Іванків – колиска повстанського руху Тернопільщини

23.10.2017 18:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ірина Мадзій

Жителі цього мальовничого села на Борщівщині   здавна називають його «бандерівською столицею».  І мають на це вагомі підстави. Тут свого часу побували  Симон Петлюра та Степан Бандера. У центрі села споруджено погруддя громадсько-політичній діячці Ользі Басараб, чоловік якої Дмитро був родом з Іванкова.  У боротьбі за незалежність України брали участь понад 200 його вихідців. Майже у кожній хаті  був повстанець: свої голови у нерівній боротьбі зложив кожен десятий житель села(серед загиблих було  чимало дівчат і жінок). У ліси за братами, чоловіками, синами, йшли сестри, жінки, матері, подруги. У криївках і схронах вони виношували плани боротьби з ворогом, хоч і розуміли, що сили були нерівними.

Це був страшний і героїчний час. Час, коли доводилось свідомо ставити на важелі життя і смерті свої долі. І часто перемагала смерть. Та вибір був свідомим, як у справжніх героїв.

Одним з таких героїв, а сьогодні уже ветеранів повстанського руху, є 85-річний житель села, політв’язень  Михайло Михайлович Буртняк. Він вижив, а отже, дав собі слово написати книгу про своє життя і життя своїх побратимів.

За плечима сивочолого чоловіка – проведена у підпільній боротьбі молодість, три роки в’язниці і багаторічна праця над рукописами спогадів про той час.

Михайло Буртняк після повернення із заслання працював вчителем фізики у сільській школі, мав багато вдячних учнів, які ще донині розповідають про свого наставника із пошаною.  Але мало хто із них здогадувався у  радянські роки, яке героїчне минуле за плечима в цього чоловіка. Вечорами, після важкої вчительської праці, Михайло Михайлович сідав за написання спогадів, скрупульозно  перебираючи у пам’яті дати, імена, події.  Акуратним вчительським почерком писав історію  побратимів і все складав до папок. Мріяв, що дочекається часу, коли Україна, за яку боровся зі своїми односельчанами, стане незалежною і тоді можна буде передати нащадкам правду про страшні лихоліття, що випали на долю його покоління.

За сприяння небайдужих людей, зокрема активної громадської діячки, голови Борщівської громадської організації «Союз Українок» Марти Кузьмич, очільників Скала-Подільської громади, спонсорів і меценатів, вийшов друком перший сигнальний примірник книги Михайла Буртняка « Відлуння Холодного Яру. Історія ОУН-УПА сіл Гуштинки та Іванкова». У книзі – вся історія боротьби нескореного народу із двох маленьких сіл проти свавілля поневолювачів, вся страшна і героїчна правда, де кожен відшукає розповідь про свого брата чи чоловіка, сестру чи дружину. У видання – понад 360 сторінок, - такою вагомою за обсягом є багаторічна праця автора.

Минулої неділі в Іванкові відбулась презентація книги та відкриття і освячення меморіальної дошки на честь загиблих за Україну односельців, яку встановили на стіні сільської школи. Право відкрити пам’ятну дошку надали сивочолому Михайлові Буртняку, який не приховував свого хвилювання і сліз. Плакали й інші учасники урочистостей: кожен пригадав історію своєї сім’ї, згадав загиблих родичів.

Пам’ять неможливо знищити чи перекреслити, сьогодні нам дуже потрібні такі спогади героїв, бо вони є прикладом для молодого покоління.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі