Стали відомі подробиці трагічної загибелі Володимира Стаюри

Опубліковано:
30 Серпня, 2017

26 серпня на 51-ому році раптово обірвалося життя депутата Тернопільської міської ради, лідера Тернопільської міської організації ВО «Свобода», учасника АТО і правдивого патріота Володимира Стаюри.

Трагедія сталася під час відпочинку на одному з єгипетських курортів… Володимира Івановича схопило серце і він не зміг доплисти до берега. Упродовж останнього року після демобілізації з лав ЗСУ він скаржився на здоров’я, але через постійну зайнятість не мав часу лікуватися. Неймовірна напруга на передовій, фізичні навантаження, холодні бліндажі, вочевидь, далися взнаки… – пише НОВа Тернопільська газета.

Читайте також

Пам’яті Володимира Стаюри — Патріота, який щиро любив Україну
У Тернополі 1 вересня відбудеться прощання із Володимиром Стаюрою

Він мало відпочивав, рідко брав відпустку, останнім часом був дуже втомлений, тому вирішив хоча б на кілька днів відволіктися від щоденних турбот, від політичних справ, та найголовніше — побути з рідними. До Єгипту «свободівець» полетів із дружиною Любою та 7-річним сином Яромиром. 19-річний син Максим залишився вдома. Того фатального ранку Володимир Іванович пішов на море із Яромиром, дружина за хвилину-другу мала підійти до них. Ще в номері чоловік поскаржився на біль у серці, взяв пігулку, думав, що минеться. Син плавав недалеко від берега, Володимир Іванович поруч дивився за ним, як раптово йому стало зле. Він сказав Яромиру плисти до берега і побігти по маму. Сам теж почав гребти, проте не зміг доплисти… Почувши крик Яромира, люди, котрі були на березі, кинулися рятувати Володимира Івановича, вийняли його з води, намагалися надати допомогу, але врятувати, на жаль, не змогли… У перші дні після трагедії поширювалися чутки, нібито Володимир Іванович втопився під час заняття дайвінгом, та ця інформація наразі непідтверджена. Можливо, це були припущення приголомшених сумною звісткою тернополян, адже багатьом відомо про захоплення Володимира Стаюри дайвінгом.

Загиблого «свободівця» мають доправити до Тернополя наприкінці тижня — міське керівництво веде перемовини з консульством України в Єгипті, проте процедура оформленням документів складна. У неділю, 27 серпня, в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відслужили панахиду за упокій душі Володимира Стаюри. На позачерговій сесії Тернопільської міської ради депутати проголосували за присвоєння «свободівцю» посмертно звання «Почесний громадянин Тернополя».

Володимир Іванович народився 19 травня 1966 року в селі Буцнів Тернопільського району. У 1993 році закінчив Тернопільський приладобудівний інститут (нині — ТНТУ). Працював слюсарем контрольно-вимірювальних приладів на заводі «Оріон» (1986-1994), інженером ТОВ «Біттер» ЛТД, заступником директора ТОВ «Озон». Із 1997 року був приватним підприємцем, з 1999 року — директором ПП «Партнер», з 2007 — директором ТОВ «Тернопільська інвестиційна компанія «Галичина», з 2009 — головою благодійного фонду «Фундація українських меценатів». Володимир Стаюра був активістом національно-визвольного руху з кінця 1980-их років. Брав активну участь у створенні Народного Руху, очолював осередок «Просвіти» на заводі «Оріон». Долучився до створення в Тернополі товариств «Меморіал» та «Вертеп». 29 квітня 1990 року після освячення українського стяга на Театральній площі та велелюдного походу тернополян до міської ради Володимир як наймолодший рухівець «Оріону» мав за честь урочисто підняти прапор над будівлею міської ради. У 2009 році став депутатом Тернопільської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». З 2008 року обіймав посаду заступника голови Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» з питань партійної дисципліни. З грудня 2012 року очолював Тернопільську обласну організацію ВО «Свобода». Був активним учасником Помаранчевої революції та Революції Гідності. Влітку 2014 року пішов добровольцем у складі батальйону «Січ» захищати Україну на Донбасі, згодом став заступником командира роти у добровольчій чоті «Карпатська Січ» 93-ї ОМБр Збройних сил України. Із жовтня 2015 року був депутатом Тернопільської міської ради від ВО «Свобода», головою постійної комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності. У грудні 2015 року був призначений головою Тернопільської міської організації ВО «Свобода».

Володимир Стаюра — ідейний натхненник патріотів Тернопільщини, а також «свободівців» краю, невтомний будівничий української державності. Він ніколи і нікого не боявся, був принциповим, мав тверді переконання і за жодних обставин не зраджував їм. У нього було гостре почуття гумору, вмів дотепно відповісти, не образивши іншу людину, був невиправним оптимістом та життєлюбом. Це він свого часу попри законність чи незаконність вивісив червоно-чорний стяг на будівлі Тернопільської обласної ради, зазначивши, що «бандерівський стяг тепер висітиме вічно!» Проте стяг через дві години зняли згідно з рішенням суду. Тільки він міг «підколоти» Валентина Хоптяна запитанням, що той буде робити, якщо Янукович накаже вішатися. «Якщо скаже вішатись — повішусь!» — відповів Хоптян. Це Володимир Іванович не побоявся разом із тернополянами взяти під контроль будівлю «білого дому», коли представники старої влади не хотіли вступатися добровільно. Він не зупинявся у боротьбі…

«Ми беремо приклад з наших героїв, самі боремося і дітей своїх навчаємо боронити нашу землю. Не втрачати пильності, не розслаблятися і не впадати у відчай — це вкрай важливо. Ніхто за нас не зробить нашу державу сильною, її розвиток та процвітання залежить від кожного українця. Ми переможемо, бо з нами Бог і з нами Україна!» — зазначав Володимир Стаюра.

Володимир Іванович казав, що треба боротися не до останнього, а до перемоги. Хоча йому не судилося дожити до перемоги, та його боротьбу продовжать однодумці, побратими та усі свідомі українці.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #володимир стаюра, #єгипет, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смерть, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: