. 

Червона ікра. Крім благотворного впливу на щитовидну залозу, червона ікра відмінно допомагає зміцнити різні тканини і кістки, відновити сили, нормалізувати кровообіг, зміцнити і очистити судини, підвищити імунітет, суттєво знизити ризик утворення тромбів і навіть нормалізувати гемоглобін. 

Ягоди годжі. За допомогою цих дивовижних ягід можна не тільки підтримувати здоров’я щитовидної залози, але і помітно поліпшити діяльність серцево-судинної системи, нормалізувати сон і уповільнити старіння клітин. Крім того, ягоди годжі будуть всіляко сприяти зниженню ваги в період дієт і допоможуть призупинити розвиток ракових клітин.

Хурма. Чудовий фрукт, який попереджає розвиток різних захворювань щитовидної залози і допомагає зміцнити судини, очистити кишечник і істотно знизити ризик розвитку сечокам’яної хвороби. Корисно вживати хурму і для запобігання онкології або нормалізації артеріального тиску. А ще вона сприятливо впливає на нервову систему і прекрасно тонізує організм. 

Бразильські горіхи (плід дерева бертолета). Відмінний засіб не тільки для підтримки здоров’я щитовидної залози, але і для запобігання еректильної дисфункції у чоловіків, а також для підвищення захисних властивостей імунної системи. Ці смачні горіхи обов’язково допоможуть поліпшити роботу кишечника і швидко очистити його, а також будуть всіляко сприяти омолодженню. 

Хрестоцвіті овочі. До таких відносять білокачанну капусту, броколі і т. ін. За допомогою даних овочів можна не тільки помітно поліпшити стан щитовидної залози, а й усунути надлишки рідини, побороти найрізноманітніші інфекції і нормалізувати гормональний фон. Крім того, вони надійно захищають клітини організму від вкрай небажаного окислення і активно перешкоджають розвитку раку.

Гречка. Цілюща дія гречки не обмежується одним лише позитивним впливом на здоров’я щитовидної залози – ця корисна крупа нормалізує згортання крові, виводить з організму токсини і всіляко сприяє зміцненню судинних стінок. Дуже корисно вживати її і діабетикам, тому що вона допомагає запобігти різким стрибкам глюкози. 

Які продукти принесуть користь при гіпертиреозі? 

Людям, що страждають на гіпертиреоз, категорично не рекомендується занадто часто вживати багаті йодом продукти, зате їм необхідно включити в свій раціон такі легкі продукти, як кефір, йогурт, м’ясо і рибу нежирних сортів, а також сир і молоко.
Овочі при гіпертиреозі найкраще вживати сирими, без гострих і тим більше жирних соусів. Крім того, багато лікарів рекомендують хворим на гіпертиреоз включати в свій раціон натуральну клітковину – точно таку ж, яка частенько присутня в меню діабетиків. Вона відмінно справляється з почуттям голоду, прекрасно виводиться з організму і всіляко сприяє відновленню кишкової мікрофлори, очищаючи кишечник від шлаків з токсинами. Які продукти мають бути в раціоні хворих на гіпотиреоз? У раціоні таких людей обов’язково повинні бути присутніми: 

Морепродукти. У зв’язку з тим, що вони дуже багаті на йод, вживати морепродукти слід дозовано – тоді щитовидна залоза буде працювати правильно. Фрукти. Особливо добрі такі багаті калієм фрукти, як груші, банани і т. ін. Вони допоможуть позбутися згубних наслідків недавно перенесених стресів і підвищать тонус організму. Кава. Цей популярний напій відмінно забезпечує організм вітаміном B і магнієм, які життєво необхідні для нормальної діяльності щитовидної залози. Правда, так само, як і морепродуктами, нею не варто зловживати – цілком достатньо щодня випивати по одній чашці кави. М’ясні бульйони. Яловичий і свинячий бульйони не тільки нормалізують діяльність щитовидної залози, а й ефективно знімають різноманітні запалення, які з’являються в організмі.

Яблука. Вони дуже корисні при різних запаленнях і навіть ракових пухлинах і забезпечують організм практично повним набором мінералів і вітамінів. А в насінні яблук містяться жирні олії і йод.Крім того, активізувати роботу щитовидної залози відмінно допомагають горіхи і мед з лимоном. Поєднані з медом подрібнені волоські горіхи корисно їсти натщесерце, а впродовж дня між прийомами їжі має сенс побалувати себе цедрою лимона з медом. Які продукти слід включити в меню при збільшенні щитовидної залози? Поряд з вживанням йодовмісних препаратів людям, у яких був виявлений зоб, рекомендується їсти гарбуз, чорницю, буряк, аґрус, капусту, малину, рослинні масла, часник, креветки, рибу, мідії, а також пророслі зерна пшениці, селера і мед. А що стосується напоїв, то в першу чергу слід звернути свою увагу на трав’яні чаї (особливо гарні будуть чаї з деревію, а також з хмелю або полину) і на компоти (шипшиновий або із сухофруктів). При зобі не варто включати в свій раціон сосиски, м’ясо, макарони, ковбаси, випічку, фастфуд, алкоголь, різні соуси, лимонад і каву», – розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ю Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хвороба, #щитовидка
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: