Зоряна Замкова

Зоряна Замкова

журналіст, письменниця

Молода квітуча дівчина у візку – це навіть боляче усвідомити: стала інвалідом-«спинальником» в 21 рік

11.09.2017 09:43   Джерело: TeNews
Автор : Зоряна Замкова

Хто ніколи не хворів, не дорожить здоров'ям, кажуть в народі. Статус людини з обмеженими можливостями, особи з інвалідністю – одне з найважчих випробувань, яке щодня доводиться переборювати, долати деяким людям, аби просто жити. Так, справжню ціну здоров’ю знають ті, хто його втратив. 

Галина Юріївна Продивус з Борщова стала інвалідом-«спинальником» в 21 рік. Молода квітуча дівчина у візку – це навіть важко, боляче  усвідомити. Та є особистості сильніші, ніж про себе думають. У них є внутрішня сила, яка в серці дрімає, доки не затребувана. Вони готові до випробувань, яких інші і уявити собі не можуть. Ця молода дівчина не просто подолала усі труднощі, комплекси, невлаштованість, сорок шість років відвойовуючи в долі своє місце в житті.

Читайте також

Меморіальну дошку Лукашу Горовському відкрили у селі Цигани, що на Борщівщині (Фоторепортаж)
Патріотичний Першовересень у Борщеві
Дві жахливі ДТП трапилися минулої доби на дорогах Тернопільскої області

Вже має п’ятеро внуків і вони – найбільше її багатство. Знає і розповідає їм, як життя слухати. Прислухатися до себе і до тих, хто поруч. Бо життєві проблеми навчили її  бути вдячною за кожен прожитий день. Напевне, тому й написала листа на ім’я начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Ф.В.Бортняка з подякою:

«Зараз у країні дуже складний час, але не дивлячись на труднощі Фонд продовжує опікуватись нами, інвалідами.

І слава Богу, що є така організація, бо я, як і інші інваліди, ніколи не змогла би самостійно придбати путівку в санаторій, лікарські засоби, ортопедичне взуття , автомобіль ...

Кожного року я проходжу санаторно-курорте лікування, цього року була в санаторії «Орізонт» Одеської обл. в попередні роки проходила лікування в санаторії ім. Пирогова м. Одеса.

З санаторію я повернулась 24 серпня і мене чекала добра звістка, що є вже крісло колісне, яке раніше  замовила,  працівники Фонду доправили мені додому і на місці його склали.

Я просто зворушена турботою   працівників Фонду, все робиться для того, щоб  вчасно ми одержали страхові виплати, медичну та соціальну допомогу. Телефоном зі мною спілкуються майже щодня, часто відвідують дома і особисто від себе все приносять маленькі презенти.  Я дуже вдячна працівникам Фонду і хочу побажати міцного здоров’я, добра та радості і головне Божої опіки, мирного неба .       З повагою -Г.Ю. Продивус»

Справді, Фонд допомагає їй чимало: окрім страхових виплат, вона щорічно оздоровлюється в санаторіях, їде із супроводом,  одержала автомобіль Део SENS в 2012році, забезпечена необхідним протезуванням, додатковими засобами для сидіння, протипролежневим матрацом і подушкою, щороку одержує лікарські засоби та всі належні їй медичні та соціальні послуги. А днями начальник Борщівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області М.Микитейчук та його заступник О.Касараба вручили Галині Юріївні новий інвалідний візок (на фото).

Як піклується Фонд соціального страхування про людей з особливими потребами – потерпілими на виробництві та застрахованими особами, запитуємо заступника начальника управління-начальника відділу медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Мирослава Свистуна.

Практичні напрацювання  Фонду соціального страхування щодо відшкодування матеріальних збитків застрахованим особам, оплати їм лікарняних, медико–соціальних послуг та відновного лікування в реабілітаційних відділеннях після перенесених важких захворювань і травм, довели правильність концепції соціального страхування та відповідність їх вимогам страхової системи європейського рівня. Ці дві структури шляхом злиття утворили Фонд соціального страхування України, який в області з 1 серпня 2017 року надає свої сервісні послуги.

Тільки за серпень структурами Фонду в області профінансовано витрати на санаторно-курортне лікування 11 особам, потерпілим від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань на загальну суму 160,4 тис.грн., на вішкодування витрат на лікарські засоби та вироби медичного призначення профінансовано коштів Фонду на загальну суму 11,1 тис.грн.

Одним із головних і пріоритетних завдань Фонду є не тільки оплата листка непрацездатності (лікарняного), а й швидше повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності. Саме тому, працівники після видужання можуть отримати послуги з відновлювального лікування, зокрема, путівки, придбані за кошти Фонду, безпосередньо із стаціонару лікувально-профілактичного закладу. Адже якщо травмі чи хворобі не вдалося запобігти, в першу чергу забезпечується максимальна і ефективна реабілітація  для того, аби повернути якнайшвидше застрахованих осіб до суспільної діяльності. Над цими питаннями тісно співпрацюють структури виконавчої дирекції Фонду в області з головними лікарями лікувально-профілактичних закладів, докладаючи усіх зусиль, аби людина не стала інвалідом на все життя, оздоровилась, змогла хоч частково відновити свою працездатність.

Як результат, лікувально-профілактичними закладами області додатково замовлено 78 путівок на відновлювальне лікування застрахованих осіб в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів на ІV квартал 2017 року. Вартість такої путівки біля 12 тисяч гривень, окрім цього, на весь період відновлювального лікування застрахованій особі видається листок непрацездатності, який оплачується за кошти Фонду.

Така реабілітація дає очевидні результати: аналіз ефективності лікування за 6 місяців 2017 року свідчить, що із 71 застрахованої особи, яка знаходилася на відновлювальному лікуванні 67 чоловік приступили до роботи і лише 4 продовжують хворіти (після гострого інфаркту міокарду та після перенесених ортопедичних операцій).

Намагаємося будувати свою роботу, опираючись не лише на букву закону, а й на принципи людяності, робити все належне для тих, хто потерпів на виробництві чи перебуває на лікуванні при тимчасовій втраті працездатності максимум інформації та допомоги, на яку вони можуть від Фонду розраховувати.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі