Тернопільські лікарі: як впізнати підроблені спеції та прянощі?

29.09.2017 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Здається, спеції та прянощі – надто дрібні за розміром речі, щоб їх підробляти, але, виявляється, і такі випадки трапляються і не рідко. Ніхто не застрахований від придбання фальсифікованих прянощів і приправ, навіть там, де вони ростуть ...

«Часто, навіть подорожуючи, ми купуємо в туристичних магазинчиках низькосортний товар, а справжні спеції так і залишаються не пізнані нами. Наприклад, під виглядом найдорожчої спеції – шафрану - вже кілька століть продають дешеву сафлору. А про яку якість спецій можна говорити, якщо їх продають на ринку в відкритому вигляді, у ящичках та пакетиках? Такі торгові точки краще зовсім уникати, незважаючи на «привабливі» ціни. Найпростіше перевірити на якість цілісний продукт, порошкові суміші часто містять зайві частинки, про наявність яких можна дізнатися лише в спеціальній лабораторії.

Перець: за Державним стандартом діаметр горошин чорного перцю не повинен перевищувати 3-5 міліметрів. При стисненні перчик має властивість розпадатися на великі частки, залишаючи злегка жирний, маслянистий слід. Пересушений або неякісний продукт після такої маніпуляції перетворюється на лушпиння. Оболонки зеленого перчика відрізняються насиченим оливковим кольором, та злегка пухкою структурою. У білого перцю відсутня оболонка, він відрізняється ніжно-кавовим кольором. Запашний (духмяний) перець має великі ядра (5-9 міліметрів). Якщо занурити його в воду, він потоне, а неякісний - плаватиме на поверхні.

Читайте також

Тернопільські лікарі назвали 5 спецій, які знищують бактерії

Відрізнити якісну корицю від підробки можна, як в молотому, так і в цілісному вигляді. В порошок капають йод. Якщо продукт убрався в синій колір, значить, перед тобою касія - найпоширеніший аналог кориці. Палички кориці відрізняються злегка червонуватим кольором, а також більш тонкою і крихкою структурою. Касія набагато грубіша своєї родички і закручена однобоко.

Шафран: найчастіше під виглядом цієї дорогої спеції нам пропонують сафлору, сушений буряк, або куркуму. Відрізнити справжній шафран від підробки досить просто: його вартість просто позамежна, зовнішній вигляд - однорідний, спеція має насичено-червоний колір (не жовтий!).

Стручки ванілі: бувають декількох сортів, їх властивості зберігаються протягом багатьох років. Варто купувати цю спецію саме в стручках, так як її якість все одно буде вища, ніж у синтетичного ваніліну.

Якісна гвоздика має сильний аромат і пекучий смак. Її форма однорідна, окрас коричневий, зазвичай ніжки темніші за пуп’янки. Як і чорний перець, після розчавлення гвоздика виділяє маслянисту рідину. Якщо опустити свіжу спецію в воду, вона буде плавати «солдатиком», а неякісна гвоздика залишиться «лежати» на поверхні.

Визначити якість кардамону можна за зовнішнім виглядом: розмір коробочок повинен становити не більше 2,5 см, колір - коричнево-зелений. Яскраво зелений відтінок свідчить про хімічне фарбування, а жовтий - про неправильне сушіння.

Колір якісного анісу - червоно-коричневий. При пошкодженні зірочок на насіння повинна виділятися масляниста рідина. Ламкі або занадто темні плоди свідчать про неякісний продукт.

Не всім відомо, що часто під виглядом порошкової куркуми нам продають звичайне підфарбоване борошно.

Дізнатися про підробку можна, розчинивши невелику кількість продукту в воді. Якщо на поверхні утворюються білясті плями, значить, ви придбали фальсифікований товар.
Ці маленькі хитрощі, підказки та поради, допоможуть вам у виборі дійсно натуральних і якісних спецій. Не бійтеся куштувати, нюхати і проробляти все те, що допоможе підтвердити справжність і натуральність спеції, яку ви хочете придбати. Для цього краще купувати прянощі в спеціалізованих точках продажу на вагу або запакованими в фольгу чи скло», - зауважує фахівець ТОЛЦ МОЗУ Л.Безрука.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі