На Тернопільщині відновлюють Рай

Опубліковано:
9 Вересня, 2017

У селищі Рай завдяки ініціативній громаді отримує нове обличчя тутешній комплекс озер на території  місцевого парку. Зокрема, місток над «графським» озером збудували за старовинними фотографіями.

Методом народної будови вони повернули до життя комплекс озер на території парку, який колись належав графам Потоцьким-Синявським. «Озерна толока» зайняла два роки, – повідомляє Високий замок.  

Читайте також

Справжній рай у селі Рай біля Бережан (ФОТО)

З плином часу колишня природна перлина (у мисливському палаці поруч колись розважалися запрошені графами королі і царі) втратила свій блиск. Ослабла дамба, замулилися озерця, джерельні води готові були прорвати греблю і затопити помешкання раївчан. Запобігли цьому громадські активісти, найперше, підприємці, які взялися відновити закинуті водойми, що ставали багнюкою.

Один з таких волонтерів – будівельник Андрій Турковський. Він із земляками відремонтували шлюзи, одягли у бетон тіло дамби. На «народній»  будові щодня працювало до півсотні людей, і молодих, і літніх. Ентузіазм раївчан підтримала міська рада, яка виділила кошти на очищення, поглиблення озера. Щоб відпочивальникам приємно було купатися, його дно «застелили» піском.

Завдяки місцевим умільцям на водоймах з’явилися два підвісні і арковий містки (останній звели за архівними фотографіями). Незабаром поставлять альтанку. Андрій разом з художником-будівельником Павлом Банниковим зголосилися відреставрувати скульптури ведмедів, що прикрашають раївський парк. У кожній хаті здавали кошти, аби втілити селищну мрію. Збирають їх і зараз – хочуть зарибити відроджені водойми коропцями, карасями та товстолобиком.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #водойма, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рай, #реставрація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: