Тернопільщина фестивальна: Чорна рілля – код борщівської сорочки (Фото)

Опубліковано:
12 Вересня, 2017

Велелюдно як ніколи було на 10-му ювілейному фестивалі «Борщівська  вишиванка». На Майдан Незалежності та площу Свободи, де проводилися основні дійства  прийшли сонячної, світлової вересневої неділі не лише жителі райцентру, але сусідніх сіл. Серед гостей делегації міст-побратимів з Польщі й Литви. Представники усіх районів Тернопільщини, сусідніх областей Хмельницької, Чернівецької, Львівської та волинської областей, міста Києва. Художні й мистецькі колективи, гурти, вокальні ансамблі, солісти, майстри гумору, розмовного жанру. Різнобарв’я вишитих сорочок, блузок, спідниць супроводжувалося українськими народними піснями у виконанні аматорських колектив сільських об’єднаних територіальних громад Мельниці- Подільської, Більче-Золотого та сільських рад У повітрі, посрібленому першим павутинням осені витав неперевершений аромати першої національної української страви- борщу, вареників, печеної ковбаси та шашликів, різних смаколиків, на які так багаті сільські газдині й навіть поважні газди. Звідусіль лунали галицькі жарти, щирий і непідроблений сміх і посмішки людей статечних і юних, галас дітвори.

Насичена фестивальна програма розпочалася в суботу, 9 вересня відкриттям етнографічної виставки «Борщівська народна сорочка» з фондів Борщівського обласного  краєзнавчого музею, де  директором уже чимало літ, великий ентузіаст історії та духовності рідного краю заслужений працівник культури України Михайло Сохацький. Того ж дня літературно-мистецьке об’єднання «Ліра» презентувало колективного збірника поезій про вишиття «Яка у тебе гарна вишиванка», а художники Борщівщині та учасники пленеру «Краса моя, мій рідний краю» – виставку творчих робіт, виконану у різних стилях малярства та написання

На центральному майдані Свобода показали у надвечір’ї «Вишиванка у піснях» – телевізійний проект «Караоке на селі» за участю телеканалу «Перший Західний» і дуету «Ріка життя» у складі Іванки Савченко і Ярослава Антонійчука із Львова. Серед заходів відбувся науково-практичний семінар та майстер–клас «Мережки та мережування». Широкому загалу було показано документальний фільм «Спадок нації» за підтримки благодійного фонду «Спадок» родини Демку. Урочисто у неділю відкрито виставку вишиванок «Вишиванка, мов пісня, з далеких століть», декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини, а також з усіх населених пунктів Борщівського району.

На імпровізованій сцені хорові й  вокально-аматорські колектив художньої самодіяльності Борщівського району, урочисто звучить державний гімн України. Ведучі запрошують голову ТОДА Степана Барну,  заступника голови облради Любомира Крупу, народних депутатів України Олега Барну, Тараса Юрика, очільників  району і міста. Керівник області привітав усіх із святом і вручив державні нагороди та грамоти і призи воїнам АТО, вихідцям Борщівського району. Зокрема, завідувачу сектором козацько-десантного екологічного осередку ім. Дмитра Вишневецького Українського козацтва Лесю Любарську нагороджено орденом княгині Ольги, художнику-графіку Тетяні Окальській присвоєно почесне звання «заслужений майстер народної творчості України».

Читайте також

Меморіальну дошку Лукашу Горовському відкрили у селі Цигани, що на Борщівщині (Фоторепортаж)
Через негоду перенесли місце проведення фестивалю «Дзвони Лисоні»
Патріотичний Першовересень у Борщеві

Борщівців та гостей фестивалів привітали керівники польської та литовської делегації,що приїхали подивитися унікальний  на Вкраїні фестиваль,який віднині набув статусу Всеукраїнського. Наказ Мінкультури України зачитав голова ОДА Степан Барна, а народний депутат Олег Барна буде сприяти  залученням коштів на будівництвого нового районного Будинку культури. Пройшло й етнографічне дефіле народного одягу «Борщівська скриня».Розпочалося фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка- краю мого оберіг» за участю мистецьких різножанрових колективів району області, гостей заслуженого ансамблю пісні і танцю «Даричанка» (м. Київ), виконавця з Хоросткова Павла Доскоча, ансамблю народної пісні і побутового танцю «Оксамит» (м.Запоріжжя). гуртів «Тріода», «Візерунок», «Настасівські музики» і мистецьких колективів Кіровоградської, Чернівецької, Хмельницької, Івано- Франківської, Луганських областей.

Одночасно тривав фестиваль борщу «БорщЇВ» у великих казанах  по 100 літрів кожний вмілі господині чаклували над приправи, частували борщем. Організовували майстер- класи особливо для молодих дівчат наших сусідів- поляків та литовців. Крім того кожна сільська громада пропонувала до десятка вареників, коржі з маком, сирники, деруни з м’ясом, сиром, з сметаною, часниковою поливою. У кошиках під променями лагідного вересневого сонця красувалися дорідні груші,червонобокі яблука, сині сливи. Екетяги винограду, ягоди малини.  Їх прикрашали декоративні соняхи, пузаті гарбузи. Підперезані хустками  дині… Далеко за північ завершився вже 10 ювілейний всеукраїнський фестиваль «Борщівська вишиванка» і фестиваль борщу «БорщЇВ», залишивши в людей приємний спомин й  сивою минувшини і теперішнього сьогодення.

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщ, #борщів, #вишиванка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: