Той, хто з Тернополя приїхав до Львова, побачив щось дуже-дуже цікаве (Фото)

18.09.2017 09:43   Джерело: Терен
Опубліковано : Новини Тернопілля

У рамках Форуму видавців у залах Палацу Потоцьких Львівської Галереї мистецтв відбувся культурно-мистецький проект «Під Зорею Пінзеля», - пише Терен.

Мета проекту – збереження  та популяризація мистецької спадщини Іоана Георгія Пінзеля – знаного українського скульптора середини XVIII століття, представника пізнього бароко і рококо.

Ось як на своїй сторінці у Фейсбук описав свої переживання на початку цього дня куратор проекту, відомий тернопільський меценат, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC UKRAINE Тарас Демкура.

Сьогодні прокинувся о п’ятій ранку і вже не зміг заснути-всі думки про сьогоднішній проект “Під Зорею Пінзеля”,що стартує в Палаці Потоцьких. Подумалось: все-таки, як часто ми змінюємося, змінюється наше мислення,наші дії під впливом зустрічі з людьми-особистостями!, – пише Тарас Демкура. – Так сталося і зі мною,коли в 2012 році я познайомився із Борисом Возницьким у Львівській галереї мистецтв,куди ми приїхали разом з дружиною Іриною та з Вірою Стецько. Я був зачарований фанатичної любов’ю до своєї справи пана Бориса,його розповідями про творчість Пінзеля та культуру і мистецтво взагалі. П’ятдесят років поспіль Борис Возницький досліджував та рятував творіння феноменального та загадкового Іоанна Георга Пінзеля, разом з командою створив та відкрив його музей. «Я все життя живу Пінзелем, — зізнавався Борис Возницький. – І моя мрія, щоб про нього знали в різних країнах світу. Сподіваюся, що це станеться. Адже про Мікеланджело ми всі знаємо, а про Пінзеля — ні. Хоча талант цього скульптора є не меншим…”Після зустрічі з Борисом Возницьким я прийняв тверде рішення підтримати створення україномовного видання альбому “Таїна Пінзеля” та документального  фільму, які згодом були гідно представлені в Луврі поряд із виставкою робіт славетного майстра. Після Лувру,разом із Вірою Стецько ми роздали більше 800 альбомів в бібліотеки,музеї,школи,ми провели понад 60 презентацій та конференцій,як в Україні так і в Мюнхені,Франції,Аргентині,популяризуючи творчість славетного митця. Та, на жаль, в нас до сих пір немає системного підходу в промоції нашої культурної спадщини. Тільки зараз при Міністерстві закордонних справ створюється Інститут Українства,який мав би упорядкувати і дати відповіді на питання нашої української історії і культури, систематизувати наші історичні та культурні надбання,систематизувати,щоб гідно репрезентувати все в рамках культурної дипломатів для світової спільноти,хто ми є і наскільки багата наша культурна спадщина! Саме тому моя родина видала друге(доповнене) видання альбому “Таїна Пінзеля”та разом з Івоною Лобан ми вирішили внести свій вклад у відновлення історичної справедливості та почати проводити щорічні Дні Пінзеля в рамках проекту «Під Зорею Пінзеля», – написав Тарас Демкура.

І ось, грандіозне дійство відбулося. Його під час презентації відкрив Міністр культури України Євген Нищук. Із вітальними словами виступив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, куратор проекту Тарас Демкура та організатор проекту відомий дизайнер Івона Лобан, директор Львівської національної галереї мистецтв ім.Б.Возницького Тарас Возняк, участь в імпрезі взяли головний спеціаліст відділу культурної дипломатії Міністерства закордонних справ України Руслана Лінник, мистецтвознавці, музейні працівники, величезна кількість шанувальників мистецтва. Гості імпрези змогли ознайомитися із творами іменитих художників,скульпторів Західної України, які показали свої роботи з призмою їх бачення творчості Пінзеля.  Мистецькі твори, виконані за мотивами творчості великого скульптора, стануть основою пересувної експозиції, що доповнюватиметься та буде демонструватися в Україні та найбільших містах Європи.

Також гості мистецького дійства переглянули документальний фільму «Таїна Пінзеля – від Бучача до Лувру», авторську колекцію одягу «прет-а-порте» Арт-студії Івони Лобан «Пінзель. Львів. Бароко», концерт гурту «Rockoko» (Львів) та співачки Оксани Мухи.

За словами Тараса Демкури, проект передбачає у майбутньому організацію традиційного щорічного міжнародного фестивалю Іоана Георгія Пінзеля, метою якого буде не лише поширення інформації про творчість геніального галичанина в Україні та світі, а й створення унікальної мистецької платформи для творчої співпраці, спілкування з глядачами, обміну досвідом та інтеграції митців різних країн.

Культурно-мистецький проект “Під Зорею Пінзеля” подорожуватиме світом,популяризуючи українську культурну спадщину, щоб світ знав, що ми є нація з багатовіковою історією та багатою культурою і що ми маємо повне право гідною частиною світової спільноти! – додав куратор та натхненник культурно-мистецького проекту, цього неперевершеного свята української барокової культури, яке за словами Тараса Демкури стане гідним сигналом для початку системних змін в сфері промоції нашого спадку та України в цілому.

Передбачається, що наступна мистецька імпреза, присвячена Іоану Георгію Пінзелю відбудеться у Тернополя.

Фото Терен


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі