Ярослав Павуляк зібрав друзів на поетичне свято

Опубліковано:
21 Вересня, 2017

Значима подія відбулась у нашому місті – презентація збірки «Ярослав Павуляк у споминах». З цієї нагоди у лекційній залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею була представлена книжкова виставка на пошанування поета «Вільного слова нескорений Лебідь…».

Програма була насичена і пізнавальна, особливо для студентів Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та учнів Настасівської, рідної школи Ярослава Павуляка. Ідейний натхненник безцінного видання та його упорядник – доктор мистецтвознавства, професор Олег Смоляк. Йому належить левова частка праці над створенням книги. Цього чоловіка можна сміливо назвати опікуном творчої спадщини видатного земляка.

null

Про великого настасівчанина розповів Андрій Галайко – голова Тернопільської районної ради. До розмови долучився відомий меценат краю, генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський. Завдяки їм та Настасівської сільської ради (голова М. Я. Злонкевич)  книга побачила світ. Найпершими книгу отримають читачі бібліотек Тернопільського району. Затамувавши подих, присутні слухали спогади однокласниці майбутнього поета Ольги Нестерової, заслуженого журналіста України Михайла Ониськіва, львівського скульптора Романа Гарбуза, письменника Богдана Чепурка, народного художника України Богдана Ткачика, головного редактора журналу «Тернопіль» Богдана Мельничука, режисера Ореста Савки, дружини – Лесі Філінської.

Під час презентації звучала поезія Ярослава Павуляка у виконанні професора Олега Смоляка, залюбленого у поетичне слово, художника Богдана Ткачика. У концертній частині заходу взяли участь студенти факультету мистецтв ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, славнозвісний гурт «Настасівські музики». 

null

У книжці  зібрані цікаві спогади родичів, друзів, колег, знайомих, однокласників та односельців. Серед них – відомого художника Івана Марчука, письменників – Петра Сороки, Олега Германа, Богдана Мельничука, Ігоря  Фарини та багатьох інших. Ось як згадує про поета народний художник України Іван Марчук, для якого Павуляк – другий після Шевченка: «Щоби донести його унікальність до широкого загалу, багато його віршів я вивчив напам’ять: інтригую відвідувачів вернісажів і друзів, котрі заглядають до майстерні. Тішуся, що «засвітився» у нечисленних збірках як ілюстратор його творчості, засмучуюся від того, що мало хто в Україні знає це ім’я. І хоча літературний спадок Ярослава Павуляка у кількісному вимірі надзвичайно скромний, діапазон тем та образів виводить його на рівень шедеврів світового поетичного модерну».

null

 

null

 

null

Фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #павуляк, #спомин, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: