Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України рекомендують людям у зрілому віці особливо слідкувати за станом свого здоров’я.  Усім, кому за 55 років, медики рекомендують обов’язково час від часу проводити 5 основних діагностик, щоб попередити хвороби. 

«Попереджений значить озброєний. Цей давній латинський вислів особливо актуальний для людей старшого віку, коли загострюються або виникають недуги, які можуть істотно погіршити, а то і скоротити життя. 
Звернувшись до фахівців, ми склали рейтинг досліджень, які обов’язково повинні пройти люди, що переступили 55 річний рубіж. 

Доплерографія (УЗДГ) судин голови та шиї 
Суть дослідження. Це сучасний метод діагностики кровопостачання мозку, заснований на ефекті Доплера – відображення звукової хвилі від структур різної щільності, що реєструє спеціальний датчик. Сигнали з датчика обробляє комп’ютер, і лікар бачить на моніторі систему кровоносних судин досліджуваної ділянки тіла, а також місця, де є труднощі з кровотоком. 
Для чого потрібна. Доплерографія судин шиї та голови призначається при підозрі на порушення мозкового кровообігу і ризику розвитку інсульту, до якого може привести наявність артеріальної гіпертензії, серцевої аритмії, атеросклерозу, цукрового діабету. 

Флюорографія 
Суть дослідження. Один з різновидів рентгенівської діагностики, яка застосовується для огляду легких і органів грудної клітини. В останнє десятиліття поширеним стає цифровий варіант обстеження, при якому дози опромінення істотно знижуються, а замість знімка результат виводиться відразу на екран комп’ютера. 

Для чого потрібна. Флюорографія вважається методом скринінгового обстеження на туберкульоз. Однак з її допомогою можна виявити також запальні процеси в органах грудної клітини, хронічну обструктивну хворобу легенів (бич курців), а також рак легенів.

Колоноскопія
Суть дослідження. Це ендоскопічне дослідження дозволяє оцінити стан товстої кишки (аж до сліпої, а при необхідності і з проникненням в тонку кишку). При бажанні цю процедуру можна провести під внутрішньовенним знеболенням, так званим медикаментозним сном. При цьому у пацієнта зберігається чутливість, але своїх відчуттів він не пам’ятає. 

Для чого потрібна. Колоноскопія дозволяє діагностувати багато серйозних захворювань товстої кишки на ранніх стадіях. Під час проведення обстеження у фахівця є можливість не тільки оглянути стан слизової кишечника (на наявність виразок, ерозій, поліпів), але і вивчити здатність його скорочення, тонус. При необхідності під час колоноскопії проводиться біопсія – беруться зразки тканин для морфологічного дослідження. 

Мамографія 
Суть дослідження. Рентгенівське обстеження молочних залоз можна пройти на двох видах апарату – плівкових і цифрових. Перший дозволяє зробити класичний рентгенівський знімок, другий виводить зображення на екран комп’ютера, після чого знімок можна збільшити, поміняти його контрастність, надрукувати в декількох примірниках. До того ж цифрова мамографія дає менше променеве навантаження на організм. 

Для чого потрібна. Це скринінгове обстеження дозволяє виявити різні захворювання молочної залози (доброякісні та злоякісні). Завдяки цим дослідженням за останні 10 років рак грудей став виявлятися у нас в країні на 33% частіше на ранніх стадіях, при яких 20 – річна майбутня тривалість життя пацієнтки становить 95%.

УЗД передміхурової залози
Суть дослідження. Трансабдомінальне УЗД простати вважається найдоступнішим способом обстеження без заподіяння пацієнту будь-яких неприємних відчуттів або незручностей. Обстеження проводять лежачи на спині. Датчиком проводиться сканування в різних площинах і будь-яких проекціях. 

Трансректальне УЗД проводиться з використанням високочастотних датчиків, які вводяться через пряму кишку. Вони дають більш високу роздільну здатність на відміну від тих, які застосовують при зовнішньому скануванні, і дозволяють візуалізувати навіть найменші структурні зміни органу. 

Для чого потрібно. При проведенні УЗД простати фахівцем оцінюється розмір, ехоструктура, однорідність, щільність залози, можливі в ній включення і новоутворення, що дозволяє провести діагностику таких захворювань, як аденома простати, простатит і рак простати, який займає друге місце серед всіх онкологічних захворювань у чоловіків старшого віку і щорічно виявляється у понад 30 тисяч осіб»,  – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю.Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікарня, #медогляд, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #обстеження, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: