50-ліття відсвяткував Світовий конгрес українців

Опубліковано:
1 Вересня, 2017

Цього року діаспоряни з 39 країн світу з’їхалися до України, щоб разом відсвяткувати 50-ліття Світового конгресу українців. Відкриття святкового циклу подій відбулося в столиці нашої країни, зокрема в Київському національному університеті імені Т.Шевченка. Урочиста частина за участю Президента України Петра Порошенка з нагоди півстолітнього ювілею пройшла у Мистецькому арсеналі. Після цього учасники святкування продовжили свої зустрічі і обговорення стратегічно важливих питань у Львові 27-29 серпня на базі Національного університету «Львівська політехніка».

null

 

null

 

Потрібно сказати, що на святкуванні було широке представництво українських громадських організацій з 39 країн світу, зокрема з Канади, США, Аргентини, Австралії, Франції, Німеччини, Великобританії. У цих державах є добре сформована українська діаспора з давньою історією. У заходах взяли участь нові українські громади, які представляють наших трудових мігрантів з Греції, Португалії, Іспанії та Чехії. Вперше до Львова прибули українці з Туреччини. «Українська родина в Туреччині» — перша у мусульманському світі організація української діаспори. Приїхали представники української громади з Об’єднаних Арабських Еміратів, а також з Південно-Африканської Республіки.

null

 

Окрім того, прибула велика делегація з Російської Федерації. В умовах війни і військового та інформаційного протистояння ця участь стала актом громадянської мужності. Тернопільщину на цьому потужному заході представив віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура і етно-галерея «Спадок».

null

 

Офіційне відкриття урочистостей СКУ відбулося 27 серпня біля пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому, після чого представники діаспор мали можливість помолитися під час Божественної Літургії в Архікатедральному соборі святого Юра, взяти участь гала-вечорі у Львівській політехніці і презентації експозиції до 50-ліття СКУ. В рамках заходів відбулися міжнародна конференція «СКУ в 50 років і далі: Європейський контекст», презентація видання «Українсько-польське примирення в документах ієрархії та священства», акції «Шана героям» у Державному історико-культурному музеї-заповіднику «Личаківський цвинтар» та «Українці разом — майбутнє за нами» у «Саду світового українства» в Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», експозиція з творів діаспорян-митців у Національному музеї імені Андрея Шептицького, урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ «Ремінісценції UA» у Львівській опері.

null

 

Представників діаспор зі всього світу привітав Президент України Петро Порошенко, який зазначив, що «Київ як батьківський дім приймає дітей України з усього світу. У дні нашого національного свята ми згадуємо усіх, хто віддав своє серце боротьбі за незалежність, хто зараз робить усе можливе і неможливе для зміцнення і захисту нашої держави. Ми згадуємо всіх, у які б далекі світи не пролягли їхні життєві шляхи. Адже на всіх дорогах дороговказом для патріотів України була українська зоря. Свято Незалежності – особливе свято для українських організацій у всьому світі. Адже саме мрія про українську державу надихала засновників Світового Конґресу Українців, які 50 років тому запропонували ідею єднання і консолідації зусиль усіх патріотичних сил на всіх континентах. Це було надзвичайно мудре і дуже далекоглядне рішення. Невтомна і самовіддана робота тисяч і тисяч активістів українських організацій наближала свободу для українського народу.

null

 

Користуючись нагодою, я хочу особливо подякувати Конгресу за активне сприяння міжнародному визнанню Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. За півстоліття своєї діяльності Світовий Конґрес Українців став сильним, консолідованим виразником прагнень України та її вірним захисником у світі.

null

 

Від імені українського народу хочу подякувати за всі зусилля задля захисту незалежності та підтримки європейських прагнень нашого народу.  Я знаю, що Президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій невтомно, разом з українськими дипломатами, боровся за безвіз, за Угоду про асоціацію. Я дуже дякую, що у високих кабінетах і в діалогах з громадськістю ми твердо відчували підтримку світового українства».

null

 

Нагадаємо, що Світовий конгрес українців – об’єднання, яке представляє українські організації у 133 країнах світу, де проживає близько 20 мільйонів вихідців з України. СКУ 25 років працював над здобуттям української державності, а тепер зосереджений на підтримці України в її боротьбі за свою територіальну цілісність, реформах та економічному поступі.

null

 

Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер зазначив, що саме завдяки діяльності української діаспори емігранти могли дізнаватися про події на батьківщині в радянську епоху.

null

 

За словами голови Світового конгресу українців Євгена Чолія, підтримка України в її боротьбі за незалежність була першочерговим завданням діаспори протягом 25 років. Після розвалу СРСР пріоритети змінилися.

«Сьогодні нашими пріоритетами з огляду на російську агресію є допомога Україні проти російського імперського агресора і відзискати свою територіальну цілісність. Серед завдань СКУ допомога Україні у звільненні політв’язнів та полонених, а також підтримка реформ. Росія на міжнародних форумах намагається представити Україну як невдалу державу. Нашим завданням є переконати західний світ, що Україна значно зміняються, що вона є надзвичайно цікавою країною, в неї величезний економічний потенціал і є важливим, щоб західний світ це побачив і інвестував в Україну», – додав Євген Чолій.

За його словами, економіка є складовою національної безпеки, тому 25 серпня в Києві пройшла економічна конференція, під час якої відбулися пошуки шляхів, щоб репрезентувати Україну на міжнародному рівні як економічно привабливу державу та заохотити інвестиції.

null

 

null

 

«У Києві вперше відбувся економічний форум Світового конгресу українців за участю керівників діаспор зі всього світу, представників бізнесу, Міжнародної торгової палати, громадськості та влади. Приємним є той факт, що цей захід відвідали перші особи країни. Учасників форуму привітав голова Світового конгресу українців Ярослав Чолій та перший віце-прем’єр-міністр, Міністр економіки Степан Кубів. В економічних дискусійних панелях були цікаві виступи керівника Адміністрації Президента Петра Шимківа, Президента Американської торгової палати Андрія Гундера, народного депутата Ганни Гопко, президента Канадсько-української торгової палати та інших.

Учасники Світового конгресу українців закликали світову спільноту до залучення значних інвестицій в українську економіку та підтримку української економіки!», – зазначив Тарас Демкура.

null

 

Віце-президент Міжнародної торгової палати також додав, що його найбільше вразив виступ молодого та підприємливого хлопця Дмитра Костика, який своїм винаходом вразив навіть експертів Силіконової Долини. Цей юнак винайшов та запатентував мультимедійні столи, які можна використовувати замість звичайних столів в ресторанах, ігрових кімнатах тощо.

null

 

«Керівники діаспори донесли основний меседж для країни і для всіх нас – всі ми зараз в такий нелегкий для України час маємо бути як ніколи разом. Діаспоряни закликали згуртуватися всіх заради майбутнього нашої держави, тісно співпрацювати як в культурній, так і в економічній галузях, допомагати виходити на нові ринки, знаходити інвесторів, використовувати українські товари та просувати на світові ринки…

За ці дні в мене була нагода поспілкуватися як міністрами, так і з керівниками українських спільнот зі всього світу та домовитися про співпрацю в різних напрямках. Зараз кожен з нас має робити якнайкраще свою справу на своєму місці!!!», – додав Тарас Демкура.

null

 

null

 

null

 

Велике зацікавлення викликала експозиція народних строїх і предметів вжитку від етно-галереї «Спадок», яка гідно представила нашу культуру спадщину в Львівській політехніці з нагоди святкуванні 50-річчя СКУ. Виставку відвідали високоповажні гості, зокрема прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Світового конгресу українців Євген Чолій, голова спілки українців в Канаді Павло Грод, ректор Львівської Політехніки Юрій Бобало, директор інституту МІОК Ірина Кульчицька. Великий внесок у створення атмосфери автентичності української культури зробили Наталія Волощук, Тетяна Фарина та Анна Буяк.

null

 

null
 
 
null

 

Цього року святкові заходи також відбудуться:

США, 16 вересня 2017 р., Нью-Йорк

Канада, 10 листопада 2017 р., Торонто

11 листопада 2017 р., Торонто, Святковий концерт, серія тематичних конференцій: СКУ в 50 років і далі, «СКУ в 50 років і далі: Європейський контекст»

16 вересня – Нью-Йорк, США, місце проведення: Принстонський університетський клуб, конференція «СКУ в 50 років і далі: Південноамериканський вектор»

30 вересня – Буенос-Айрес, Арґентина, конференція «СКУ в 50 років і далі: Європейський та євроатлантичний форум»

7 листопада – Брюссель, Бельгія, місце проведення: Європейський економічний і соціальний комітет, конференція «СКУ в 50 років і далі: Дорожня карта»

10-11 листопада – Торонто, Канада, Місце проведення: Бенкетний комплекс Old Mill Toronto.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #київ, #конгрес, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини, #українець
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: