На фестивалі урбаністики розповіли про інструменти для покращення міста

10.10.2017 19:25   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

7-8 жовтня у Тернополі проходив перший фестиваль, присвячений розвитку інфраструктури міста. Урбаністично-культурний фестиваль «Майстерня Тернополя» зібрав людей, які вже мають за плечима реалізовані проекти, завдяки яким місто отримало оновлену набережну Циганки, макети міста, розкопки та нові туристичні атракції. Кожен тернополянин міг долучитися та внести свої ідеї, що до того, яким хоче бачити своє місто. 

В Українському домі «Перемога» перший поверх був відданий фестивалю - проекти реалізовані та майбутні, інтерактивна карта Тернополя, де можна було зазначити смайликами не тількі місця, які можна покращити, а і ті, які вже радують тернополян. У скриньку бажаючі могли опустити листівочки зі своїм баченням проблем міста та їх рішенням. Лектори, спікери наголошували - сьогодні є достатньо інструментів, щоби досягати реалізації проектів, направлених на покращення міського середовища - від петицій до громадського бюджету, від благодійності до грантів. 

Розпочав фестиваль тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк. Хоча чоловік за фахом не є істориком, але з юності досліджує історію Тернополя, спілкуючись з корінними тернополянами. Його колекція фото старого Тернополя стала основою сайту, де зібрано багато інформації про історію нашого міста. Мрії Тараса вже втілені у макетах міста та парафіяльного костелу. Тарас намагається відновити не тільки архітектурну красу міста, а і його духовність, шляхетність. Історичну спадщину Тернополя допомагає зберігати і Володимир Кріса. Хоча  Володимир не архітектор за фахом, але талановито створює з паперу макети сакральних будівель Тернополя. За старими кресленнями, фото, проводячі власні вимірювання, крок за кроком за допомогою звичайного лазерного кольорового принтера. Саме його макети стали основою для бронзових макетів Парафіяльного костелу Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі, знищенного у 1954 році та довоєнного міста.

Протягом двох днів тернополяни мали можливість поспілкуватись з талановитими небайдужими містянами, які розвивають велоінфраструктуру (Юрій Суходоляк), працюють над покращенням транспортних потоків та захоплюються електротранспортом (Іван Рудакевич, Антон Марчевський), планують розвиток міста на найближчий час та вже думають за персперктиви  (Олег Мушій, Степан Семенів), відкривають крок за кроком підземелля та вивчають фортифікації старого Тарнополя (Андрій Кір, Юрій Вербовецький). Цікаво, що ці люди спромоглись звернути увагу на свої проекти за допомогою небайдужих тернополян, які підтримали їх петиції, після чого міська рада прийняла проекти до уваги. 

Гості фестивалю поділились досвідом, як змінюється місто та село, якщо є креативні ідеї та творчі команди (Олександр Шутюк, Дмитро Райфшнайдер, Оленка Джула-Райфшнайдер).

Цікавою була дитяча програма - Олег Мушій підготував гру на знання Тернополя, діти написали свої побажання , щодо покращення міста, а також створили власні кольорові проекти розвитку - серед них майбутній мегаполіс Тернопіль, з літаючими автівками, магазинами на поверхах та достатньою кількісттю спортивних майданчиків, не забули і школи, також цікавим був проект розважального мегакомплексу для дітей та дорослих, де будуть і розваги і акватериторія.

Заступник голови міста Леонід Бицюра відвідав "Майстерню Тернополя" 8 жовтня, ознайомився з проектами та зауважив, що для міста буде корисним робити такі зустрічі регулярними. Найкраще урбаністам ділитися ідеями з міською радою щомісяця. Так планується ефективно залучати тернополян до якісних змін у місті, напрацювувати ідеї розвитку міста та налагоджувати комунікації між мешканцями, владою, громадськими інституціями та фахівцями.

Організатори заходу: Громадські ініціативи Changing Ternopil, URBAN.te, Молодіжна Міська Рада Тернопіль, Ренесанс Міст і ряд закордонних партнерів, зокрема міжнародний проект зі Швеції New Urban Topologies. 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

фото Олена Мудра, Наталя Турчин


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі