Чому тернопільські лікарі радять не відмовлятися від молочних продуктів?

Опубліковано:
25 Вересня, 2017

За словами лікарів Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, молочні продукти вживати треба обов’язково. Саме молоко містить усі потрібні організмові, який розвивається, харчові речовини в розчиненому або дрібнодисперсному стані, завдяки чому воно легко перетравлюється і добре засвоюється (на 95—98 %). Молоко і молочні продукти незамінні в харчуванні дітей, хворих і людей літнього віку.Склад молока залежить від виду і породи тварин, корму, періоду лактації, умов зберігання та інших чинників.

«Найпоширеніше коров’яче молоко,яке містить біологічно цінні білки: казеїн і альбумін. Казеїн у разі скисання молока відщеплює кальцій і зсідається. Альбумін найцінніший білок молока, під час кип’ятіння скипається, утворюючи пінку, і частково випадає в осад.Жиру в натуральному коров’ячому молоці від 3 до 5 %, він перебуває в диспергованому стані.Із вуглеводів у молоці є лактоза (4,8%), яка надає йому солодкуватого присмаку. Молоко містить усі потрібні організмові мінеральні солі, але особливо ба¬гате воно на кальцій, який добре засвоюється (1,2 г/кг). Із водорозчинних вітамінів у молоці найбільше міститься рибофлавіну, піридоксину і пантатенової кислоти.

Молоко зумовлює слабку секрецію шлункових  залоз і тому вкрай потрібне хворим на виразкову хворобу і гіперацидний гастрит. Завдяки лактозі після вживання молока в кишках формується нормальна кишкова мікрофлора з переважанням у ній біфідобактерій, які сповільнюють гнильні процеси.

У молоці мало NаСІ, тому його рекомендують особам, які хворіють на нефрит і мають набряки. У молоці немає нуклеїнових сполук, тож воно показане особам із порушеним пуриновим обміном, для хворих у стані гарячки молоко є одночасно легкою їжею і питвом.

Молоко містить багато компонентів, які мають здатність знижувати вміст холестерину в крові (метіонін, холін, токоферол, вітаміни групи В). Включення молока і молочних продуктів до харчових раціонів значно підвищує їхню біологічну цінність. У грудне молоко переходять імунні тіла матері, які під-вищують протидію організму дитини інфекційним агентам.

Молоко є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів. Розвиток кисломолочних стрептококів і паличок, що розкладають лактозу з утворенням молочної кислоти, призводить до скисання молока.

Кип’ятіння доступне кожній сім’ї. Після кип’ятіння молоко переливають у чистий посуд з покришкою. Під час кип’ятіння молока патогенні мікроорганізми і частина кисломолочної мікрофлори гинуть, але одночасно погіршуються його властивості: частково випадають в осад альбуміни і солі кальцію, руйнуються вітаміни та ферменти, зменшується дис¬персність жиру, погіршується смак.

З молока можна приготувати: сухе молоко, або молочний порошок-цінний консервований продукт, який отримують шляхом висушування у вакуум-камерах. Воно може за¬мінити натуральне молоко навіть у харчуванні дітей.

Вершки -це висококалорійний цінний харчовий продукт, що легко засвоюється. 

Кисломолочні продукти отримують шляхом зброджування пастеризованого молока заквасками молочнокислих мікробів.

Кисле молоко за своїми харчовими властивостями прирівнюється до свіжого. Свіже одноденне кисле молоко посилює перистальтику кишок і справляє послаблювальну дію, дво-триденне — закріплювальну дію. 

Кефір, продукт який отримують шляхом бродіння пастеризованого молока “кефірними зернами”. Кисле молоко, кефір та інші кисломолочні продукти засвоюються у 2—3 рази легше, ніж молоко, яке утворює в шлунку щільні великі згустки. Крім того, молочна кислота сприяє засвоєнню кальцію та фосфору, що особливо важливо для дітей і осіб літнього віку.

Жирний сир і тверді сири — це ніби концентрати молока. У сирі  багато  кальцію (близько 150 мг на 100 г). Завдяки такому складу дуже важливо включати сир у раціон осіб із захворюваннями печінки, осіб літнього віку, вагітних, жінок, які годують груддю, і дітей.

Визначити  якість молока (жир,кислотність.густину, сухі речовини та інше) можна в лабораторних умовах. ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»  Якщо ви дійсно хвилюєтесь про власне здоров’я, звертайтесь до спеціалістів, які зможуть надати вам офіційний висновок з результатами вимірювань. Консультацію з питань проведення досліджень можна отримати по телефону 25-24-15 та 25 – 14 – 39», – каже завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії А. Закальська.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #продукти, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: