Американські знання – ягідникам Західної України: обмін досвідом за підтримки Агрохолдингу «Мрія»

Опубліковано:
23 Жовтня, 2017

Україно-американський обмін агродосвідом днями пройшов за підтримки «Мрія Агрохолдинг». Анемік Шилдер – доктор агрономічних наук Університету Штату Мічиган – провела семінар для місцевих ягідників на тему сучасних методів боротьби з хворобами та шкідниками малини. Захід проводився в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Організував семінар – Аграрний центр БРІДЖЕС. Долучився до організації заходу також «Мрія Агрохолдинг», адже такі галузеві семінари дають змогу вдосконалити знання та навики учасників кооперативів, що створені за підтримки компанії.

Цікавих послухати про досвід розпізнавання та контролю захворювання та патогенних організмів ягідних культур зібралось з два десятки. Спочатку фермери мали змогу прослухати теоретичну частину заходу, на якій спікер Анемік Шилдер наочно ілюструвала проблему захворювання малини. Після того учасників семінару запросили на ягідний кооператив «Файна поляна», який був створений у 2015 році за підтримки «Мрія Агрохолдинг». Саме ця частина навчання мала на меті допомогти фермерам на практиці дізнатись про регіональні шкідники та  захворювання малини та способи боротьби з ними.

За словами організаторів, такі заходи – не перший досвід Аграрного центру БРІДЖЕС і така практика є необхідною в даних умовах:

«Ми концентруємось на профільних семінарах-тренінгах, а саме на виробництві плодово-овочевої продукції. – розповідає  Олена Бушмакіна координатор проектів програми БРІДЖЕС. – Бракує саме технологічних знань нашим фермерам, а це дуже важлива прогалина, яка впливає і на результативність, і на якість  вирощування продукту. Також ми даємо змогу запозичити зарубіжний досвід при веденні вітчизняного господарства, а це, погодьтесь – цінні знання».

«Мрія Агрохолдинг» уже не вперше співпрацює з організацією. Тема даного семінару для компанії є актуальною, адже за підтримки «Мрії» створено 10 кооперативів, серед яких ягідний кооператив «Файна Поляна», також  ще п’ять ягідних кооперативів в процесі створення.  Серед учасників були представники семи ягідних кооперативів, а також  інші ягідники Західного регіону із чотирьох областей. Завдяки компанії  для учасників семінару, було забезпечено комфортні умови та вирішено необхідні організаційні моменти його проведення, тому учасники могли безкоштовно черпати зарубіжний досвід.

– Важливим аспектом будь-якого виробництва – це знання технологічної карти та можливих ризиків – зазначає голова благодійного фонду «Мрія Агрохолдинг» Василь Мартюк. – Нам важливо, щоб кооперативи, створені за нашої підтримки, були успішними, а лише комплексна робота над справою дає гідний результат. Тому будь-якій практичній справі потрібна міцна теоретична основа. Подібні семінари мають на меті покращити знання та навики ягідників.

Загалом, учасники заходу позитивно відгукувались про захід, адже відвідини подібних вузькоспеціалізаційних семінарів із залученням міжнародних експертів – велика рідкість для невеликих господарств. А такий досвід дає змогу ефективно розвиватись та вдосконалюватись.

null

Учасники семінару організованого за підтримки «Мрії Агрохолдинг»

 

null

Учасники семінару у кооперативі «Файна поляна»

Ірина Пискур

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Mriya Agro Holding, #Мрія Агрохолдинг, #новини Мрія Агрохолдинг, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: