Батько експериментальної економіки завітав до Тернополя (Фото)

12.09.2017 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

У мене в руках надзвичайно цікава книга - «Реформація: успіх Європи і шанс для України». Це колективна монографія – результат співпраці 19 вчених із п’яти країн світу за редакцією Романа Шеремети та Ольги Романенко. Роман Шеремета  науковець, доцент Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США). Торік журнал «Forbes» назвав його одним із найкращих українських економістів.

У приміщенні бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» відбулася презентація вищезгаданої книги а також прес-конференція на тему «Реформи: рецепт успіху для Тернопільщини та України загалом». У дискусії взяли участь Олег Шеремета – кандидат медичних наук, громадський діяч, Петро Сельський – доктор медичних наук, декан факультету іноземних студентів ТДМУ, Анатолій Телев’як – науковець.

Справді, а чи замислювався кожен з нас, чому вже стільки років наша країна занурена в економічні біди і не видно жодного просвітку? Тільки й чути нарікання та звинувачення  на адресу тих, хто при владі. Але ж, якби там не було, наша влада це, насправді, віддзеркалення нас самих. І почалось це не вчора, і не на початку 90-х, і навіть не п’ятдесят років тому. Сто років тому так сталось, що нашу країну поглинув морок матеріального невігластва. Сто років тому почалося тотальне винищення загальнолюдських моральних цінностей у нашій країні. Відречення від духовного начала спричинило моральний розпад, який з кожним роком набував все більших і більших обертів. На мою думку, успішна економіка - це 50 на 50 матеріального і духовного аспектів. Не може бути так, що природні багатства, які насправді належать тому, хто їх створив, мають належати  купці багатіїв. Це ж нонсенс!

Взяти хоча б освіту і науку в Україні. Вони посідають передостаннє місце за якістю реформ.  Цитую дещицю думок із книги: «Система освіти в Радянському Союзі базувалась на страху: страху не виконати настанов учителя, влади згори і бути покараним. Атеїстична система вирізала з науки і освіти згадку про Біблію і Бога. Натомість у садочках і школах вчили шанувати Леніна та партійних діячів. Людям, що вірили в існування Бога, не давали можливості вчитися в університетах, працювати вчителями та професорами. Оскільки ці професії мають величезний вплив на світогляд народу. А в країнах, що пережили Реформацію, освіта та наука (та й інші сфери суспільного життя) базувались на любові до Бога та до ближнього. Кращі університети Європи та США були створені як християнські університети, засновані на вченні Ісуса Христа. Тому й не дивно, що в таких університетах спостерігається шанобливе ставлення як до учня, так і студента, вчителя, професора. Гідність вчителя та викладача відображається й на рівні заробітної плати. Низькі доходи професорів та вчителів (країни колишнього Радянського Союзу) призводять до нищення їхньої гідності, посилення корупції, неефективного викладання і, як наслідок, це формує у їхніх підлеглих світогляд, що можна все купити за гроші, використовуючи хабар. Вчитися необов’язково. Як наслідок, падає професіоналізм у всіх галузях знань і, найгірше, формується покоління «аморальної більшості», оскільки люди підсвідомо не вважають, що списувати, красти, казати неправду, не платити податки, обманювати партнерів – це погано».   

null
 Фото: Валентина Семеняк

 

null
 Фото: Валентина Семеняк

 

null
 Фото: Валентина Семеняк

На зустріч з Романом Шереметою та його друзями – науковцями зібралось чимало інтелігенції міста. У ході презентації точилась цікава розмова-дискусія у форматі питання-відповіді. Один з підрозділів книги так і називається: «Формування світогляду управлінців на основі принципу «Любові до ближнього». На думку автора,  у сучасному світі спостерігається зміна в концепціях менеджменту. Головна думка відомого бестселера Джеймса Отрі «Любов і прибуток»: «Хороший менеджмент – це, перш за все, питання любові. Це сакральна процедура, при якій ваш робочий час присвячується в основному турботі про благополуччя інших людей».

Мені пригадується виступ духовного лідера Тибету Далай-лами XIV у Ризі. Він також робив акцент на втрачених загальнолюдських цінностях. Саме завдяки зустрічі із Далай-ламою у Швейцарії відомий кримський священик Віктор Вєряскін написав свою відому монографію «Духовний менеджмент» і читав лекції на цю тему для тернопільських підприємців. У світі геополітики відбуваються помітні зміни. Відбуваються вони й у світі економіки. Не може такого бути, щоб ці зміни не торкнулися й нас, адже живемо ми на цій планеті у спільному домі разом з іншими країнами. Зрештою, час настав.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі