Ретроперспектива Струсова (Фото)

11.09.2017 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Теребовлянському районі Тернопільської області знаходиться село Струсів, яке в минулому було містечком. Населений пункт знаходиться над річкою Серет.

Струсів отримав свою назву в XVI ст., тоді й коли над урочищем Чортова Дебра було побудовано замок. В 1610 р. власник містечка стає Миколай Струсь. Гелена Калиновська, донька Миколи була дружиною Валентія Калиновського. В подальшому Струсів перейшов до Калиновського.

Читайте також

Тернопільська синагога на ретро світлинах
Тернополяни на ретро світлинах салону «Аделя»
Тернопільське дитинство братів Ашкеназі

Донька Валентія Александра Калиновського була одружена з Станіславом «Реверою» Потоцьким, тому далі Струсів перейшов до Потоцьких. В свою чергу правнук «Ревери» — Станіслав «Щенсний» Потоцький в 1780 році продав Струсів Лянцкорунським.

У Лянцкорунських не було нащадків, тому Струсів разом із кількома фільварками та степом «Панталихою» вони записали на Влодзімежа Баворовського, який в кінці XIX ст. продає Струсів своєму родичу Юзефові Ґолуховському.

Найбільше Струсів відомий своєю величною пам’яткою архітектури - палацом графа в стилі ампір, який датується XVIII ст. Струсівський палац – пам’ятка архітектури, яка датується епохою класицизму. Палац в Струсові являв собою двохповерхову будівлю, з двома фасадами.  Перший мав шість колон з трикутним фронтом над ними, а другий, парковий, через рельєф виглядав як на підвищенні. Фасад мав балюстраду, через прохід у цьому фасаді панська бричка могла заїхати практично до покоїв. Сьогодні на території колишнього маєтку розташований дитячий інтернат. До наших часів збереглася скромна брама та басейн на території.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Джерело фото: https://fbc.pionier.net.plhttp://www.leopolis-grand-prix.com/History


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі